için kaldı

Fransız gazetesinden kadınlar günü kampanyası

Fransa'da 8 Mart Dünya Kadınlar gününe özel solcu gazete Liberation'u okumak isteyen erkekler, kadın okuyuculardan yüzde 25 oranında daha fazla ücret ödeyerek gazeteyi satın aldı.

Fransız gazetesinden kadınlar günü kampanyası
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
8 Mart 2018 Perşembe 16:48

Fransız gazetesinin böyle bir kampanya yapmasındaki amaç; kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliğine dikkat çekmekti. 

Liberation gazetesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel 2 farklı kapak ile çıktı.  

Bu kapaklardan kadın sembolünün yer alanında 'Kadınlar için 2 euro, normal fiyat', erkek sembolünün yer aldığı diğer kapakta ise 'Erkekler için 2.50 euro' yazıyordu.

FRANSIZ KADINLAR AYNI İŞİ YAPAN ERKEKLERDEN YÜZDE 25.7 ORANINDA DAHA AZ ÜCRET ALIYOR

Kapakta yer alan yazıda ise 1972 yılında ülkede eşit işe eşit ücret yasası çıkarılmasına rağmen, 2017 yılında ülkede yapılan bir araştırmaya göre Fransız kadınlarının erkeklerden yüzde 25.7 oranında daha az kazandığı açıklandı.

"Bu adaletsizliği vurgulamak için Liberation aynı farkı bugünkü satış fiyatına uyguladı. Bu da erkeklerin 50 cent daha fazla ödemesi anlamına geliyor" ifadesinde bulunan gazete, fiyat farkından elde edilecek geliri de sivil toplum kuruluşu 'Eşitlik Gözlemevi'ne bağışlayacağını duyurdu.

Liberation gazetesi kampanya için ilham kaynağı olarak mart ayı edisyonunda aynı nedenle erkeklerden daha fazla ücret talep eden Kanadalı aylık haber dergisi 'Maclean's'den aldıklarını da açıklamalarına ekledi.

BAŞBAKAN PHILIPPE KADINLARA DAHA AZ ÖDEME YAPAN ŞİRKETLERE CEZA GETİRMEYE HAZIRLANIYOR

Diğer taraftan geçen gün Fransa Başbakanı Edouard Philippe gelecek hafta sona erecek iş yeri reformları paketi kapsamında, 2019'dan itibaren 250'den fazla işçi çalıştıran iş yerlerine ücret farkını inceleyecek bir yazılımın yüklenmesini planladıklarını açıkladı.

Yazılımın 2022 itibarıyla 50'den fazla işçi çalıştıran iş yerlerine yerleştirilmesi ve haksız yere eşitsiz uygulamalara imza atan şirketlere  3 yıl içinde durumu düzeltmemeleri halinde toplam ücret giderlerinin yüzde 1'ine varan para cezalarının kesilmesi hedefleniyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar