Plasenta nedir? Plasenta suyu içilir mi? Plasenta yiyen ünlüler kimler?

Dünyaca ünlü yıldız Hilary Duff’nin yeni doğan bebeğinin plasentasını içtiği haberlerinden sonra Plasenta nedir? Plasenta yenir mi, suyu içilir mi? Soruları araştırılmaya başladı.

Plasenta nedir? Plasenta suyu içilir mi? Plasenta yiyen ünlüler kimler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
13 Kasım 2018 Salı 13:43

ABD'li oyuncu ve şarkıcı Hilary Duff de son zamanlarda moda olan yeni doğan bebeğin plasentasını yeme içme modasına uydu. Hilary Duff, yeni doğan bebeğinin plasentasını yaptığı içeceğe katıp içtiğini söyledi. Peki ya Plasenta nedir? Plasenta yenir mi, suyu içilir mi?

Hilary Duff, son zamanlarda ünlüler arasında yaygınlaşan 'yeni doğan bebeğin plasentasını yeme' modasına uydu. 25 Ekim'de adını Banks Violet adını koyduğu kızını dünyaya getiren Duff, çocuğunun plasentasını meyveli bir içeceğin içine kattığını açıkladı. 31 yaşındaki Duff, bu deneyimi "10 yaşımdan beri içtiğim en güzel meyveli içecekti. Kalori, meyve ve lezzetli her şey içindeydi" şeklinde anlattı.

Plasenta nedir?

Plasenta, hamilelik boyunca anne ile bebek arasındaki besin alışverişini sağlayan, rahim içerisinde bebekle birlikte büyüyen ve doğumdan hemen sonra vücut dışına atılan geçici bir organdır. Anne karnındaki bebek, gebelik boyunca göbek kordonu vasıtasıyla plasentaya bağlı olarak yaşar. Doğumdan sonra göbek kordonunun kesilmesiyle bebeğin plasenta ile olan bağı sona erer. Plasenta, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlayan bir yapıdır. Plasenta oluşumunun normal düzeyde gerçekleşmesi halinde bebeğin gelişimi gerçekleşirken, problem olması halinde ise gelişim sürecinde sıkıntılar yaşanabilmektedir.

Plasenta yenir mi, içilir mi?

Dünyadaki tüm memeliler, bebeklerini doğurduktan sonra kendi plasentalarını yiyerek tüketmektedir. Bu bilgiden yola çıkan bazı kaynaklar, insan plasentasının da çeşitli faydaları olduğunu öne sürmektedir. Bilimsel olarak faydası ispatlanmış olmasa da bazı anneler doğumdan sonra plasentalarını kurutarak veya çeşitli yöntemlerle pişirerek tüketmeyi tercih edebiliyor. En çok tercih edilen yöntem, plasenta enkapsülasyonu olarak bilinen, plasentanın kurutulup toz haline getirilerek kapsüllere doldurulması işlemidir. Her gün bu kapsüllerden tüketen annelerin lohusa depresyonu ve benzeri sorunları daha az yaşadığına, daha fazla süt ürettiğine inanılıyor. Kanıtlanmış hiçbir veri olmamasına rağmen, bunu içen ve anne olan kadınların şikayetlerinin giderilmesi ve kendilerini huzurlu hissetmeleri büyük oranda psikolojiktir. Tıbbi olarak plasentanın doğum sonrasında içinde bulunabilecek bakteri ve virüsleri de yadsımamız ve gözden kaçırmamamız lazım.

'Plasenta yeme modası Türkiye'ye de sıçradı. Güzellik merkezlerinden çıkmayan cemiyet dünyasının ünlü hanımları, toz halinde satışa sunulan keçi ve koyun plasentalarını kapışmaya başladı. Yurt dışından toz plasenta siparişi veren sosyetikler, bunun için de 6-10 bin lira arasında ödeme yapıyor. 

Plasenta yiyen içen ünlüler

Daha önce Tom Cruise'un "bebeğinin plasentasını" yediğinin öğrenilmesinden sonra ünlüler arasında moda olduğu ve hatta başka plasentalara para ödenerek alındığı ortaya çıkmıştı. Kardashian’da bebeğinin plasentasını yediğini açıklayan ünlüler arasında. Hayatının her anını reality show olarak ekranlara getiren ve bundan para kazanan Kim Kardashian şimdi de kendi blogundan yaptığı açıklamasında doğum sonrası depresyondan korunmak amacıyla bebeğinin plasentasını günlük olarak hap şeklinde aldığını açıkladı. Bazı ünlüler plasentanın hamilelik sonrası depresyondan koruduğuna ve hamilelik süresince anneden bebeğe geçen vitaminleri içerdiğine inanıyor. Yine aynı inanışa göre süt üretimini de artırıyor.

Mad Men dizisindeki rolüyle dikkatleri üzerine çeken ünlü oyuncu January Jones oğlunun doğumu sırasında kendi plasentasını yediğini itiraf etti.Yeni doğum yapmış annelere de aynı şeyi tavsiye eden Jones, ilk başlarda tereddüte düştüğünü belirtirken, insanın kendi plasentasını yemeyen tek memeli türü olduğunu ekleyerek bu işlemi bir süre sonra normal karşıladığını söyledi.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar