Hamilelikte cinsel isteksizlik neden olur?

Birçok kadın hamilelik döneminde cinsel isteksizlik yaşadığını belirtiyor. Peki ya hamilelikte cinsel isteksizlik neden olur?

Hamilelikte cinsel isteksizlik neden olur?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
3 Nisan 2018 Salı 15:44

Hamilelik döneminde her ne kadar cinsel isteğin arttığını söyleseler de bu dönemde hormonların da etkisiyle kadınlardan cinsel isteksizlik yaşanabiliyor. Peki ya bu dönemde cinsel isteksizliğin asıl nedeni nedir?

Hamilelikte cinsel isteksizlik, bebeğin varlığının ortaya çıkması, erken hamilelik dönemlerinde bile cinsellikte yalnız olunmadığı arada üçüncü bir bireyin varlığı düşünmek bile hamilelikte cinsel isteksizliğin görülmesinde etkendir. Gebelik haberinden itibaren ilk günden beri çiftlerde gelişen anne baba kimliği, kendini cinsel yönden de göstermeye başlar. Genellikle kişiler kendi anne babasının cinsel hayatı olacağını kabul etmeyebilir, bunu düşünmek bile istemez. Anne baba olmaya başlanmasından itibaren, cinsellik boyut değiştirir ve çocuğun olduğu ortamda cinsellik yaşamanın rahatsızlığı hissedilir. Kadınlar bu cinsel isteksizliği hem psikolojik olarak, hem de gebelik dönemindeki hormon değişimleri yüzünden yaşarlar. Bu hamilelik döneminde farklı derecelerde ortaya çıkar. Özellikle gebeliğin ilk trimesteri ile son trimesterinde cinsel isteksizlik daha yoğun yaşanır. İlk trimesterde hamileliğe alışma, aşerme dönemi, hormonların vücuda uyumu ve bebeğin varlığı gibi etkenler cinsel isteksizlikte etkili olur. Son trimesterde ise, doğuma yaklaşmış olmanın stresi, erken doğum yapma düşüncesi, vücut ağırlığının artması gibi etkenler cinsel yaşama olumsuz etki yapmaktadır. Ancak hamilelikte herhangi bir risk faktörü yoksa cinsellik doğuma kadar uygun pozisyonlarda devam edebilir. Eğer hamilelikte bir sorun olursa, cinsellik doktor tarafından zaten kısıtlanabilir.

Hamilelikte cinsel isteksizlik neden olur?

Birçok kadının hamilelikte cinsel ilişki için isteksizlik duyması, bundan kaçınması gayet anlaşılabilir bir durumdur ve normaldir. Hamileliğin özellikle ilk 3 aylık döneminde cinsel istekte büyük ölçüde değişmeler olabilir. Bunun birçok nedeni olabilir. Anne adayının bebeğine ve kendisine zarar gelmesinden endişe etmesi, bu dönemde yaşanan şiddetli bitkinlik, sabah bulantıları cinsel ilişkiye karşı bir isteksizlik gelişmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda hamile kadının en son düşüneceği şey cinsel ilişki olabilir. Birçok kadında hamileliğin 2. üç aylık döneminde cinsel istekte bir artış olabilir.

Bu dönemde hamile kadınların cinsel açıdan daha aktif olma ihtimali daha yüksektir.Hamileliğin son 3 aylık döneminde ise vücuttaki değişmeler, yorgunluk, hamileliğin yaklaşması, anne adayının bebeğiyle ve kendisiyle ilgili endişeleri cinsel isteksizliğe neden olabilir.

Hamilelikte cinsel isteksizlik nedenleri neler?

-Kadınlarda hormon seviyeleri gebelik döneminde farklılık gösterir. Bunun etkisiyle kadınlarda cinsel isteksizlik görülebilir.
-Hamilelik dönemi çok özel olmasına rağmen, kadının vücudunda istenilmeyen, estetik açıdan olumsuz etkilere neden olur. Bu dönemde kadın eskisine göre kendini daha az güzel hisseder.
-Hamilelik kadında meme başı ve dış genital organlarda renk koyulaşmasına neden olur. Cinsel organlardaki değişim yüzünden kadın eşinin bundan hoşlanmayacağını düşünebilir ve cinsellikten kaçınmaya başlar.
-Hamilelik hormonları kadında depresif etkilere neden olabilir. Buna bağlı cinsel istekte azalma görülebilir
-Hamileliğin ikinci trimesterinden itibaren kadında sulu ve şiddetli akıntılar olmaya başlar. Bu kadın tarafından tiksindirici kabul edilerek, eşinin de bu düşüncede olduğunu düşünerek, cinsellikten uzaklaşmasına neden olabilir.
-Bebeğin anne karnında büyümeye başlamasıyla, hareketlerinin daha belirgin olması annede bebeğin cinsel ilişkiyi görüyormuş fikrini oluşturabilir.
-Gebelikte kadında koku alma ve tat alma daha hassas olur ve bazı kokulara karşı tiksinti meydana gelebilir. Bu eşinin kokusundan bile tiksinmeye neden olabilir.
-Hamilelikte bulantının yoğun olması cinsellikten uzaklaşmaya bir etkendir.
-Kadında orgazm sırasında olan kasılmaların bebeğe zarar vereceği düşüncesi oluşabilir.
-Hamilelikte cinsel isteksizlik dini duygulardan ya da bu dönemin kutsal olduğu düşüncesinden azalabilir.

Hamilelikte cinsel isteksizlik sorunu nasıl aşılır?

Hamilelik sürecinde cinsel isteksizlik yaşanması halinde çiftin bu sorunu paylaşması, birbirlerine düşünceleriyle yardımcı olması gerekir. Gerekirse bu sorun hakkında doktora danışarak destek alınması gerekir. Bu sürecin geçici olduğu, oldukça normal bir tepki olduğu bilindiğinde, çiftler sorun yaşamadan bunu rahatlıkla aşabilir.

Hamilelikte yaşanan cinsel isteksizlik ne zaman düzelir?

Hamileliğin ilk üç ayı, kadının hamileliğe adaptasyon sürecidir. Bu 3 ayın sonunda, bebeğin de belirginleşmeye başlamasıyla birlikte, kadın durumu kabul eder ve bundan mutluluk duyar. Eğer ilk süreçte cinsel isteği kaybolmuşsa, yeniden istek duymaya başlar. Ayrıca gebeliğin ilk döneminde yaşanan bulantı, tiksinti, iştahsızlık, bel ağrısı, sık idrara çıkma gibi belirtiler de kaybolmaya başladığı için, kadın kendini çok daha iyi hisseder ve yeniden uyanan cinsel isteği bir ödül gibi kabul edebilir. Bazen erkekte de bir çöküntü yaşanır. Eğer erkek de kendini iyi hissediyorsa, hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde daha iyi bir cinsellik yaşanabilir. Rahim hamilelik dışı zamanlarda az kanlanan bir organdır. Ancak hamilelik başladıktan sonra rahme giden kan miktarı 10 ila 30 kat artmaktadır. Bunun sonucunda da kadın çok daha güçlü ve arka arkaya orgazmlar yaşayabilmektedir. Yani orgazm açısından kadında olumlu yönde değişiklikler olmaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar