Gebe anneler ne yemeli?

Hamilelik döneminde en önemli ayrıntılardan biri gebelerin sağlıklı beslenmesi. Peki ya gebe anneler ne yemeli?

Gebe anneler ne yemeli?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
16 Ocak 2018 Salı 11:22

Sorunsuz bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için kuşkusuz düzenli beslenmek şart. Hamilelik sürecince bebek annenin yediği ve içtiklerinden beslenir. Beslenme bu kadar önemli olduğundan dolayı gebe annelerin ne yemesi gerektiğini sizlerle paylaşmak istedik.

Annenin sağlığı ve beslenme şekli sadece annenin değil, doğacak bebeğin de sağlığını doğrudan ilgilendiriyor. Anne-çocuk ikilisini ayrı düşünmek mümkün değil! Annenin kendisi ve bebeği için yapabileceği en önemli şey, sağlıklı bir beslenme biçimine sahip olmak. Çünkü 9 ay boyunca annenin vücudu, bebeğini korumak için inanılmaz bir değişimden geçiyor. Anne adayının yiyip içtikleri sadece bebeğin büyümesine yardımcı olmuyor; aynı zamanda vücuduna da şekil veriyor, sağlıklı kalmasını ve genelde hamilelerin karşılaştığı sorunlardan korunmasını sağlayabiliyor.

Hamileyken yenmesi gerekenler listesini aslında 4 ana grupta toplayarak işini kolaylaştıracağız. Çünkü sağlıklı beslenmenin temelinde bu 4 besin grubu yer alıyor. Hamilelik sırasında beslenmedeki hedefin, bebeğinin gelişimine destek verecek tüm besinleri dengeli bir şekilde tüketmek olmalı. Bunun için de yediklerini boş kalori kaynaklarından değil, besleyici gruplardan seçmelisin. İşte 4 adımda hamilelikte yenmesi gereken yiyecekler!

1- Protein İçeren Besinler: Et, Yumurta ve Kuru Baklagil Grubu 

Hamilelikte proteine olan ihtiyaç artar. Bebeğinin gelişimi için de en önemli besin kaynağı proteinlerdir. Bunun için de hamileyim ne yemeliyim diye merak ediyorsan işe protein kaynaklarından başlayabilirsin.

2- Kalsiyum İçeren Yiyecekler: Süt ve Süt Ürünleri Grubu /Günde 3-4 Porsiyon

Süt ve süt ürünleri çok iyi birer kalsiyum ve aynı zamanda da protein kaynağıdır. Bu yüzden hamilelikte süt tüketimi son derece kritiktir. Hem kalsiyum hem de protein yönünden zengin oldukları için de hamilelikte bu grupla 1 taşla 2 kuş vurabilirsin.

3- Meyve ve Sebzeler

Unutma tüm meyve ve sebzeler hamilelik döneminde yenmeye layıktır. Bu yüzden sebze ve meyve tüketiminde olabildiğince çeşitliliği gözetmelisin.

4- Tam Tahıllı Besinler ve Ekmek Grubu

Ekmek ve tahıl grubu, gebelikte günlük beslenme listesinin enerji ayağını oluşturur. Aynı zamanda beslenmenin de temelini oluşturur.

Gebe annlerin ilk üç ay beslenmesi

Her üç aylık periyodun, hamile üzerinde kendine özgü etkileri var. Ancak ilk üç ay değişikliklerin en hızlı olduğu zamanlar. Hamile kalındığı andan itibaren vücut, bebeğin beslenmesi ve büyümesi için çalışmaya başlar. Buna bağlı olarak kalbiniz, kemikleriniz, kan damarlarınız, böbrekleriniz, memeleriniz, sindirim sisteminiz, cildiniz, hormonlarınız; kısacası her şeyiniz değişikliklerle karşı karşıya kalır. Tüm bu değişikliklerin sonucu kendinizi halsiz, yorgun hissedebiliyorsunuz, memeler hassaslaşıyor, bulantı olabiliyor.

İlk üç aylık dönemde; folik asitten zengin beslenilmeli. Ekstra demire ihtiyaç var. Demirden zengin yiyecekler tüketilmeli.
Toksin içerebilecek yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yorgunluğu önlemek için ise işlenmemiş karbonhidrattan zengin beslenmek önemlidir. Yağlı balık -somon, sardalye gibi- yenebilir. Yağlı balıklarda bebeğin beyninin gelişimi için gerekli omega 3 yağ asitleri var. Ayrıca bol yoğurt, süt, süt-meyve karışımları yenebilir. Bebeğin iskelet gelişimi için gerekli kalsiyum ve D vitamini almayı sağlar.

Gebe annelerin ikinci üç aydaki beslenmesi

Bebek hızla büyüdüğü için yine; folik asit ve omega 3 içeren yiyecekler (bebeğin göz, sinir, beyni için gerekli), vücut hücrelerini korumak için beta-karotenden zengin meyve-sebze, en az iki porsiyon protein. Amniyotik sıvıyı yapmak, kötü atıkları atmak için ve kan h acmi de arttığından günde 8-10 bardak su içilmeli.

Gebe annelerin üçüncü aydaki beslenmesi

Son üç ayda göğüste yanma, kabızlık gibi rahatsızlıkların duyulabileceği aylara girilir. Artık doğum yaklaşmıştır. Bu dönemde: Sık sık, az az yemek, yağlı yiyeceklerden uzak durmak, rahat sindirilebilecek az yağlı yemeklere ve etlere yönelmek, sebze-meyve miktarını artırmak gerekir. Ayrıca, yeterli demir almaya özen gösterilmelidir.
Müsli, muz, kuruyemiş, kuru meyve, sandviç gib i yiyecekler bu dönemde iyi gelir. Çünkü anne adayları bu dönemde yemek pişirmekte de zorlanıyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar