Kurban etini nasıl paylaştırmalı? Kurban eti kaç pay edilir, kaç kişiye dağıtılır?

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kurban kesecek olan vatandaşlar kurban etinin nasıl paylaştırılması gerektiğini, kaç parçaya bölünmesi gerektiğini araştırmaya başladı. Kurban etini nasıl paylaştırmalı? Kurban eti kaç pay edilir, kaç kişiye dağıtılır? Sorularının cevabı azonceoldu.com’da!

Kurban etini nasıl paylaştırmalı? Kurban eti kaç pay edilir, kaç kişiye dağıtılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
12 Temmuz 2018 Perşembe 15:20

2018 Kurban Bayramı’na 2 aydan az bir süre kaldı. Hal böyle olunca da kurban kesecekler kurban fiyatlarını ve kurban ile ilgili diğer ayrıntıları araştırmaya başladı. Her yıl değişiklik gösteren kurban fiyatları 2018 yılı için büyükbaşlarda 7 bin liradan, küçükbaşlarda ise bin liradan başlıyor. 2018 vekalet kurban yurt içi fiyatı 850 yurt dışı ise 625 olarak Diyanet İşleri tarafından açıklandı.

İlk defa kurban kesmeyi düşünenlerin ya da bu konuda emin olamayanların merak ettiği konulardan biri de kurban etinin nasıl paylaştırılması gerektiği ve kurban etinin kaç paya bölünmesi gerektiği. İşte kurban eti paylaşımı ile ilgili detaylar haberimizde.

Kurban eti kaç pay edilir, kaç kişiye dağıtılır?

Kurbanı kestikten sonra etinin 3’te 1’ini kendine, 3’te 1’ini komşulara, 3’te 1’ini de fakirlere ayırmalıdır. Fakat Kurban sahibi orta halli olup himayesindeki nüfus fazla ise etin tamamını ailesi için ayırabilir. Aynı şekilde kestiği kurbanın etini veya potunu veya herhangi bir parçasını satması veya demirbaş olmayacak bir şey ile takas yapması da mekruhtur. Ayrıca kişinin kurbanını kestirdiği kişiye kurban etinden ücretini ödemesi de caiz değildir.

1-Üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya sadaka olarak verilir.

2-Üçte biriyle evine gelen akraba ve dostlarına ikram yapılmak üzere eve ayrılır.

3-Geriye kalan üçte birini ise, evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.

Ortaklar için kurban eti nasıl pay edilir?

Kurban etini tartarak, eşit bir şekilde paylaşmak gerekir. Yağ, sakatat ve yenilen her şey ortaklar arasında paylaşılır. 7 kişiden dördüne etle birlikte birer bacak, beşinciye etle birlikte derisi, altıncıya etle birlikte başı verilirse, tartmadan paylaşmak caiz olur. Yedinciye bir şey koymak gerekmez. Kurbanın etini eşit olarak tarttıktan sonra, paylaşmak için kura çekmek iyidir. Bir malı, ortaklar arasında taksim etmek için, kura çekmek caiz ve sünnettir. Kurban eti tartılmadan paylaşılıp, biri diğerine, mendil, defter, kalem gibi bir şey verse, paylaşma sahih olur.

Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de bir sakınca görülmemiştir. Bu konuda kesin bir sınır yoktur. Kurban sahibinin kurban etinden hem yemesi ve ikram etmesi hem de dağıtması esastır. Bunun ölçü ve şeklini her mükellef kendi konum ve imkânını, başkalarının durum ve imkânını ayrı ayrı gözden geçirerek bizzat belirlemeli ve bu konuda ibadet anlayışıyla hareket etmelidir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar