için kaldı

İkametgah değişikliği nasıl yapılır? e Devlet üzerinden ikametgah adresi nasıl değiştirilir?

İkamet değişikliği yapmak istiyorsanız azonceoldu.com sitemizde sizler için derlediğimiz adımları öğrenmeniz gerekir. e Devlet ikamet değişikliği nasıl yapılır?

İkametgah değişikliği nasıl yapılır? e Devlet üzerinden ikametgah adresi nasıl değiştirilir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
30 Nisan 2018 Pazartesi 11:29

İkamet kelimesinin anlamı bir yerde sürekli kalma ve oturma eylemidir. İkametgah değişikliği ise sürekli oturulan bu adresten başka bir yere taşınmak anlamına gelir. Yeni oturduğunuz yer için adres değişikliği yapmak keyfi bir işlem değil yasal bir zorunluluktur. Özellikle seçim dönemlerinden önce ikametgah değişikliği durumu varsa mutlaka yapılmalıdır. Peki ya ikametgah değişikliği nasıl yapılır? E Devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapmak mümkün mü? Adres değişikliği için hangi evraklar gereklidir?  İkamet değişikliği yapılmadığında cezası nedir? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

İkametgah Değişikliği Nereden Yapılır?

İkamet değişikliğini iki adımda yapabilirsiniz:

Nüfus Müdürlüğü:

İkametgah değişikliği talebiniz için bağlı bulunduğunuz semtin Nüfus Müdürlüğü’ne gidip müracaatta bulunmanız gerekir. Bunun için de öncelikle adresinizin bağlı olduğu Nüfus Müdürlüğü’nü http://adres.nvi.gov.tr internet adresinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

e Devlet:

e devlet sistemi üzerinden e imza ile de ikametgah adresi değişikliği yapabilirsiniz.

Nüfus Müdürlüğü İkametgah Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır?

Nüfus Müdürlüğü’ne giderek ikametgah değişikliği yapmak istediğiniz zaman beyanda bulunduğunuz adreste bulunan konut/evde size ait fatura, elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi ya da kira sözleşmesi gibi geçerli evrakları yanınızda götürmelisiniz. Beyan edilen adres boş bir konut ise herhangi bir belge istenmemektedir. Nüfus Müdürlüğü’nden ikamet değişikliğinin ardından verilen belgeyi mahalle muhtarına bildirmek zorunlu bir işlem değildir. Eğer ikametinizi birlikte oturma gerekçesiyle değiştiriyorsanız; yapmanız gereken birlikte oturacağınız kişi ile birlikte müracaat etmek. Bunun söz konusu olmadığı durumlarda, apartman ya da site yöneticisi, muhtar tarafından birlikte oturulduğuna dair yazılı beyan ibraz edilmelidir.

e Devlet Üzerinden Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Nüfus Müdürlüğü ile ikamet değişikliği yapabileceğiniz gibi e Devlet üzerinden de ikametgah değişikliği yapabilirsiniz. Bu işlem için e imzanızın, mobil şifrenizin olması gereklidir.

İkamet değişikliği için mobil imza ya da elektronik imzanızın bulunması gereklidir. Yani bunlar olmadan adres değişikliği yapabilmeniz mümkün değildir. e Devlet üzerinden ikamet değişikliği yapmak için öncelikle “www.turkiye.gov.tr” adresine giriş yapılmalıdır. Giriş yaptıktan sonra ekranın sol tarafında bulunan e Hizmetler bölümünden “Nüfus Genel Müdürlüğü” olan kısmı seçip “Adres Değişikliği Bildirimi” sayfasına geçin. Açılacak ekrandaki “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna bastıktan sonra ilgili kısımlara 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme girmelidir. Online olarak sunulan bu hizmette belirtilen adımları takip etmeniz gerekiyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra adres bilgileri güncellenebiliyor. Mobil imza ve elektronik imza anlaşmalı kurumlardan alınabilen maliyeti yüksek ve vakit alan bir işlem. (noter tasdikli belge, aylık veya yıllık ücret, şahsi başvuru gibi)

E Devlet şifresiniz yoksa sisteme giriş yapamazsınız. Sistemden yararlanmak ve ikametgah adresi değişikliği yapmak için e Devlet şifresini TC kimlik kartı ile PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alınabiliyor. Sisteme ilk girdikten sonra bu şifre değiştirilmelidir. Şifresini unutan vatandaşlar, PTT şubesinden yeni şifre almalıdır.

İkamet Değişikliği Bildiriminde Bulunmamanın Cezası Nedir?

İkamet değişikliği bildiriminizi 20 iş günü içerisinde bildirmek durumundasınız. Tespit edildiğinde idari para cezası uygulanır. Fakat her türlü afet, gasp hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle bu bildirimlerin yapılamaması hallerinde bu ceza uygulanmaz. Bu süre zarfında bildirimde bulunmayanlara 50 TL ceza kesilir. Aykırı bildirimin cezası da 1000 TL’dir.

Beyan İle Adres Değişikliği Yapılabilir mi?

Adres değişikliğine dair esaslar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda düzenlenmiştir. Mezkur kanunun 50. Maddesi’nin (2) fıkrasında yazılı beyanın esas alınabileceği belirtilmiştir.

Vekalet İle Adres Değişikliği Yapılabilir mi?

Aynı kanunun 50. Maddesinde bu konu düzenlenmiştir. Vekalet vererek adres değişikliği yapabilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Mehmet salimer En beğenilen yorum
Allah hakkımızda hayreylesin AKP