Mansur Yavaş kazanamazsa ne yapacağını açıkladı

CHP tarafından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen Mansur Yavaş, seçimleri kazanamazsa ne yapacağını açıkladı.

Mansur Yavaş kazanamazsa ne yapacağını açıkladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
6 Mart 2019 Çarşamba 14:39

Ankara Beypazarı’nda iki dönem MHP’den belediye başkanlığı yapan CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Yavaş’ın projelerine de röportajda yer verildi.

Yavaş, ‘İnsanlar hangi nedenle Mansur Yavaş'ın projelerine onay versin, ya da farkınız sizin ne olacak bu seçimlerde?’ sorusuna şu yanıt verdi:

“Bu seçimin şöyle bir farklılığı var; Ankaralıya sorduk "Problemleriniz nedir?" diye. Oybirliğiyle ulaşım, su trafik, yeşil alanlar gibi konular var. Bunlar aslında 17 yıldır bir hükümetimiz var ve aynı partiden de belediye başkanı var. Eğer sadece aynı hükümetle paralel belediye başkanı seçmek, çok doğru bir hadise olsaydı, şu anda Ankara'da biz toplu taşımı, raylı sistemi metroları konuşmuyor olmamız lazımdı. Ankara'da su problemini konuşmuyor olmamız lazımdı. Bizim başkent Ankaramızın bugün Londra'yla, Paris'le Prag'la yarışıyor olması lazımdı. Bu seçimde şöyle bir şeye şahit olduk. Ülkede yaşanan ekonomik kriz bu projelerin hepsinin üzerine çıktı. Gittiğimiz yerlerde işten çıkarılan insanları duyuyoruz, sayılarını duyuyoruz üzülüyoruz. Bu kadar böyle Ankara ekonomisi durgunluğa varırken, bu kadar işsiz insan ortaya çıkmışken, bir belediye başkanı herhalde ortaya çıkıp çılgın projelerle boşa gidecek para harcayacak hali yok.

“Birinci vazifemiz…”

Bizim birinci vazifemiz, Ankara'nın ekonomisini kalkındırmak olmalı. Şimdi büyükşehir belediyesi bunu yapabilecek güçtedir. Öncelikle bir fuar alanını yapacağız, bitireceğiz. Çünkü Ankaralı sanayici esnaf malını başka türlü pazarlayamaz. Hem yurtiçine, hem yurtdışına pazarlamanın yolu, fuar alanının bitmesidir.

“Ankara'nın her yerinde termal su var”

Bir diğer konu turizm. Ankara'nın her yerinde termal su var. Bunu termal sağlık turizmi haline getirmemiz gerekiyor. Yine bizim İpekyolu turizmimiz var. Ben 2007-2008'yıllarında de belediye başkanıyken yapılan bir projeydi. İstanbul'a gelen turistleri, Uzakdoğlu turistleri, Adapazarı üzerinden Geyve, Mudurnu Göynük hattından getirip, Nallıhan, Beypazarı, Ayaş Güdül üzerinden Ankara'ya getirmek. Ankara'da da gezdirmek, daha sonra onları Kapadokya'ya veya Konya'ya gidecekse, uçakla değil de bu şekilde bir yolculukla götürmelerini sağlamak projemiz vardı. Kaldı ki Ankara'nın içerisinde de, kale mesela... Acilen restore edilmesi lazım. Dünyanın en büyük kale şehri aslında orası.

“Ulus’u yenileyeceğiz”

Daha sonra Ulus'u yenileme projemiz var. Yenileme derken, 1900'lü yıllara geri götürecek şekilde, o görüntüyü ortaya çıkaracak şekilde. Hacıbayram, Agustus Tapınağı, Roma Hamamları ve bunu Hamamönü ile birleştirmek suretiyle, orada kocaman bir downtown denilen eski kent merkezini yenileme projesi yaptığımız zaman oradaki hayat canlanacak. Turist kaynayacak oralar.

Turizmin yanında yapmamız gereken şeyler var, tarımı desteklemek. Kızılırmak'tan gelen bir suyumuz var. Yani Ankara'nın suyu şu anda oradan geliyor. Ancak bu 2050'de gelmesi gereken bir projeydi. Gerede projesi daha önce yapılması gerekirken, yapılmadığı için o uzun sürecek diye, panik halinde Kızılırmak'tan getirdik. Ve bugüne kadar maliyeti 1 milyar dolar. Gerede projesi devreye girdikten sonra, bu Kızılırmak projesi boşa çıkacak. Biz bu suyu Bala ve Gölbaşı arasında bin kilometrelik bir alanda sulu tarım yapılmasında kullanacağız. Sulu tarım yaptığınız zaman arpa, buğday ekerse iki misli, endüstriyel bitkiler ekerse dört misli ama tamamen sebze ekilirse tam 5 milyarlık, 6 milyarlık katkı oluyor ekonomiye.”

“Gençlerin önünü açalım istiyoruz”

Yavaş, bir dönemin yetip yetmeyeceğini ise, “Şöyle, belediye başkanın projesi bitmez, Ankara'nın derdi bitmez. Bunların hepsini bitireyim derseniz, zaten ömür yetmez. Ben 5 yıl içerisinde şimdiye kadar eleştirdiğimiz yanlış şeyleri ortadan kaldırıp yeni bir sistem kurup, bu arada da projelerimizi gerçekleştirip, olması gerekeni ortaya koyduktan sonra, bir daha, bir daha yapmanın bir anlamı yok. Bir de ben gençlerin önü açılsın istiyorum. Bakın iktidar partisi dahil, büyük şehirlere aday bulunamıyor farkındaysanız. Ben üçüncü kez adayım. Sayın Özhaseki, 4-5 defa belediye başkanlığı yapmış, onu Ankara'ya getiriyorsunuz. Sayın Binali Yıldırım 5-6 defa farklı görevlerde bulunmuş, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı dahil, onu İstanbul'a gönderiyorsunuz. Biz de gençlerin önünü açalım istiyoruz. Hem de Allah ömür verirse, torun sevelim, kendimize vakit ayıralım istiyoruz” sözleriyle yanıtladı.

“Ankara'da bir problem yaşanacaksa…”

 Yavaş yeni büyükşehir yasasında yer alan Cumhurbaşkanına belediyelere kaynak aktarma konusunda yetki vermesi hakkındaki kaygı yaşayıp yaşamadığı soruya ise, “Yok hiç taşımıyorum. Sebebini söyleyeyim. Bunlar siyaseten seçim zamanı söyleniyor. Ama Ankara'da bir problem yaşanacaksa, bunu Mansur Yavaş yaşamayacak. Ankara'da yaşayan AK Partilisi, CHP'lisi, MHP'lisi, İYİ Partilisi, herkes yaşayacak bu problemi. Kaldı ki sayın Cumhurbaşkanı sürekli olarak sandıktan bahsetmekte, seçmen iradesinden bahsetmektedir. Ben böyle bir şeye ihtimal vermiyorum. Kaldı ki, ben 6,5 yılımı muhalefette geçirdim Beypazarı'nda. Yani hiçbir sorun yaşamadım. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan da para aldım. Sayın Cemil Çiçek'ten de para aldım, Beşir Atalay'dan da para aldım. Ve yaptığım işlerin tabelasını yazarken, şuradan aldığımız parayla bu işi yaptık diye. Parayı verenin hakkını da verdik” açıklamasını yaptı.

“Gayet netim…”

CHP’nin adayı Yavaş, seçimden sonra partide kalıp kalmayacağı sorusunu da şu sözlerle yanıtladı:

“Yok, öyle bir şey yok. Bu amblem biliyorsunuz boşuna tartışıldı. Sayın Cumhurbaşkanını kim yanılttı bilmiyorum. Zaten biz 1 Mart'a kadar amblem kullanamıyoruz. AK Partili adayların da amblemi yoktu. Bunu herhalde farketmediler.

Daha sonra bu basında konu olunca tartışma bitti. Zaten ayın 1'inden sonra da herkes kullanıyor. Ben geçen seçimde eğer kazanmış olsaydım, söz vermiştim devam edecektim. Yani ben bu konularda gayet netim. Görev süremin sonuna kadar CHP'de tabii ki devam edeceğim.”

 ‘Kazanamazsanız ne yapacaksınız?’ sorusuna Yavaş, “Siyaset son, yani gayet netim ben. Yeter. Yeter.” yanıtını verdi.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar