Titus tüneli(Vespasianus) nerede? Titus tünelinin özellikleri neler?

Türkiye'nin ender güzelliklerinden biri olan Titus tüneli(Vepsasianus) ile tanışmaya ne dersiniz? İşte tünelin yapım aşaması ve özellikleri..

Titus tüneli(Vespasianus) nerede? Titus tünelinin özellikleri neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
18 Nisan 2018 Çarşamba 09:03

Ülkemizin her yeri ayrı bir güzelliğe sahip ve görülmeye değer. Gördüğünüzde sizi sizden alacak güzelliklerimizden biri de Titus tüneli (Vespasianus). Şimdi birlikte Titus tünelinin nerede olduğunu ve özelliklerinin neler olduğunu birlikte öğrenelim.

Titus Tüneli Ve Beşikli Mağara -Hatay

Hatay Samandağ Çevlik civarında bulunan Titus tüneli İ.Ö.1. yüzyılda yapılmıştır. Yapılma amacı dağlardan inen ve insanları tehdit eden sel ve taşkınlardan korumak. İlk yapımına Roma imparatoru Vespasian başlattı. Vespasian şehrin etrafını çevreleyecek ve böylece akıntıların yönünü değiştirecek bir tünelin yapılmasına karar verdi. İnşaatı İ.S 69’da başladı ve İ.S.81’de halefi ve oğlu olan Titus tarafından tamamlandı. Titus tünelinin inşasında Roma lejyonları ve köleler çalışmıştır. Köle emeğiyle ortaya muhteşem bir şekil çıkmıştır.

Titus tünelinin özellikleri neler?

Bu tünelin en büyük özelliği tamamen dağın içine oyulması. Tünelin uzunluğu 1380 metre, yüksekliği 7 metre ve genişliği 6 metredir. Kentin kuzeybatısında kuzey-güney doğrultusunda akan dere, doğal yatağından 90 derece saptırılarak uysallaştırılır. Titus tüneli Vespasian’ın çılgın projesi diyebiliriz. Sel sularını limanı tehdit etmeden başka yere akıtmayı sağlamak için böyle bir şey düşünmüştür. Köleler ellerinde çekiç-murçlarla, sayıları bine varan köle kayalık arazide, alın terleriyle ıslattıkları toprağı yarmaya başlar. Ancak dev projenin yapımı sırasında zor bir engelle karşılaşırlar. Kentin sırtını yasladığı Musa Dağı. Yolu olmayan bir dağ.  Dağın delinmesine kara verilir. Tüm bunlar yapılırken Vespasian hayatını kaybeder.

Roma tahtına, Flavius hanedanının ikinci üyesi olarak, oğlu Titus Flavius Vespasianus, ünvanıyla oturur. (24 Haziran 79) Bu tarihten itibaren dev kanal projesinin yapımını Titus üstlenir. Tüneli oluşturmak için tam 1o yıl boyunca Musa Dağı’nın eteklerindeki kalker kayalar delinir ve kanal tamamlanır. Tavanı kapalıdır ve bazı alanlarında dağ ikiye kesilmiş gibidir. Gökyüzüne uzanan duvarlarından içeri giren güneş, nefes kesici ışıklarıyla göz kamaştırmaktadır. İşte Titus tüneli böylece kurucusunun adı ile anılan bir yerdir. Kanalın üzerinde ayrıca Roma devrinde yapılmış ve karşıdan karşıya geçişi sağlayan bir köprü de mevcuttur. Tünelin deniz tarafındaki giriş kısmına 100 metre uzaklıkta kaza mezarları bulunur. Burası Beşikli Mağara olarak anılır.

Titus tüneli 2014 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Geçişi Listesi'ne eklendi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar