Venezuela krizinde hangi ülke kimi destekliyor?

Veneuzela’da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio kendini geçici devlet başkanı ilan ederken Devlet Başkanı Maduro ise ABD’li diplomatlara ülkeyi terk etme çağrısı yaptı. Ortamın gergin olduğu Venezuela’da hangi ülke kimi destekliyor?

Venezuela krizinde hangi ülke kimi destekliyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
24 Ocak 2019 Perşembe 09:05

Veneuzela’da siyasi kriz meydana geldi. Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio kendini geçici devlet başkanı ilan etti. ABD Başkanı Donald Trum da Guadio’yu destekledi. Trump ise Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklamıştı.

Devet Başkanı Maduro ise bu gelişmelerin ardından ABD ile diplomatik ilişkileri keserek ABD diplomatlarına 72 saat içerisinde ülkeyi terk etme çağrısı yapmıştı.

Guaido'ya desteklerini açıklayan ülkeler

ABD ve Kanada’nın ardından Peru, Arjantin, Kolombiya, Brazilya, Şili ve Paraguay da muhalefet liderini geçici devlet başkanı olarak tanıdığını belirtti.

Maduroya desteklerini açıklayan ülkeler

Maduro’ya ilk destek açıklaması Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’ten geldi. Molares, Twitter’dan Venezuela lideri Maduro’ya destek çağrısında bulundu. Maduro, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da kendisini arayıp destek mesajını ilettiğini söyledi. Ayrıca Rusya, Meksika ve Küba da Maduro'ya desteklerini açıkladı.

Caracas'ta on binlerce kişi tepki için sokakta

TeleSUR, başkent Caracas'ta on binlerce kişinin düzenlendiği mitingle Guaido'nun yasa dışı başkanlık deklarasyonuna ve ABD'nin müdahale girişimine tepki gösterdiğini duyurdu.

Silahlı kuvvetlerden açıklama

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Venezuela milli ordusunun ülkenin anayasasını ve milli egemenliğini savunacağını belirterek, 'dayatılan bir Devlet Başkanını' kabul etmeyeceklerini açıkladı.

AB'den Guaido'ya destek

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela'daki gelişmelere ilişkin, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip." açıklamasında bulundu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar