Erken dönem hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik en erken ne zaman anlaşılır?

Planlı bir şekilde gebelik bekliyorsanız vücudunuzdaki her değişim için “Acaba hamile miyim?” sorusunu aklınıza getirmeniz kaçınılmaz. Evet vücudunuzda meydana gelen bedensel ve ruhsal değişimler erken dönem hamilelik belirtileri olabilir. Peki ya hamilelik en erken ne zaman anlaşılır?

Erken dönem hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik en erken ne zaman anlaşılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
28 Nisan 2018 Cumartesi 15:14

Hamile kalmak ve çocuk sahibi olmak bir kadının evliliğinin ilerleyen süreçlerinde en çok istediği şeyler arasındadır. Hamile kalmak isteyen kadınlar hamile kalıp kalmadıklarını vücutlarındaki sinyallere göre öğrenebilirler. Ancak birçok kadın gebe kaldığını birkaç hafta geçmesine rağmen anlayamayabilir. Bu nedenle bu yazımızda bahsettiğimiz erken dönem hamilelik belirtileri ve hamileliğin ilk ne zaman anlaşıldığı detayları önemlidir. Hamile olup olmadığınızı bu sinyallere göre belirleyebilirsiniz. Bu belirtiler aynı zamanda adet olmadan önce de yaşanabileceği gibi ayrımı iyi yapılmalıdır.

Gebelik planların kadınların en çok cevabını merak ettiği konulardan biri ilk hamilelik belirtisi. Cevabı ise herkesin de bildiği gibi adetin gecikmesi. Bunun yanı sıra memelerdeki değişim, sık idrara çıkma, aşerme, bulantı, kusma ve mide ekşimesi gibi belirtiler hamilelik belirtileri arasında yer alır.

Hamile kalındığında neden adet kesilir?

Gebeliğin ilk belirtisi olan adet gebelikle birlikte sona erer. Ancak gebe kalınsa bile adet görülebilir. Buna üstüne görme denir. Spermle birleşmek için oluşan yumurtalar, eğer birleşme gerçekleşmemişse regl döneminde vücuttan atılır. Ancak eğer döllenme olmuşsa, adet kesintisi meydana gelir. Üstüne görme ise, hamileliğin başlangıcında gebeliğin rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan kanamalardır. Bu kanamalara implantasyon kanamaları da deniyor. Her gebelikte görülmemekle birlikte rengi normal adetten farklı olarak pembemsi bir renktir. Üstüne görme, hamileliğin başlangıcında zamanlama olarak normalde adet görülen döneme denk geldiğinden çoğu kadın bu durumu adet kanaması zannederek hamile olduğunu fark edemiyor. Hamileliğin diğer belirtileri olan memelerdeki değişim, bulantı ve kusma durumları adet kesilmesi olmadan yaşanmaz.

Erken dönem hamilelik belirtileri nelerdir?

Erken gebelik belirtileri arasında adet kesilmesi dışında kasıklarda ağrı oluşması, şişlik ve sertleşme yaşanabilir. Bir kadın gebe olup olmadığını kasık, bel ve karın ağrılarından anlayabilir. Bu dönemde keskin ve tek taraflı kasık ağrıları ve kramplar yaşanabilir. Kokuya karşı hassasiyet içinde olunabilir. Erken hamilelik belirtilerini fark ettiğinizde yani adetiniz gelmesi gereken tarihte gelmediyse 1 aylık hamile sayılırsınız.

Hamileliğin ilk belirtisi bulantı ve kusma neden olur?

Hamileliğin ilk belirtileri arasında bulantı ve kusma sık rastlanan durumlardır. Bulantı ve kusmaların meydana gelmesinin nedeni de rahmin şişmeye başlayıp, mideye baskı uygulamasıdır. Genellikle, hamileliğin ilk 2-3 ayında özellikle sabah saatlerinde şiddetli olarak görülürken, günün ilerleyen saatlerinde azalma eğilimi gösterir. Bazı anne adaylarında bulantıyla birlikte kusma da görülebilir.

Hamile kalındığında memelerde oluşan ilk belirti nedir?

Göğüslerdeki değişimlerde gebelik belirtileri arasında yer alır anca adet dönemi ile karıştırılmaması gerekir. Gebelikte hormonal uyarının yarattığı hafif dolgunluk, hassasiyet ve acı yaşanır. Hamileliğin ilk haftalarında yaşanan değişimlerden biri de meme uçlarında görülen koyulaşmadır.

Şişkinlik ve gaz hamilelik belirtisi midir?

Karın bölgesinde şişkinlik ve gaz varmış gibi rahatsızlıklar, hamilelik belirtileri arasındadır.  Erken gebelik belirtileri olarak halsizlik ve yorgunluk yaşanabilir. Bunun nedeni hormonal değişimlerdir. Bazı kadınlarda gebeliğin oluşması organizmayı büyük oranda etkiler. Sinirsel değişimler meydana gelebilir.

Gebelikte kanama olur mu? Kanamalar neden olur?

Gebelikte yaşanan kanamalar her zaman dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır. Çünkü gebelikte kanama normal olmayabilir ve birçok nedeni olabilir. Ancak hamileliğin 4-6 hafta arasında meydana gelen kanamalar normal kabul edilir.  Kanamalar, cinsel birliktelik, dış gebelik veya enfeksiyon nedeniyle görülebilir. Hamileliğin 6. ile 10. haftasında görülen kanama için ise doktorunuza başvurulması gerekir. Eğer lekelenme oluyorsa panik yapılmaya gerek yoktur. Anne adaylarının çoğu, hamileliğin 6. haftasında kanamalar yaşayabiliyor.

Gebeliğin ilk döneminde baş dönmesi neden olur?

Gebeliğin ilk dönemlerinde tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak baş dönmesi yaşanabilir hatta baygınlık hissi ve bayılma durumları yaşanabilir. Bunu sorunsuz bir şekilde atlatmak için uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterilmesi gerekir. Bulantı, kusma, kansızlık ve son aylardaki kilo artışı, çabuk yorulma ve yorgunluk hissinin sebepleri arasında sayılabilir.

Hamilelikte vajinal akıntıda değişiklik olur mu?

Gebeliğin oluşması ile vücudumuzda östrojen salgısı artar. Buna bağlı olarak, gebelikte koyu kıvamlı ve açık renkte akıntılar görülebilir. Akıntı, bütün gebelik boyunca devam eder. Akıntı şikâyeti olmayan bir kadında, hamilelikle beraber ani bir akıntı artışı söz konusu olabilir.

Hamileliğin ilk döneminde sık idrara çıkmanın nedeni nedir?

Hamileliğin ilk haftasından itibaren büyüyen rahim mesaneye de baskı uygular. Bu nedenle, gebeliğin ilk ayında ve son üç ayında sık sık idrara çıkma durumları olabilir. Geceleri yatmadan önce daha az su içmek bunu azaltabilir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde cinsel isteksizlik olur mu?

Karnında bir bebek taşıma düşüncesi cinsel isteksizliği arttırabilir. Kadınların cinsel isteksizliği hem yaşanan hormonal değişimler nedeniyle hem de psikolojik sebeplerle artabilir. Özellikle hamileliğin ilk ve son üç aylık dönemlerinde cinsel isteksizlik daha yoğun yaşanır. İlk dönemde, hamileliğe alışma, vücudun hormonlarla uyumu gibi etkenler isteksizliğe neden olurken, son dönemde erken doğum yapma düşüncesi, vücut ağırlığının artması gibi nedenler cinsel isteksizliği doğurur.

Hamilelik döneminde mide yanması neden olur?

Büyüyen döl yatağı, midenin yerinin değişmesine neden oluyor. Midenin yer değiştirmesi ve sıkışması, mide asidinin artması ya da azalması midede ekşime, yanma, geğirme gibi şikâyetleri de beraberinde getirir.

Hamilelik en erken ne zaman anlaşılır?

-Hamilelik en erken olarak adetin 1 hafta hatta 10 gün gecikmesi ile anlaşılabilir.

-Hamileliğin 6 ila 12 gün arasında yerleşme kanaması yaşanabilir.

-Mide bulantıları hamilelikten 2-8 hafta sonra ortaya çıkar.

-Şişkinlik ve göğüs hassasiyeti hamile kaldıktan 1-2 sonra görülür.

-Hamile kaldıktan 1 hafta sonra yorgunluk yaşanabilir.

-Baş ağrıları hamileliğin ilk haftalarında yaşanabilir.

-Sık idrara çıkma durumu hamilelikten 6-8 hafta sonra başlar.

-Aşermek hamileliğin bütün dönemlerinde görülebilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar