için kaldı

Yıldırım: Hudut kapıları merkezi hükümete ait

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Somali Başbakanı Hasan Ali Kayre ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu

Yıldırım: Hudut kapıları merkezi hükümete ait
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
26 Ekim 2017 Perşembe 13:01

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Bilindiği gibi Somali’de seçimler oldu ve Cumhurbaşkanı seçildi. Üst düzey ziyaretler ilişkilerimizin daha ileriye taşınmasına vesile oluyor.

Türkiye olarak zor günlerde Somali ile dayanışmamızı sürdürmeye devam edeceğiz. Sağlık Bakanlığı’mız patlamadan sonra yardım göndererek etkilenenlere yardım ettiler. 35 kişiyi de ülkemize getirdiler.

'2011 DÖNÜM YILI OLDU'

Terör ve güvenlik iş birliğini saha nasıl iyi duruma getiririz diye kararlar aldık. Yeni bir iş birliği modelini benimsedik. 2011 yılında devlet kurumların inşası başta olmak üzere ülkemiz Somali’ye çok önem ve destek vermiştir.

2011 yılı Somali için bir dönüm yılı olmuştur. Türkiye olarak somut çalışmalarla soruların üzerinde gelinecektir.

Türkiye Somali ile bağlantısını güçlendirmektedir. Türkiye bir yandan insani dayanışma içinde olurken diğer yandan da ülkede birliğin ve huzurun sağlanması için elinden geleni yapacaktır.

Somali Türkiye kardeş iki ülkedir. Orada yaşayan insanların daha iyi yarınları için gereken desteği vereceğiz.

HUDUT KAPILARI MERKEZİ HÜKÜMETE AİTTİR

İbadi ülkemizi bir ziyaret yaptı. Görüşmeler gerçekleştirdi. Irak Anayasası’na göre sınır kapıları merkezi hükümete ait. Hudut kapılarının yönetimi merkezi yönetimi aittir. Habur bölgesinde yeni bir güzergahın da açılmasını görüştük. Irak tarafı da buna hoşnut bakıyor. IKBY ne kara alırsa alsın, onların alacağı karar yapılan tahribatı düzeltmeyecek. Yanlış hesap Ankara’dan Tahran’dan, geri dönmüştür. Biz orada yaşayan masum insanlarla bir sorunuz yok. Sorumsuz yöneticilere sözümüz var. Umarım böyle maceralar kalkış olmaz bir daha. Bölgedeki karışıklıktan faydalanıp odu bitti yapılmasının neticeleridir.

Somali Başbakanı Hasan Ali Kayre'nin konuşmasında satır başları:

 

Türkiye’ye gösterdikleri ilgiden dolayı Teşekkür ediyorum. İki ülke arasında, ilişki giderek artıyor. Bu ilişki aynı zamanda ihtiyaç anında başladı bu anlar unutulması zordur. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Türk halkı bize her zaman destek verildi. Attığını adımlar Somali halkı için büyük adımlar ve unutulmayacak. Patlamada bizi kurtarmaya geldiniz. Sağlık Bakanı’nız oradaydı. Bu destekler bizim tarih kitabımıza yazılacak ve unutulmayacak. Biz dünyanın bizi acı içinde bir ülke olarak görmesini itemiyoruz. Dünyanın bizi umut ülkesi olarak görmesini istiyoruz. Terörle nasıl mücadele edeceğimizi konuştuk.  Bu görüşmeleri yapabilmek bizim için son derece önemliydi. İlişkimiz 20112den çok daha güçlü konumda. Türkiye’nin dünyada ve bölgede ne kadar önemli olduğun biliyoruz.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar