için kaldı

Grip nedir? Gribe ne iyi gelir?

Kış aylarını gelmesiyle birlikte grip algınlığı kaçınılmaz oluyor. Gribe iyi gelen yöntemler ise haberimizde.

Grip nedir? Gribe ne iyi gelir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
16 Ocak 2018 Salı 15:03

Havaların soğumasıyla birlikte grip algınlığı ve nezle gibi üşütme belirtileri baş göstermeye başlar. Grip tedavisi olduğunuzda 3 ile 10 gün arasında bir iyileşme sürecini kapsar. Ancak grip enfeksiyonuna iyi gelen yöntemleri uygulamadığınızda gribiniz daha uzun sürebilir. Sizler için derlediğimiz önerilere göz atın.

Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde; çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açabilir. Grip, halk arasında genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilmektedir ancak her ikisi çok farklı durumlardır.

Grip ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir ve bazı durumlarda ölümcül hale gidebilir. Bu nedenle hastalarda belirtiler şiddetliyse, durum giderek kötüye gidiyorsa, ateşiniz düşmüyorsa (veya şu durumlar söz konusu ise: nefes alma zorluğu, kalıcı ateş, kusma, ağrılı yutma, kalıcı öksürük, kalıcı tıkanıklık ve baş ağrısı) mutlaka hekime başvurmanız gerekir. Hastaların kesinlikle hekime başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar ya da antibiyotik kullanmaması gerekir.

Grip Belirtileri Neler?

Yüksek ateş (38C ve üstü),
Yorgunluk ve halsizlik
Baş ağrısı
Genel ağrı ve sancı
Kuru ve ağrılı öksürük
Ayrıca akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı görülebilir

Stres bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için her türlü stresten ve olumsuz düşüncelerden uzaklaşmalısınız. Olumdu süşünmek, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir.

* Soğuk algınlığı için bilinen en uygun tedavi yöntemin, istirahat ve dinlenmedir.

* Kendinizi soğuktan korumalı, hatta sıcak tutmalısınız. Aşırı terlemedikçe vücut ısısının sıcak tutulması, hastalıkla savaşırken yardımcı olacaktır.

* Yorulmadan, hafif bir yürüyüş kan dolaşımını arttırır ve enfeksiyon bölgesine akyuvarların gelmesine katkıda bulunur.

soğuk-algınlığı* Hazmı zor gıdalardan kaçınmalısınız. Az yağlı gıdalar, et ve süt ürünleri, taze meyve ve sebzeler yenmesi tavsiye edilir.

* Tavuk çorbasının burundaki salgının kıvamını azaltarak, tıkanıklığı giderdiği bilinmektedir. Ayrıca özellikle sıcak tavuk çorbası içerseniz, salgı üretiminiz artır, hapşırma ve sümkürme yoluyla mikropların erken atılmasına yardımcı olur.

* Su buharıyla odanın havasını nemlendirebilirsiniz.

Grip nasıl geçer?

Grip için tek bir “en iyi” tedavi yöntemi yoktur, ancak semptomları azaltabilen pek çok yöntem önerilebilir. Günümüzde grip tedavisi için oldukça etkili bir kaç anti-viral ilaç mevcuttur ancak bunların sadece doktor önerisi ile kullanılması gerekmektedir. Yine bazı reçeteli ilaçlar grip belirtileri ilk ortaya çıktığı zaman alındığında hastalık süresini kısaltabilir. İlaçlar özellikle ilk 48 saat içerisinde alındığında hastalığın ilerlemesini engeller. Soğuk algınlığı ve grip ilaçları ateş, ağrı, burun tıkanıklığı, öksürüğü azaltma gibi konularda size yardım edebilir; ancak onlar gribi tamamen tedavi etmez; sadece bu süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir. Dekonjestanlar burnun şişmiş mukozalarını küçülterek nefes almanıza yardımcı olur.

Ayrıca tuzlu burun spreyleri de açık solunum yollarına yardımcı olabilir. Öksürük preparatları, su ve meyve suları ile birlikte, öksürük yatıştırmaya yardımcı olabilir. 4 yaş altındaki çocuklarda mecbur kalmadıkça öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları kullanılmamalıdır. Çocuğunuz 4 ve 6 yaş arasında ise, herhangi bir ilaç vermeden önce doktorunuza danışın. 6 yaş üzeri çocuklarda semptomları hafifletmek için hekiminizin önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz. Vücudunuzdan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketin. Bu aynı zamanda burun mukozanızı da rahatlatır. Kahve, çay, kola gibi kafein içeren içecekleri sınırlayın. İştahınızın durumuna göre hareket edin.

Griribe ne iyi gelir? 

Gripten korunmak kadar hasta olduktan sonra en hızlı şekilde atlatmak da önem taşıyor. Gribe yakalandıktan sonra 5 basit uygulamayla hastalıktan en sağlıklı şekilde hızlıca kurtulabiliriz.

1. Gribi hızlı atlatmak için tedavinizi asla aksatmayın
2. Gripten kurtulmak için istirahat edin
3. Yeterli süre boyunca uyuyun
4. Sıvı tüketiminizi azaltmayın
5. İyi beslenin

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar