için kaldı

Gebelikte karın ve kasık ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Gebelik döneminde yaşanan karın ve kasık ağrılarının nedenini hamileler merak ediyor. Cevabı azonceoldu.com'da!

Gebelikte karın ve kasık ağrısı neden olur, nasıl geçer?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
20 Mart 2018 Salı 13:33

Gebeliğin bazı haftalarında anne adaylarını tedirgin eden karın ve kasık ağrılarının nedeni ne? Hamileler yaşadıkları karın ve kasık ağrılarından nasıl kurtulabilir? Tüm merak ettikleriniz haberimizde..

Gebeliğin erken haftalarında ve ilerleyen aylarda, doğuma yakın haftalarda çeşitli nedenlerle anne adayı zaman zaman karın ve kasık ağrısı hissedebilir. Bu ağrıların çeşitli sebepleri olabilir, bu sebeplerden bazıları önemsiz ve tedavi gerektirmez iken bazıları önemlidir ve tedavi hatta hastanaye yatış bile gerektirir.

Gebeliğin ilk günlerinde hatta adetin geciktiğininin farkedildiği ilk günlerde karın ve kasık bölgelerinde hafif rahatsızlık hissi genellikle birçok kadın tarafından hissedilir.

Hamileliğin 3. ve 4. aylarından kasık bölgelerinde bıçak saplar gibi keskin bir ağrı hissedilebilir. Hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla bu ağrı birden şiddetlenebilir. Bu ağrının sebebi rahmin büyümesine bağlı rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesidir. (Round ligament ağrısı) Rahmin büyümesine bağlı gelişen round ligament ağrısı genellikle sağ tarafta olur fakat her iki tarafta da olabilir.

Gebelikte karın ve kasık ağrısı neden olur?

Birçoğu oldukça normal. Gebelikte karın ve kasık ağrılarının nedenleri aynıdır. Bebeğinin rahat rahat büyüyebilmesi için vücudun bir değişim dönemine ayak uyduruyor. Artan kan akışı ve rahminin büyümesi ile sancı yaşıyorsun. Tabii ki bunlar ağrı yaşamanın en genel sebepleri. Ağrılarının nedenlerine ayrıntılı bir şekilde değinmeden önce bu ağrıların hamileliğin hangi dönemlerinde ortaya çıktığından bahsedelim.

Anne adaylarının en çok merak ettiği “Hamilelikte kasık ağrısı kaçıncı gün başlar?” sorusunun cevabı ile başlayalım. Kasık ağrısını ilk günlerde değil; genellikle ilk haftalarda yaşarsın. Yeni hamile kaldığında ağrı yaşayabileceğin gibi gebeliğinin son trimesterinde de sancıların olabilir.

İlk trimesterde kasık ağrısı olur mu?

Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde hafif bir ağrı hissedebilirsin. Yumurtan rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyordur. Yani bunlar, ilk büyüme sancıları.

Hamileliğin son dönemlerinde kasık ağrısı yaşamak normal mi?

Hamileliğinin son trimesterine geldiğinde yalancı doğum sancıları yaşayabilirsin. Düzenli olarak devam eder ve geçmezse doktoruna başvurabilirsin.

Kasık ve karın ağrılarının bir nedeni, rahminin büyümesiydi. Diğer sebepleri ise vücudunun doğuma hazırlanması, gaz sancısı çekmen ya da sadece bebeğinin büyümesi olabilir. Bu ağrılar tahmin edersin ki oldukça zararsız. Ama hepsi bu kadar masum değil. Enfeksiyon ve düşük gibi tehlikeli sebepleri de var. Bu durumda doktora görünmen gerekli.

Gebelikte zararsız kasık ve karın ağrıları neler?

İşte gebeliğe bağlı oluşan zararsız kasık ağrıları:

1- Yuvarlak bağ (round ligament) ağrıları

Yuvarlak bağ, rahminin iki üst köşesinden başlayarak genital organlara kadar uzanan bağlardır. Rahmin büyüdüğü için yatakta dönerken ya da ani hareket ettiğinde bir ağrı hissedersin. Genellikle kramp tarzı olur ve seni bir süre hareketsiz bırakır. Hamilelik döneminin 2. trimesterinde görülür. Yani ikinci 3 aylık dönemde. Tedavi için güzelce dinlenmeli ya da yatma pozisyonunu değiştirmelisin. Magnezyum içeren suda eriyen tabletleri de içebilirsin.

2- Gaz sancısı ve kabızlık

Hamilelikte progesteron hormonu artar. Bu hormonun artışıyla bağırsak hareketlerinde biraz yavaşlama olabilir. Gaz oluşması ya da kabızlık şikayeti yaşıyorsan sebebi bu yüzden. Bu şikayetler ağrıya ve krampa da neden olur.

Ne yapmam gerekiyor dersen, bol lifli gıdalarla beslenip bol su içer, bir de biraz hareket edersen yeter de artar bile.

3- Braxton Hicks kasılmaları (Doğuma hazırlık kasılmaları)

Gebeliğinin ileri haftalarında rahim kasların çalışmaya başlar. Yani vücudun doğuma hazırlanır. Karnında, kasıklarında ya da belinde bir ağrı yaşayabilirsin.

Peki, yalancı doğum sancılarını gerçek doğum kasılmalarından nasıl ayırt edersin? Cevabı basit: Bu kasılmalar düzensizdir. Ağrıyı azaltmak için dinlen, sıvı alımını arttır ya da magnezyum içeren tabletleri tüket. Gerçek doğum kasılmalarını hissedene kadar bu ağrı biraz tadını kaçırabilir.

4- Büyüyen bebeğin ve rahimin baskısı

Hormonların etkisiyle leğen kemiğinde gevşeme olur. İkinci ya da daha sonraki hamileliğindeysen bu ağrıyı hissedebilirsin.

Tüm bunlara ek olarak, uzun süre oturursan ya da ayakta kalırsan da ağrı yaşayabilirsin.

Gebelikte karın ve kasık ağrısı nasıl geçer?

Eğer söz konusu kasıntıların süresi uzamaya başladıysa ve şiddeti artıyorsa erken doğum belirtisi olabilir. Mutlaka doktorunuzla görüşün. Kasık ağrısıyla birleşen vajinal akıntı ya da kanama durumunda mutlaka doktora başvurun. Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan yerleşme kanaması haricindeki hiçbir vajinal kanama geçiştirilmemelidir.

Kasık ağrısından tamamen kurtulmak için başvurulabilecek kesin bir yol yoktur fakat şiddetinin azaltılması mümkündür. Rahim kaslarınızın kasılması nedeniyle oluşan bu ağrıyı önlemek için sıcak su torbası kullanabilir, sıcak suyla ıslatılmış havluyu ağrıyan bölgeye sarabilir, ılık duş alabilir, pozisyonunuzu sık sık değiştirmekten kaçınabilir ve bol su içebilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar