Bu pazar seçim olsa sonuçlar nasıl çıkıyor? AK Parti'nin anketlerde oyu ne kadar?

Metropoll’un yaptığı ankete göre partilerin son oy oranı ne? AK Parti, Metropoll anketinde ne kadar oy aldı?

Bu pazar seçim olsa sonuçlar nasıl çıkıyor? AK Parti'nin anketlerde oyu ne kadar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
13 Kasım 2018 Salı 11:58

Yerel seçim çalımları devam ederken anket şirketleri de yaptığı çalışmaları paylaşıyor. Metropoll ekim ayı anketini açıkladı. Ünlü anketçi Adil Gür ise elindeki verilerle yerel seçimde hangi partinin nerede ne yapabileceğini anlattı.

Metrolpoll anketinde hangi parti ne kadar oy aldı? Hangi şehirde hangi partilerin oyu yüksek?

Metropoll ekim ayı anketini yayınladı. Buna göre bugün seçim olsa kararsızlar dağıtılmadan AK Parti'nin oy oranı yüzde 34.1... CHP yüzde 21.3, MHP yüzde 10.3, HDP yüzde 8.3, İYİ Parti yüzde 7.7 oy alabiliyor. Saadet Partisi yüzde 1.6 oy alırken, kararsızlar yüzde 4.9, 'oy vermeyeceğim' diyenler ise yüzde 5.6'da kalıyor.

Metropol'un ekim ayı anketinde kararsızlar dağıtılınca AK Parti'nin oy oranı yüzde 41, CHP'nin oy oranı yüzde 25, MHP'nin oy oranı yüzde 12, HDP'nin oy oranı yüzde 10 ve İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 9 çıkıyor.

Metropoll'ün ekim 2018 anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a görev onayı verenlerin oranı yüzde 39.8... Cumhurbaşkanı'nın görev yapış tarzını onaylıyor musunuz?" sorusuna 'hayır onaylamıyorum' cevabı verenlerin oranı ise yüzde 46.2... Fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 14.0 çıktı...

Türkiye'de ekonomik kriz var mı?

Metropoll anketinde katılımcılara "Türkiye'de bir ekonomik kriz yaşandığını düşünüyor musunuz?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 80.4'ü 'evet düşünüyorum' cevabı verirken, yüzde 19.6'sı 'hayır düşünmüyorum' cevabı verdi.

Ekonomide en büyük şikayet ne?

Vatandaşların ekonomiyle ilgili en çok enflasyondan şikayet ettikleri görüldü. Ankete kalınların yüzde 46.2'si ekonomiye yönelik en büyük şikayetinin enflasyon olduğunu söylerken, yüzde 17.3'ü dövizin yükselmesi, yüzde 11.6'sı işsizlik, yüzde 8.8'i stokçuluk/fırsatçılık, yüzde 9.5'i ise ekonominin kötü yönetimi cevabını verdi.

“İstanbul'u alan Türkiye'yi alır”

Ünlü anketçi Adil Gür de yaptıkları son araştırmanın sonuçlarına göre yerel seçimlerle ilgili şu tahminlerde bulundu:

“'İstanbul'u alan Türkiye'yi alır' derler, çünkü İstanbul toplam nüfusun yüzde 20'sini barındırıyor. Türkiye'deki her 10 seçmenden 2'si İstanbul'da yaşıyor. İstanbul Türkiye'nin aynası gibidir. İstanbul'u kazanamıyorsanız zaten Türkiye'de çoğu şehri kaybetmişsiniz demektir.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de kıyasıya bir yarış olacak, her seçimde öyle oluyor. İstanbul'da AK Parti, İzmir'de CHP nispeten daha rahat. Bu yarış olmayacak anlamına gelmemeli, kıyasıya bir yarış olursa da şaşırmamak lazım.

AK Parti ile İzmir arasında bir iletişim problemi olduğunu araştırmalarda görüyorum. Yerelde AK Parti kazanırsa İzmirliler bunun yaşam tarzlarına etkileri olacağını düşünüyorlar. Bu da AK Parti'nin İzmir'i kazanmasını zorlaştırıyor. AK Parti bu konuda İzmirli seçmenlerin yargılarını değiştirebilirse ve hizmet eksikliklerini tamamlayabileceği konusunda da ikna ederse ve bu da iyi bir adayla birleşirse yarışa ortak olunabilir diye düşünüyorum.

Türkiye'de çok partili hayat boyunca Orta Anadolu'yu alan Türkiye'yi kazanıyor. Bu benim çok dikkatimi çekti, yani Orta Anadolu'yu kaybeden Türkiye'yi kazanamıyor. AK Parti, İç Anadolu ve Karadeniz'de gücünü önemli oranda koruyor. 24 Haziran'da buralardan MHP'ye birtakım oy geçişleri oldu. Şayet güçlü ve doğru adaylarla AK Parti bu bölgelerde yola çıkarsa buralardaki gücünü korumaya devam edecektir.

AK Parti 2014'te Adana'da bir puanla, Hatay'da yarım puanla kaybetti, hatta Mersin'de bile kazanan parti ile arasında 2-3 puanlık oy farkı vardı. Antalya'yı kazandı, Aydın'da ciddi oy alıyor gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Özetle AK Parti sahillerde söylendiği gibi kötü değil. Yaklaşan yerel seçimlerde Adana, Hatay gibi illerde AK Parti oldukça iddialı. 24 Haziran seçim sonuçlarına bakarak bunu rahatlıkla söylemek mümkün.

Bu seçimin diğerlerinden farkı ne olacak?

Bu seçimde geçen seçime göre en önemli fark şu olacak: Adana'da, Mersin'de veya Aydın'da daha önceki seçimlerde olduğu gibi üçlü bir yarış mı olacak, yoksa seçmen kazanacak adaylar etrafında mı birleşecek buna bakmak lazım. İşte tam da bu nedenle tabanda ittifakı sağlayacak adayları bulup çıkarmak sahillerde çok çok önemli olacak."

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar