için kaldı

Binali Yıldırım: Fatih semtini eski İstanbul olarak ilan edeceğiz

TRT’de yayınlanan Vapur Çay Simit Sohbet programının konuğu olan Binali Yıldırım, "Fatih semtini eski İstanbul olarak ilan edeceğiz" dedi.

Binali Yıldırım: Fatih semtini eski İstanbul olarak ilan edeceğiz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
17 Şubat 2019 Pazar 13:09

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, TRT’de yayınlanan Vapur Çay Simit Sohbet programının konuğu oldu.

İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakalarını birbirinden ayırmadığını, bu iki yakayı bir sevda olarak gördüğünü söyleyen Yıldırım, "Anadolu yakasına geçtiğiniz zaman doğup büyüdüğünüz, hatırlarınızın olduğu köyünüz memleketiniz aklınıza geliyor. Tam İstanbul’u hissetmek istediğiniz zaman da Avrupa yakasına geçmeniz gerekiyor." dedi.

İşte Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

"Fatih semtini eski İstanbul olarak ilan edeceğiz"

- Tarihi semtlerin çevresinde tüm çabalara rağmen bir tahribat var. Bunu önlemek amacıyla ne planlıyorsunuz?

- İstanbul için şöyle bir fikrimiz var; Fatih semtini eski İstanbul olarak ilan edeceğiz. Daha sonra aralara serpiştirilmiş çirkin yapıları kaldırıp, tamamını, baştan sona tarih kokan, kültür ve inanç zenginliğimizi yansıtan bir tarihi mekân, eski şehir kavramını yerleştireceğiz ve oralar yayalaştırılacak. Kolay bir proje değil ama, buna ihtiyaç var. İstanbul’un diğer gelişmiş şehirlerdeki gibi nüfusunun 2-3 katı turist çekmek istiyorsak, birtakım yerlerine, birtakım kimlikler, temalar tanımlamamız lazım.

"İstanbul kimliğini, aidiyetini de kazansın istiyorum"

- İstanbullu olma şuuru önemli bir mesele…

- İstanbul’da İstanbul aidiyeti noktasında sorun var. Mesela İzmir’de bu yok. Yapılan araştırmalara göre İzmir’e gelenlerin neredeyse tamamı 1.5 yıl içinde İzmirliyim diyor. Ama İstanbul’a gelen hemşerilerimiz 40 yılda geçse memleketleriyle anıyor. İstanbul’da 23 binden fazla dernek var. Bunların çoğu hemşeri dernekleri bir ilin bile 100’den fazla derneği var. Müthiş bir memleket sevdası var. Bunda yanlış bir şey yok. Bu dernekler niye kuruluyor; kimliklerini benliklerini kaybetmemek için dernekler etrafından toplanıyorlar. Bu alışkanlık devam ediyor. Örneğin Kastamonulu ise elbette memleketiyle gurur duysun. Ama, bu şehirde yaşadığı için İstanbul kimliğini, aidiyetini de kazansın istiyorum. İstanbul’a sahip çıkma dürtüsünün gelişmesi lazım. Bunun için çalışacağız.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar