Yeni Zelanda’da iki camiye silahlı saldırı

Yeni Zelanda’da bulunan ChristChurch ilçesindeki iki camiye Cuma namazı vakti silahlı saldırı düzenlendi. Çok sayıda ölü ve yaralı var. Saldırgan olay anını canlı yayınladı. Saldırganın yakalanma anı görüntüleri de ortaya çıktı

Yeni Zelanda’da iki camiye silahlı saldırı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
15 Mart 2019 Cuma 08:20

Yeni Zelanda’da cum namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Meydana gelen olayda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi.

Ölü sayısı yükseldi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern canlı yayında basın toplantısı düzenledi. Ardern ilk belirlemelere göre 40 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Başbakanın açıklamasından sonra ölü sayısının 49'a yükseldiği belirtildi

Yeni Zelanda polisinden açıklama

Yeni Zelanda polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

"Her yerde ölen insanlar gördüm"

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

Görgü tanıkları, Linwood Camisi'ndeki saldırganın kamuflaj giysi giydiğini ve motorsiklet kaskı taktığını söylerken, silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

Görgü tanığı Ahmet el Mahmud ise, Al Noor Camisi'ndeki saldırganı, beyaz tenli, sarışın, kısa boylu ve şapka takıp koruyucu yelek giyen biri olarak tanımladı.

 

Büyükelçi Ahmet Ergin, operasyonların sürdüğünü, operasyonlara etkisi olmaması adına resmi bir açıklama yapılmadığını, ilk ulaşan bilgilerin kaynaklara göre, 10 kişinin hayatını kaybettiği yönünde olduğunu, ancak bu sayının 30 civarına yükseldiğini, 40-50 yaralı olduğunu belirttiklerini ifade ederken, yine bu sayıların resmi kaynaklardan olmadığını, Yeni Zelanda'da daha önce benzer bir saldırı olmadığını belirtti.

Canlı yayın açarak saldırı düzenledi

Kamuflaj desenli mont giyen, sarışın bir saldırganın görüntüleri de basına yansımaya başladı. Camiye saldırısı sırasında Facebook'ta canlı yayın başlatan saldırganın görüntülerde camiye girerek cemaati taradığı görüldü.

 Saldırgan böyle yakalandı

Cuma namazı sırasında birçok kişiyi öldüren saldırganın yakalanma anı oradan geçen bir vatandaş tarafından kaydedildi. İşte o görüntüler...

 Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıyı kınadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Zelanda'daki saldırıyı kınadı. Erdoğan, “Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum.” dedi.

“Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, saldırı hakkında, “İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık İslamofobik faşist terörizme dur demelidir." dedi

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar