Lise tercihleri ne zaman yapılacak 2018? Lise tercih kılavuzu yayınlandı mı?

Öğrencilerin merakla beklediği LGS sınavının 26 Haziran 2018 tarihinde açıklanması bekleniyor. Buna göre Lise tercihleri ne zaman yapılacak 2018? Lise tercih kılavuzu yayınlandı mı?

Lise tercihleri ne zaman yapılacak 2018? Lise tercih kılavuzu yayınlandı mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
26 Haziran 2018 Salı 11:57

Liseye Giriş Sınavı(LGS) sınavına göre yaklaşık 1 milyon öğrenci sınav sonuçlarının açıklanmasını merakla bekliyor. Sonuçların açıklanmasının ardından öğrenciler için tercih kılavuzu yayınlanacak ve yerleştirme süreci başlayacak. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin yüzde 10’u sınavla öğrenci alan liselerde (Fen, Anadolu, sosyal bilimler, proje okullar gibi liseler) okuyacak. Sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyen yüzde 90 oranında 8’inci sınıf öğrencisi de yerel yerleştirmeyle liselere yerleşecek. Bu yerleştirmede öğrencinin evinin adresi ve okuduğu okul kadar o ortaokuldaki devam-devamsızlığı da etkili olacak. Liseye girişte; 5 sınavla alan, 5 evine yakın, 5’i de daha uzakta pansiyonlu okullardan olmak üzere her öğrenciye 15 okul seçme hakkı verilecek. Sınava girmeyen öğrenciler de 10 tercih yapacak.

Lise Tercihleri ve Yerleştirmeleri Neye Göre Yapılacak?

Liselere yerleştirmeler için adrese dayalı sistemde tercihler, yerelde oluşturulan Ortaöğretim Kayıt Alanları’na göre yapılacak. Kayıt alanları, ortaokulların kontenjanları göz önünde bulundurularak öğrencilerin evlerine en yakın olan liseler çerçevesinde belirlenecek. Kayıt alanında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak. Tercih ekranı üç bölümden oluşacak ve öğrenciler sınavla girilecek okullar ile yerel yerleştirmede kayıt alanları içindeki okullar ve pansiyonlu okullar için tercihte bulunabilecek.

2018 Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.

Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak.

Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

Lise tercihleri ne zaman yapılacak 2018?

Lise tercih kılavuzunun sonuçların açıklanmasının hemen ardından yayınlanması bekleniyor. Tercihler aynı anda 2-13 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Kayıt işlemi gerçekleştirilirken önce özel okullara kayıt yaptırılacak. Yani özel okullar da kayıt işlemlerini LGS sonuçlarına göre yapacak. Özel okullar kayıtlarını tamamladıktan sonra sınavla öğrenci alacak devlet liseleri için tercih dönemi başlamış olacak. Özel okul düşünen velilerin bu hafta özel okulların ilan edeceği taban puanları takip ederek, öğrencinin puanının yettiği okula ön kayıt yaptırıp sonuçları takip etmeleri gerekiyor. Özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, devlet okulları için tercih yapamayacak.

LİSELERE TERCİH VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

2-13 Temmuz, tercihlerin alınması,
30 Temmuz, yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanların ilanı,
6-10 Ağustos, 1. Nakil için tercih başvurularının alınması,
13-17 Ağustos, 2. Nakil için tercih başvurularının alınması,
27-31 Ağustos, 3. Nakil için tercih başvurularının alınması,
3-6 Eylül, 4. Nakil için tercih başvurularının alınması,
10-14 Eylül, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca başvuruların alınması,
16 Eylül, Nakil komisyonlarınca yerleştirme işlemlerinin yapılması.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar