için kaldı

Sigara şirketlerinin yeni hedefi Instagram kullanıcıları

Sigara reklamlarının birçok ülkede yasaklanmasının ardından; farklı alternatifler arayan sigara şirketleri, sosyal medyaya yöneldi.

Sigara şirketlerinin yeni hedefi Instagram kullanıcıları
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
4 Eylül 2018 Salı 12:23

Tütün şirketleri televizyonlarda reklamların yasaklanmasının ardında alternatifler üzerinde çalışıyor. Şirketler sona olarak Instagram fenomenlerini kullanarak reklam yapmaya başladı. Paylaştığı doğa fotoğrafları için takip ettiğiniz bir fenomen bir anda elinde bir sigara ve altında da karşınıza çıkabiliyor.

Yetişkin olmayanlar 'ben de bir kere deneyebilirim' derken aslında burada Instagram fenomeninin tütün şirketinde reklam aldığını bilmiyor Euro News'te yer alan bir haber göre, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Robert V. Kozinets tarafından yönetilen bir araştırmada, dört büyük tütün şirketinin, binlerce takipçisi olan Instagram fenomenlerine gizli reklam vererek gençleri hedefledikleri iddia edildi.

Alternatif olarak sosyal medya kullanılıyor

Yıllardır birçok ülke, sigara bağımlılığına karşı tütün endüstrisi hakkında çok katı yasalar ve düzenlemeler getiriyor. Örneğin 1970'lerde, Amerika Birleşik Devletleri gençleri hedef alan sigara reklamlarını yasakladı. Fransa'da ise 1991'de, tütün lehine herhangi bir propaganda ve doğrudan veya dolaylı reklamı yasaklandı. Türkiye’de ise 2008’de yürürlüğe giren ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun' ile televizyonda sigara yayınlamak yasaklandı.

Bunun üzerine Philip Morris International gibi dev tütün üreticileri, reklam verebilmek için farklı yöntem arayışına girdi. Şirketler, son yıllarda artan sosyal medya fenomenlerinde tam da aradıkları özellikleri buldular.

Birçok firma, çoğunlukla gençlerin kullandığı Instagram’a kıyafet, makyaj ve diyet ürünleri için reklam veriyor. Yasal boşluğu değerlendirmek isteyen tütün şirketleri de Instagram fenomenlerine para karşılığı sigarayla fotoğraf çekmesi için anlaşmalar imzalıyor.

Yayınlanan fotoğrafların olabildiğince doğal durması için özen gösteriliyor.

Araştırmaya göre, ismini vermek istemeyen bazı Instagram fenomenleri, haftada en az iki sigaralı fotoğraf paylaşarak aylık 200 Euro ve 2 karton sigara aldıklarını itiraf ediyor.

Tütün şirketleri hakkında şikayet

Araştırma’nın basında yer almasıyla, sigara bağımlılığıyla mücadele derneği Campaign for Tobacco Free Kids ve bazı halk sağlık örgütleri, bağımsız bir kuruluşu olan Federal Ticaret Komisyonu’a izinsiz reklamı verdiği gerekçesiyle Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International ve Imperial Brands şirketlerine karşı şikayette bulundu.

Söz konusu 4 şirkette faklı savunmalarla haklarındaki suçlamaları reddetti. Philip Morris şirketi, "reklamlarıyla yeni kullanıcıları hedef almadıklarını" söylerken, JT internationale "Sigara içenler sosyal aktivitelerini paylaşmayı tercih ederse, bu onların seçimidir" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar