için kaldı

Merkel’den Türkiye açıklaması: Ortak çıkarlar var

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ilke ilgili olarak, “Siyasi düşünceler birçok noktada farklı, ancak ortak çıkarlar da var" dedi

Merkel’den Türkiye açıklaması: Ortak çıkarlar var
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:03
16 Mayıs 2019 Perşembe 08:04

Süddeutsche Zeitung gazetesine röportaj veren Almanya Başbakanı Angela Merkel gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa’nın geleceği konusunda kendisi de dahil birçok kişinin endişe duyduğunu ifade eden Merkel, bunun kendisinde, "başkalarıyla birlikte Avrupa’nın kaderiyle ilgilenme konusunda sorumluluğun arttığı" hissini oluşturduğunu kaydetti.

“Kuşkusuz Avrupa değişen dünyada kendini yeniden konumlandırmalıdır.” diyen Merkel, savaş sonrası gelişen bazı gerçeklerin artık geçerli olmadığını söyledi.

Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bazı konularda görüş ayrılıklarının bulunduğunu belirterek, “Elbette birbirimizle çekişiyoruz. Aramızda mantalite ve rol anlayışında farklılıklarımız var. Bu her zaman öyleydi. Cumhurbaşkanı Macron birlikte çalıştığım ilk Fransa Cumhurbaşkanı değil.” diye konuştu.

Şansölye Merkel, Macron ile aralarındaki ilişkinin kötüleşip kötüleşmediği ile ilgili bir soruya, “Hayır, hiç bir şekilde.” cevabını verdi.

Almanya ve Fransa’nın Avrupa ile ilgili önemli konularda mutabık kaldığını veya orta yolu bulduklarını ifade eden Merkel, “Örneğin savunma politikasında. Burada çok önemli ilerlemeler sağladık. Birlikte savaş uçağı ve bir tank geliştirme kararı aldık.” şeklinde konuştu.

“Türkiye ile ortak çıkarlar var”

Gazetecinin, "Manfred Weber, Türkiye ile üyelik müzakerelerini hemen durduracağını söyledi. Siz ise sonlandırmayı sürekli reddettiniz." sözleri üzerine ise Merkel, Türkiye ile müzakerelerin ucu açık olarak sürdürüldüğünü belirtti. Angela Merkel, "Ben her zaman bizim için önemli olan bu ülke ile özel ilişkiden söz ettim. Siyasi düşünceler birçok noktada farklı, ancak ortak çıkarlar da var." şeklinde konuştu.

Bu konuda Suriye ve terörle mücadeleyi örnek gösteren Merkel, “Dış politika her zaman değerler ve çıkarlar karışımıyla yapılır. Burada doğru bir denge bulmak lazım.” dedi.

AA'nın haberine göre; Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasını hiç bir zaman görmediğini, yerel seçimlerden sonra yaşanan güncel olayların da Türkiye’nin üyeliğini olası hale getirmediğini savundu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar