Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili gecesi ne yapılır, hangi dualar okunur?

Mübarek üç aylara girmemizle birlikte Miraç ve Regaip kandilinden sonra Berat Kandili için de sayılı günler kaldı. Peki ya 2018 Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili gecesi ne yapılır, hangi dualar okunur?

Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili gecesi ne yapılır, hangi dualar okunur?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
27 Nisan 2018 Cuma 09:13

Üç aylar ile birlikte insanların dini anlamda arattıkları şeylerden biri de kandiller ve bayramlar. Yaklaşan Berat Kandili ve Ramazan Bayramı merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki ya yaklaşan ve Müslümanlar için önemi büyük olan Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili neden önemli, o gece ne yapılır, hangi dualar okunur? Mübarek gece hakkında merak ettikleriniz haberimizde..

Berat Kandili'nin önemi nedir?

Şaban Ayının 15.gecesi Berat Kandili olarak ülkemizde kutlanılmaktadır. Müslümanlar için çeşitli sebeplerle mübarek sayılan birçok gece mevcuttur. Üç ayların birincisi olan recep ayının ilk cuma gecesi Regaib gecesi ve 27. gecesi de Miraç gecesidir. Üç ayların ikincisi olan Şâban ayının 15. gecesi Berat gecesidir. Berat kelimesinin Arapçadaki anlamı temizlenmedir. Bu gece insanların gelecek 1 yıl içinde yaşayacakları şeylerin yazılacağı gece olarak kabul edilir. Allah’ın bilmesi ve bunu kayıtlara geçmesi Berat gecesi olarak bilinmektedir. Bu özel günü ibadet ederek geçiren kişinin dualarının kabul olacağı ve günahlarının af olacağı hadislerde belirtilmiştir.

2018 Berat Kandili ne zaman?

Müslüman alemi için büyük önem taşıyan Berat Kandili bu yıl 30 Nisan Pazartesi günü.

Berat Gecesi yapılacak ibadetler nelerdir?

-Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

-Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

-Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

-Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

-Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

-Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

-Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

-Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon ya da mesaj ile tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.

Berat Kandili namazı nasıl kılınır?

İslam alimlerine göre Berat Gecesi'nde kaza namazı borcu varsa iki rekât kaza namazı kılmanın sevabı, ömür boyu kılınacak nâfile namazların sevabından fazladır. Eğer farz namaz borcu yoksa, isteyen nâfile namaz kılabilir. Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denir. Bu namaz yüz rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır.

100 rekatlık Berat Kandili namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir; "Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"

- 2 rekatta bir selam vererek kılınır.
- Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunur.
- İlk rekatlarda Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur.
- Fatiha’da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez.
- Namazın tamamını peşpeşe kılmak gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.
- Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.

Berat Kandili 2 rekatlık namaz kılınışı

Berat gecesi kılınan namazlardan biride iki rekat olarak kılınır.

Birinci rekatta Fatiha okunduktan sonra kısa bir sure okunarak rükuya gidilir. Rükudan doğrulur ve secdeye gidilir. Secdede uzun sure kalınır, bu konuda belli bir tahdit yoktur, ne kadar dayanabilirsen.

İkinci rekatta da aynı şekilde Fatihadan sonra kısa bir sure okunur. İlk rekatta olduğu gibi secdeye gidildiğinde yine uzun sure secdede kalınır. Gücünüzün yettiği kadar. Secdeden kalkılır tahiyatta okunacaklar okunur ve selam verilir. Selam ile birlikte eller dua için alemlerin Rabbine kalkar...

 

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar