Binali Yıldırım istifa etti... TBMM Başkanlığı'na Celal Adan vekalet edecek

Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olması nedeniyle TBMM Başkanlığı'ndan istifa etti. TBMM Başkanlığı'na Celal Adan vekalet edecek.

Binali Yıldırım istifa etti... TBMM Başkanlığı'na Celal Adan vekalet edecek
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
18 Şubat 2019 Pazartesi 21:34

Binali Yıldırım, Türkiye Büyük Millet Meclisi görevini bırakması nedeniyle bir veda yemeği düzenledi.

Binali Yıldırım burada bir konuşma yaptı. Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

İstifa dilekçemi Meclis Başkanlığı'na teslim edeceğim. Bugün itibarıyla TBMM Başkanlığı görevimden çekileceğim.

"Görevi Celal Adan'a devredeceğim. Seçilecek yeni başkana başarılar diliyorum."

"15 Temmuz gecesi aziz milletimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın davetiyle meydanlara indi, demokrasinin yanında olduğunu darbecilere gösterdi. Meydanları dolduran aziz milletimiz ülkeye, bayrağa olan sevgisini bir kez daha ispat etti. İşbirlikçi hainler o gece 251 kardeşimizi şehit ettiler. 15 Temmuz şehitlerimize ve ülkemizin bağımsızlığı, milletimizin istikbali için hayatını seve seve veren şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

"TBMM'nin bir bölümünü canlı müze olarak tashis ettik. Türkiye 21. yüzyılın lider ülkeleri arasında olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Burada yapılan en önemli çalışmalardan biri de sürekli tartışma konusu olan 1982 darbe anayasısında sistem değişikliğini öngören köklü anayasa değişikliği idi. Anayasamızın 70 maddesi değiştirildi. Genel Kurul'da yapılan oylamalar sonucunda bu değişiklik 16 Nisan'da halkımızın oyuna sunulmuş ve yürürlülük sağlanmıştır. Anayasaya göre TBMM'nin ve icranın, hükümetin yetkileri yeniden tanımlanmıştır. 24 Haziran seçimleriyle de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girmiştir."

"Yeni sistemin asıl amacı yasama, yürütme ve yargı erklerinin yetkileri ve sorumluluklarını daha iyi tanımak, yönetimde istikrarı teminat altına almak olmuştur. Kamu yönetiminde, bürokraside, yönetim şeklinde köklü bir değişiklik getiren bu sistemde TBMM tümüyle yasama ve denetim ayrıca temsil görevlerine odaklanmaktadır."

"Kısacası bir hükümetin ömrü ortalama 1.5 yıl olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile muradımız daha uzun süreli ve istikrarlı bir yürütme sistemini teshis etmektir."

"Geçen 7 aylık süre içerisinde 4 milletvekilinin bakan olarak görevlendirmeleri nedeniyle önce 596'ya, Erdin Bircan'ın vefatıyla 595'e inmiştir. Bu vesile ile CHP'li Bircan'ı rahmetle anıyorum. Halen milletvekili olup belediye başkanlığı adaylığına müracaat edenler yarışan milletvekillerimiz var. Ben de bunlardan biriyim. 1 Nisan tarihine geldiğimizde meclisin milletvekili sayısında bir değişiklik olacak."

"İç tüzüğü Anayasa ile uyumlu hale getirmek için bir değişiklik gerçekleştirdik. Bütün partilerin katılımıyla kısa sürede mutabakat sağlanarak iç tüzüğün 11 maddesi tamamen yürürlükten kaldırıldı, 85 maddesinde de uyarlama amacıyla değişiklik yapıldı."

"1561 yasa teklifi verildi, bunlarda 13'ü kanun, 3'ü anlaşma olmak üzere 16'sı yürürlüğe girdi. Vatandaşlarımız komisyonlarımıza 5506 dilekçe ile başvuru yaptılar."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar