için kaldı

İsrailli bakan: Türkiye’den tarım ithalini dondurduk

İsrail ile Türkiye arasında Filistin nedeniyle yaşanan tartışma sonrası İsrail Tarım Bakanı Ariel, Türkiye’den tarım ürünleri ithalatını dondurduklarını söyledi.

İsrailli bakan: Türkiye’den tarım ithalini dondurduk
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
16 Mayıs 2018 Çarşamba 09:59

ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıması dünyada birçok ülke tarafından tepkilere neden olmuştu.

İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel, Türkiye'den tarım ürünleri ithalatını dondurduklarını açıkladı. Ariel, bu kararını Twitter'dan duyurdu.

Ariel, attığı tweette, "Tarım Bakanı olarak, Türkiye'den tarım ürünlerinin ithalatını dondurma talimatı verdim. İki yüzlü bir şekilde İsrail'e ahlak dersi vermeye çalışan bir ülkeye destek olmayacağız." ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Türkiye geçen yıl İsrail'e 3.4 milyar dolarlık ihracat yaparken, bu ülkeden 1.5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi ise 4.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İsrail'e yapılan ihracatta en önemli ürünler binek otomobiller, demir çelik ürünleri, izole edilmiş kablo ve teller, mücevherci eşyası ve aksamı, plastik eşyalar, konfeksiyon ürünleri, beyaz eşya, seramik ürünleri ve çimento olarak sıralanıyor.

İthalatımızda en önemli ürünler ise petrol yağları, propilen polimerler, siklik hidrokarbonlar, elektrik enerjisi üretim grupları ve etilen polimerler.

Bakanlığın verilerine göre Türkiye'den İsrail'e tarım ürünleri ihracatı ise en sonlarda yer alıyor. Açıklanan listeye tarım ürünü olarak sadece domates girerken, geçtiğimiz yıl bu ülkeye 9 milyon dolarlık domates ihracatı gerçekleştirildi.

HÜKÜMETTEN YANIT

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İsrail Tarım Bakanı Ariel’e yanıt verdi.

 Fakıbaba yaptığı açıklamada, “İthalatı durdurmaları bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bizim gibi büyük bir ülke, İsrail gibi küçük bir ülkeye ihracat yapsak ne olur yapmasak ne olur?" ifadelerini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar