Gebe hastalıkları korkutmasın! İşte yapmanız gerekenler...

Gebe hastalıkları çocuk doğana kadar hamilelerde gözlemlenebilir, bazen şiddetli olmaları nedeniyle korkutabilir. Peki gebe hastalıkları nelerdir?

Gebe hastalıkları korkutmasın! İşte yapmanız gerekenler...
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
3 Ocak 2018 Çarşamba 21:08

Boşuna 'Cennet annelerin ayaklarının altındadır' dememişler. Zira kadınların çocukları için yaptığı cefakarlıklar daha gebelik döneminde başlıyor ve çoğu kadın gebe hastalıklarıyla boğuşuyor. Gerek psikolojik, gerek fiziksel rahatsızlıklar bu dönemde kadınları etkisi altına alıyor. Öte yandan gebe hastalıkları arasında sindrim problemleri de yer alıyor. İşte 9 ay boyunca yaşayabileceğiniz rahatsızlıkların kısa bir özeti. Gebe hastalıkları nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

1) MİDE BULANTISI VE KUSMA

Bulantı ve kusma hamilelerin yüzde 80'ini etkileyen bir durumdur ve özellikle ilk dönemlerde sık görülür. Özellikle sabah uyanır uyanmaz gelen kusma isteği hemen hemen her gebe kadında görülür.

Çoğul gebeliğin yanında, ailede veya önceki gebelikte şiddetli kusmaları olanlar risk grubundadır ve gün içi bulantı süresine, kusma sıklığına ve kilo kaybına göre durumun şiddeti değerlendirilir.

Gebelikte görülen hastalıklar arasında yer alan bulantı ve kusma gözlemlenmelidir. Zira günde 6 saatten fazla bulantı hissi olan ve 5 kereden fazla kusan gebeler doktora başvurmalıdırlar.

Uzmanlar, hamilelik öncesinde multivitamin destek alan hastalarda bulantı ve tedavi gerektiren şiddette kusmanın daha nadir olduğunu belirtmektedir.

Öte yandan bir gebelik hastalığı olarak kusmanın tedavisi; sık ve az yemek, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınma, proteinli gıdalar tüketmek ve yatak başında kraker bulundurmaktan geçer.

Ayrıca B6 vitamini, metoklopramid (metpamid), trimetobenzamid (emedur) gibi ilaçlar da kullanılabilir ancak ağır vakalarda doktor gözetimi arttır.

2) REFLÜNÜN ÇARESİ DÜZENLİ BESLENME

Sadece yaşam tarzı değişiklikleri bile reflü şikayetlerin azalmasında etkili olmaktadır. Reflü, gebelikte görülen hastalıklardan biridir ve bu hastalığın tedavisine yönelik öneriler şu şekildedir;

Yastık sayısını artırmak, baharatlı yiyecekler ile kahve ve çikolatadan kaçınmak, aşırı kilo almamaya dikkat etmek, yemeklerden hemen sonra yatmamak ve sık aralarla küçük öğünler yemek

Tüm bunlara rağmen şikayetlerinde gerileme yoksa hamilelerin doktor kontrolünden geçmeleri gerekmektedir.

3) KABIZLIK ÇEKMEMEK İÇİN BOL SIVI TÜKETİN

Gebelikte kabızlık özellikle ilk ve 3. trimesterda daha fazla olmak üzere sık karşılaşılan bir durumdur. Çünkü bu dönemde artan progesteron hormonu ince ve kalın bağırsak hareketlerini yavaşlatır.

Bu durumla karşılaşıldığında gebelerin bol sıvı tüketmeleri, fiziksel aktivitelerini arttırmaları ve dha sağlıklı beslenmeleri (lifli gıdalarla beslenmeleri) gerekmektedir.

4) HORMONAL BİR SORUN OLARAK DEPRESYON

Hamileler aylar geçtikçe ve hem hormonal hem de fiziksel değişimler başladıkça depresyona meyleder. Gebelerin yüzde 20'sinde depresyon gözlemlenir. Gebelikte sık görülen hastalıklardan biri olan depresyonun tedavisinde destek gruplarına katılım, psikoterapi ve ilaç kullanımı tedavi seçenekleridir.

5) GRİP VE SİNÜZİT BELASI

Grip ve sinuzit gebelikte görülen hastalıklar arasındadır ve yaygındır. Özellikle kapalı alanlarda fazla kalmak grip salgınına neden olmaktadır. Gebelik sırasında bağışıklık sistemi de etkilendiğinden hastalık her zamankinden daha uzun sürebilir.

Şu şekilde tedbir alınabilir:

1) Sıvı alınımını artırın. Bunun için taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz. Hem sıvı ihtiyacınızı karşılar hem de iştahınızın azalmasıyla oluşan besin açığının bir kısmını telafi eder.

2) İştahınız azalmışsa kendinizi 3 büyük ana öğün yemeğe zorlamak yerine 5 ya da 6 küçük öğün yapın.

3) Daha çok dinlenin.

4) Burun tıkanıklığı için serum fizyolojik veya okyanus suyu spreyleri ve buğuseptil gebeliğin her ayında rahatlıkla kullanılır.

5) Soğuk algınlığı, kırıklık, kas ağrıları ve hafif ateş için gebeliğin her ayında parasetamol (minoset, parol vb) içeren ilaçlar kullanılabilinir.

6) Boğaz ağrısı için hafif tuzlu suyla gargara veya pastiller (strepsils, viks, bepanthene) kullanılabilinir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar