AK Partili Yavuz: Usulsüzlükler kasıtlı ve organizeli bir şekilde yapılmıştır

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, olağanüstü itirazda bulundukları İstanbul seçimleri hakkında konuştu.

AK Partili Yavuz: Usulsüzlükler kasıtlı ve organizeli bir şekilde yapılmıştır
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
17 Nisan 2019 Çarşamba 11:12

AK Parti dün YSK’ya olağanüstü itiraz dilekçesi vererek İstanbul seçimlerinin yenilenmesini talep etmişti.

Maddi hataların düzeltilmesini istediklerini belirten Yavuz, “Ardından geçersiz oyların sayılmasını istedik. Bütün oyların sayımını istedik ama 4 ilçenin tamamında, 2 ilçede de birer bölgede izin verildi. 5 bin 594 geçersiz oy AK Parti lehine düzeltildi. Geçersiz oyların tamamı sayıldı ve maddi hata yoluyla neleri düzeltebileceğimiz konusunda kafa yorduk ama tüm sandıkların sayımı konusunda yüzde 10'a tekabül eden bir sayım gerçekleşti” dedi

"Bir takım kanunsuz işlemler yapıldı"

Aradaki oy farkının eridiğini ifade eden Yavuz, “1 Nisan'da 29 bin 408 oy farkı var diye CHP açıkladı. YSK da 27 bin 889 gibi CHP'nin önde olduğunu gösteriyordu. Bizim iddiamız da 'biz öndeyiz' şeklindeydi. Yüzde 10'un sayıldığını düşünürsek bizim haklılığımız ortaya çıkıyor. Sandıkta hiçbir şey olmadıysa bu kadar oy düştü. Biz 'kesinlikle bir şeyler oldu' diyoruz. Kabul edelim, bizim de bir parça kusurumuz olabilir. Fakat ortada kanunun dışına çıkan, bizim denetleyemeyeceğimiz, fark edemeyeceğimiz bir takım kanunsuz işlemler yapıldı diyoruz. Bizim kesinlikle bizim fark edemeyeceğimiz ve partilerin denetimine tabii olmayan alanda bir takım kanunsuzluklar yapıldı” ifadelerini kullandı.

"CHP yaptı iddiasında değilim"

CHP’nin tavrını anlamadığını söyleyen Yavuz, “Bu işi baştan sona CHP kurguladı, bu usulsüzlüğü yaptı iddiasında değilim. Bu oldu ve biz belgeleriyle ortaya koyuyoruz. CHP'ye de düşen bu kanunsuz işlemleri takip etmesidir. Biz bu sistemi ayıklayamazsak bundan sonraki seçimlere ilişkin herkesin kafasında soru işareti kalır. Bu iş CHP'ye yarasın diye yapıldı. Sırf Ekrem İmamoğlu'na yarasın diye bu kadar şüpheyle seçimin arkada kalmasına hiçbir partinin gönlünün razı olmaması gerekir. Kanunsuzluk, usulsüzlük, seçim işleri yolsuzluğu yapıldı” diye konuştu.

AK Partili Yavuz şu ifadeleri kullandı:

“Bir iddiada bulunuyoruz; diyoruz ki, bu seçimlerinin belkemiğini sandık sayım döküm çizelgeleri oluşturur. Bütün sistem sandık başkanları üzerinden yürüyor. Kamu görevlisi değilse o torbaları ne yapıyor? Seçimden sonra da sayımdan sonra da bu işin temelini sayım döküm cetvelleri oluşturuyor.

Kanun ve genelge çok net. İki üye çeteleyi alır, sandık başkanı okur, iki üye tik atmaya başlar. Bunlar karşılaştırılır. İki üye arasında çelişki varsa bir kez daha okunur. Bunun bir takım kanuni olmazsa olmazları var. Mühür, barkot, imza, rakamlar yazılmış, çentikler olmuş olacak. Sayım döküm cetvellerinde acayip hatalar, eksikler var.

Bunlar müşterek, kasıtlı ve organizeli yapılmıştır. Mühürsüz oy adedi 5 bin 388'dir.  694'ü imzasıdır, 294'ü boştur, 498 tanesi eksiktir, 1335 tanesinde bir takım eksiklikler söz konusudur.

Sandık adedi kadar sayım döküm cetveli var. 62 bin 560 adedin biri torbalara, biri seçim kuruluna gönderiliyor. Seçim kurulu tarıyor ve partilere söylüyor. Torbayı açıyorsunuz sayım döküm cetveli yok, sistemde yok, imza yok, mühür yok, isim yok. Bunlar doğru mu? 10 bine yakın sayım döküm cetveli sorunlu.”

YSK’nın kararının herkesi bağladığını belirten Yavuz, “YSK, olumsuz bir karar verirse sizin yapacağınız başka ne var? Olumlu da olumsuz da verilse atacağımız adımlar var. Bir hepsini belirleyip suç duyurusunda bulunacağız. Kimse, isterse AK Parti’nin içinden olsun. Çünkü seçim güvenliğini zedelemeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Kim olursa olsun, isterse babamızın oğlu olsun kanunsuz işlere imza atan kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunacağız. İki, kanun çok açık. Bir hukukçu olarak gerçekten anlamıyorum, kime sorsam da kimse anlamıyor. Yeni yasal düzenlemelere de ihtiyaç var diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar