Sezonun ilk Türkiye Ralli Şampiyonası

Türkiye Ralli Şampiyonası 1. Ayak Yarışı Raly Phrygia-Eskişehir ve Kütahya'da sezonun İlk Rallisi Frig Vadisi'nde yapıldı.

Sezonun ilk Türkiye Ralli Şampiyonası
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
23 Mayıs 2018 Çarşamba 12:32

Ford Motorsport Türkiye’den Red Bull sporcusu Yağız Avcı-Onur Vatansever ekibinin 1 dakika 13.6 saniye farkla ilk sırada tamamladığı zorlu rallide, son 2 özel etapta yağan yağmur dengeleri değiştirdi ve ekiplere zor anlar yaşattı. BC Vision Motorsport’dan Skoda Fabia R5 ile Burak Çukurova-Vedat Bostancı'nın ikinciliği elde ettiği yarışın üçüncüsü Ford Motorsport Türkiye adına yarışan KKTC’den konuk ekip Deniz Fahri-Barış Kalfaoğlu oldu.

ERT2 klasmanında Bulgaristan’dan Mitsubishi Lancer EVO IX ile Jordan Atanasov-Yanaki Yanakiev ERT3 klasmanında ise Ford Motorsport Türkiye adına Ford Fiesta R2T ile yarışan Ümitcan Özdemir-Batuhan Memişyazıcı birincilikleri paylaşan ekipler oldular. Ulusal Sınıf 3’te ise, ilk resmi yarışına çıkan Fiat Egea 1.4 T-Jet’i ile Fiat Motorsporları adına Yiğit Timur-Kaan Özşenler ilk sırada yer aldı.

2018 Türkiye Ralli Şampiyonası ve Balkan Ralli Kupası'nın ilk yarışı olan Rally Phrygia kısa adı ESOK olan Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü tarafından; Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi katkılarıyla 04-06 Mayıs tarihlerinde düzenlendi. Yaklaşık 3000 yıl önce Friglerin medeniyet kurduğu Frig Vadisinde geçen bu yıl Rally Phrygia adını alan yarış, Eskişehir-Kütahya-Bilecik bölgesinde koşuldu.


Aynı zamanda Türkiye Historic Rally Şampiyonası ve Ali Sipahi Ralli Kupası‘na da puan veren organizasyon, Türkiye, KKTC ve Bulgaristan’dan toplam 56 otomobil ve 112 sporcunun katılımına sahne oldu. 04 Mayıs Cuma günü 18:30’da Espark AVM önünde gerçekleşen start seremonisi ile başlayan Rally Phrygia, 433,34 km. uzunluğundaki parkurda toplam uzunluğu 141 km olan 8 özel etap geçildi.
05 Mayıs Cumartesi sabahı saat 10:00’dan itibaren Sazova servis alanından ayrılaran ekipler, 23,32 km. uzunluğundaki Mantotherm ve 14,98 km. uzunluğundaki Banaz etaplarını ikişer kez geçtikten sonra, ilk günü saat 15:32’den itibaren servis alanında noktaladılar. 06 Mayıs Pazar sabahı saat 10:00’dan itibaren yine Sazova servis alanından güne başlayan ekipler, 18,12 km. uzunluğundaki Espark ve 14,45 km. uzunluğundaki Midas özel etaplarını ikişer kez kat ettikten sonra, saat 16:30’dan itibaren Espark AVM içinde gerçekleştirilen finiş seremonisi ve ödül töreniyle son buldu.
2018 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın ilk yarışı olan ve Eskişehir’de yapılan Rally Phrygia’da Ford MotorSport Türkiye pilotları ralliyi domine ettiler.

Ford Motorsport Türkiye’nin çatısı altında daha önceden 3 Türkiye Ralli Şampiyonluğu & 1 Doğu Avrupa şampiyonluğu kazanan ve Rally Phrygia ile 4 yıl aradan sonra yuvaya geri dönen pilot Yağız Avcı, sezonun bu ilk rallisinde genel klasmanda ilk sırayı alarak, toplamda 6’ncı Türkiye Şampiyonluğu hedefine şimdiden göz kırptı.


Yağız Avcı bu ilk ralliyi kazanarak yeni otomobili olan uluslararası yılın motoru ödüllü EcoBoost motora sahip 4 çeker Fiesta R5 aracına ve yeni co-pilotu Onur Vatansever'e çok kısa zamanda alıştığını da gösterdi.
Yağız AVCI

Gerçekten çok zor bir yarıştı. İlk gün bildiğimiz etaplardan oluşuyordu, fakat 2. gün yeni bilmediğimiz zor etaplar vardı. Hava şartları hiç istediğimiz gibi değildi. Sabah geçilen etaplar kuruydu, öğleden sonraki etaplarda çok yoğun yağmura yakalandık. Ekibimiz çok iyi bir iş çıkarttı. Lastik seçimlerimizi oldukça iyi yaptık. Takım direktörümüz Serdar Bostancı tecrübesiyle havayı iyi tahmin etti ve bize iyi fikirler verdi. Bizde etaplardan gelen verileri de değerlendirerek lastik konusunda iyi seçim yaptık. İlk gün Fiesta R5 ile uyum sağlamaya çalıştık, aynı zamanda Onur Vatansever ile ilk yarışımız olduğu için bir birimize alışmaya çalıştık. İkinci güne daha hazırdık, Onur ve Ben ilk gün uyum sorunu yaşamadık ve bu ikinci güne çok olumlu yansıdı. İlk güne nazaran daha atak başladık. Her şey iyi gelişti, Fiesta R5 iyi çalıştı, biz Co-Pilotum ile çok uyumluyduk ve yarışı kazandık. Bundan sonrada yine elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız.

Geçtiğimiz yılın Türkiye Ralli Şampiyonu Burak Çukurova- Vedat Bostancı ikilisi Skoda Fabia R5 ile katıldıkları yarışta ilk günü lider tamamladılar.
2.gün yaşanan olumsuz hava koşullarında sorun yaşamalarına rağmen Genel Klasman 2.si olarak sezona başladılar. Takımın diğer ekibi Erkan Güral –Burak Koçoğlu İkilisi de NG Kütahya Seramik Ana sponsorluğunda yarıştıkları araçlarıyla tüm zorlu koşullara rağmen Skoda Fabia R5 ile çıktıkları ilk asfalt rallilerinde büyük başarı göstererek Genel Klasman 6.sı olarak takıma değerli puanlar kazandırdılar.



BC Vision Motorsport Takım Direktörü Burak Çukurova şunları söyledi; “ Pazar günü Eskişehir’de yaşanan ciddi hava muhalefetine rağmen 2 otomobilimizle birlikte finişe ulaştığımız ve podyumda olduğumuz için çok mutluyum. Değerli puanları hanemize yazdık. Sezonun 2.yarışı aynı zamanda ilk toprak Rallisi Kıbrıs’ta yapılacak. Umarım orada da aynı başarıyı gösteririz. Tüm Sponsorlarımıza ve destekçilerimize teşekkür ederim.” dedi.


Eskişehir’de yapılan zorlu rallide Ford Motorsport Türkiye çatısı altında 4 çeker Fiesta R5 kullanan diğer pilot Deniz Fahri ise Eskişehir rallisini genel klasmanda 3’ncü sırada bitirerek Türkiye Ralli Şampiyonası’nda iddialı olduğunu gösterdi.



Deniz Fahri göze hoş gelen stiliyle izleyenlerin beğenisini kazandı. Gösterdiği performans sayesinde bu yarışta bende varım diyen Deniz Fahri bu başarısını devam ettirdiği takdirde şampiyon adaylarından olacak gibi gözüküyor. Türkiye'de ilk yarışı olmasına rağmen oldukça başarılı olan Deniz Fahri bakın bizlere neler dedi.

Deniz FAHRİ
Türkiye'de bu spor çok profesyonel bir şekilde yapılıyor biz de Marmaris Rallisini gördükten sonra, orada çok keyif almıştık, bundan dolayı burada olmak istedik. Eskişehir'de de atmosfer ve etaplar çok güzel ilk asfalt deneyimimizdi ama fena deği genel klasman üçüncüsü olarak yarışı tamamladık.Eskişehir etapları çok süratli, Kıbrıs'ta böyle etap yok. Süratli ama çok keyifli, biraz mıcırlı olan yerler problemliydi ama güzel keyifliydi. Türkiye'de olmaktan çok mutluyum, Ülkemi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini burada en iyi şekilde temsil etmek gurur verici. Burada bir yarış kazanırsak çok daha mutlu olurum. Bu sezon Avrupa Ralli Şampiyonasının Kıbrıs ayağına katılacağız. Onun içinde çok heyecanlıyım. Rum tarafında yapılacak olan yarışın gösteri etabının bir kısmı Türk tarafından geçiyor, o etapta tam Annemin evinin kapısının önünden geçecek onun için ayrıca çok mutluyum.
İki çeker kategorisinde Ümit Can Özdemir birinci oldu



Ford Motorsport Türkiye’nin bir diğer pilotu Ümit Can Özdemir ise iki tekerlekten çekişli 1 litre Fiesta R2T ile bu zorlu ralliyi birçok dört tekerlekten çekişli otomobili arkasında bırakarak genel klasman 5'incisi ve iki çeker birincisi olarak bitirdi.Ford Motorsport Türkiye takımı, Avrupa Kupası & Balkan Kupası’na da puan veren EskişehirRallisi’nde ilk 10'a 6 otomobilini sokarak kırılması zor bir rekora imza attı.



Fiesta Rally Cup da tüm hızıyla devam ediyor
Ralli tutkunlarına profesyonel bir takımın parçası olarak yarışma imkanı sunan “FiestaRally Cup” 2018 yılında da Türkiye Şampiyonası yarış takvimini takip ediyor. FiestaRally Cup organizasyonu kapsamında Rally Phrygia – Eskişehir rallisinde 12 adet 2 çeker Fiesta R2T araç mücadele etti.




Bu yıl FiestaRallyCup'ı yurt dışından pilotlara da açan Ford Motorsport Türkiye, Fiesta Rally Cup mücadelesindeki çıtayı iyice yükseltti. 12 aracın start aldığı Fiesta Rally Cup’ta genç ve tecrübeli pilotlardan Ümit Can Özdemir 1 litre Fiesta R2T otomobili ile ipi göğüslerken, Bulgar pilot Georgi Geradzhiev 1.6 litre Fiesta R2 otomobiliyle ikinci oldu. Şampiyonadaki bir diğer Türk pilot Burak Başlık da 1.6 litreFiesta R2 otomobiliyle 3. oldu

Serdar Bostancı: “Türkiye Ralli Şampiyonası’na güzel bir başlangıç yaptık”
Ford Motorsport Türkiye Takım Direktörü Serdar Bostancı ise yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“4 yıl aradan sonra 2018 sezonu ile takıma geri dönen Yağız Avcı yeni co-pilot’u Onur Vatansever ve üstün performans, sürüş dinamiği sunan yeni aracı Fiesta R5’e hızlı bir şekilde alışıyor. Eskişehir Ralli’sinde de ilk sırayı alarak bunu herkese gösterdi. Bu sene Türkiye Ralli Şampiyonası’nda Yağız’ın podyumun en üst basamağında yer alması için tüm ekip gereken maksimum eforu göstereceğiz. Öte yandan bir diğer R5 pilotumuz Deniz Fahride sezonun açılış rallisindeki performansı ile yarışta ben de varım mesajını herkese verdi. 2 çeker kategorisinde ve Fiesta Rally Cup’ta mücadele eden genç pilotumuz Ümit Can Özdemir ise 2018 sezonunu kendi kategorisi yanında genel klasmanda da üst sıralarda tamamlayacağının sinyalini veriyor. Bu vesileyle, ben de 2018’de Türkiye Ralli Şampiyonası ve Fiesta Rally Cup’ta Ford Motorsport Türkiye çatısı altında yarışan tüm ekiplere can-ı gönülden başarılar diliyorum.”

FiestaRally Cup hakkında:


Türkiye’nin tek ralli kupası olan “FiestaRally Cup”, Pirelli, Yemekhane, Gürsoy ve Wollmax markaları tarafından destekleniyor. “FiestaRally Cup” ile ilgili şampiyona kuralları, haber ve diğer merak edilen tüm bilgilere www.fiestarallycup.com adresinden ulaşılabilir. Rally Phrygia Eskişehir rallisi ile ilgili detaylı bilgiye web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. www.rallyphrygia.com

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar