Sahte para nasıl anlaşılır? Paranın sahteliği nasıl anlaşılır?

Son dönemlerde artan sahte para basımı haberlerinden sonra bu haberi merak edenleri bilgilendirmek adına yazmak istedik. İşte sahte parayı anlamanın yolları..

Sahte para nasıl anlaşılır? Paranın sahteliği nasıl anlaşılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
8 Eylül 2018 Cumartesi 08:38

Türkiye'de sık sık gündeme gelen ve birçok vatandaşı mağdur eden konulardan biri de sahte para sorunu. Sahte paralar kolay kolay ayırt edilmiyor ancak bu detayları öğrendiğinizde artık siz de sahte paraları hemen anlayabilirsiniz. İşte "Sahte para nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabı..

Sahte paralar fark edildiği gibi imha ediliyor. Elinize sahte banknot geçtiğinde değiştirilmesi söz konusu olmuyor. Bu gibi durumlarla mağdur olmamak için aşağıdaki ipuçlarını aklınızda tutun.

Sahte para nasıl anlaşılır? Sahte paranın kağıt kalitesi nasıldır?

Sahte parayı anlamanın en kolay yollarından biri banknotun kağıt kalitesidir. Elinizdeki paranın sert, pürüzlü ve üzerindeki yazıların soluk olmamasına dikkat etmelisiniz. Bir paranın basıldığı kağıtlar normal kağıtlardan daha farklı olduğu için, kağıdın gerçek para mı sahte para mı olduğunu anlamak adına bu paraları elleyerek kalite ölçebilmeniz mümkündür.

Sahte parada Atatürk görseli nasıldır?

Elinizdeki parayı ışığa tutuğunuzda Atatürk görselinin olup olmadığını kontrol edin. Sahte olmayan banknotlar ışığa tutulduğunda Atatürk’ün yer aldığı bir görsel görünecektir. Herhangi bir Türk Lirasını ışığa tuttuğunuzda paranın üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün görselinin olması gerekmektedir. Eğer Atatürk’ün silüeti gözükmüyorsa o para sahte demektir.

Sahte paralarda emniyet şeridi ve holografi şerit nasıldır?

Banknotlarda parlak emniyet şeritleri yer alır. Bu emniyet şeritlerinin yer alıp almadığını kontrol edin.Bu şerit banknot tasarımına uygun bazı motiflerden oluşmaktadır. Elinizdeki paraya farklı açılardan baktığınızda bu motiflerin parlak bir yansıma vermesi gerekir. Parayı farklı açılara çevirdiğinizde dikdörtgen içindeki “TL” harflerinin de elinizde paranın değerini gösteren sayıya dönüşmesi gerekir. er banknotun üzerinde parlak yapıdaki emniyet şeritleri bulunmaktadır. Üzerinde şerit bulunan paralar orijinal, bulunmayanlar ise sahte paradır. Paraların üzerinde, elinizdeki parayı aşağı yukarı ve dağa sola çevirdiğinizde üzerinde TL harfi yazan kısmın şekil değiştirerek paranızın değer neyse ona dönüşmesi gerekmektedir. Örneğin; 50 lirayı kontrol ediyorsanız TL kısmının 50 sayısına dönüşüp dönüşmediğine bakmalısınız.

Sahte paralarda kabartma baskısı nasıldır?

Paranın ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” ve banknotun değerini gösteren sayılar da dahil olmak üzere yazılarda kabartma baskı bulunur. Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir. Liraların ön tarafında “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” şeklinde kabartmalar bulunmaktadır. Bu baskıların bulunmadığı paralar sahte paralardır.

Sahte paralarda renk değiştiren şerit nasıldır?

Paraya farklı açılardan bakıldığında orta tarafta yer alan ve renk değiştirerek altın sarısına dönüşen bir şerit yer alır. Bu şerit üzerinde “TL” ibareleri bulunur. Paranın orta kısmında orijinal paralarda renkli ve şekil değiştiren kısımlar yer almalıdır. Bahsi geçen şerit bazı sahte paralarda yapılabildiği için, yine sağa sola çevirildiğinde şeridin üzerinde beliren TL harflerinin olmasına da dikkat edilmelidir.

Sahte paralarda bütünleşik görüntü ve mikro yazı nasıldır?

Para ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda bulunan şekillerle, arka yüzeydeki şekiller birleşerek banknot değerini gösterir.Paraların ön ve arka yüzlerinde bazı alanlarda banknot değerini gösteren mikro yazılar yer alır. Hem paraların arkasında hem de önünde milimetrik şekilde yazılmış, çok yakından bakıldığında anlaşılabilecek paranın değerinin yazdığı harflerden oluşan bir mikro yazının olması gerekmektedir. Bir banknot ışığa tutulduğunda, köşelerinin önündeki görüntü ile aynı köşenin arkasında kalan görüntü birbirini tamamlayarak paranın ne kadar bir değere sahip olduğunu göstermektedir.

Sahte paralarda ultraviole ile görünen değerler nasıldır?

Gerçek bir paranın UV ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlama yapması gerekir. Emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun, 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de ise sarı renkte parlama yapması gerekir.

Sahte paralarda görme engellilere yönelik işaret nasıldır?

Paranın ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak yazılmış, parmakla dokunulduğunda fark edilebilen noktalar bulunmaktadır. Orijinal paraların üzerinde, görme engelli bireyler için yapılmış kabartma şeklindeki değerler bulunmalıdır. Bu kabarcıklar yoksa paranın sahte olduğunu söylemek mümkündür.

Paranın sahteliği UV ışınıyla nasıl anlaşılır?

Bu yazıda sahte paranın nasıl anlaşılacağını ve gerçek parada olması gereken özellikleri Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan bilgilere göre derledim. Tüm banknotlarda olmasa bile mağduriyet yaşamamanız adına özellikle 50 TL, 100 TL ve 200 TL değerinde olan ve elinize geçen paraların sahte olup olmadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor.

Sahte paraların rengi nasıldır?

Orijinal banknotlarda renkler canlı ve uyumludur. Sahte banknotlarda ise renkler soluk ve uyumsuzdur. Orijinal banknot kâğıdının hamuruna konulan kırmızı ve mavi ışık veren lifler, ultraviyole cihazı altında bakıldığında görülebiliyor. Sahte banknotlarda ise boyama yoluyla benzetilmeye çalışılmakta ve gerçek banknottaki renk canlılığına rastlanılmamaktadır. Silgi ile silinecek olursa bu lifler kayboluyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar