için kaldı

Pirinç tanesinden bile daha küçük bilgisayar yapıldı

IBM tarafından üretilen ve kayıtlara dünyanın en küçük bilgisayarı olarak geçen bilgisayardan daha da küçüğü yapıldı. Hem de bir pirinç tanesinden bile daha küçük! Boyutu ise yalnızca 0,3 mm çapında.

Pirinç tanesinden bile daha küçük bilgisayar yapıldı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
25 Haziran 2018 Pazartesi 21:57

ABD'deki Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından üretilen ve bir pirinç tanesinden bile daha küçük olan yeni sistemin boyutu yalnızca 0,3 mm çapında.

Bu dünyanın en küçük bilgisayarının, tam olarak bilgisayar işlevlerini göremediği, bundan dolayı da bilgisayar denip denmemesinin tartışma konusu olduğu ifade ediliyor.

"Micro Mote" adını taşıyan bu minik cihazın içinde herhangi bir depolama birimi yok. Bu da elektriği kesildiğinde yapılan işlemlerin silindiği anlamını taşıyor. Işığı elektriğe dönüştüren fotovoltakik teknolojisinden yararlanan Micro Mote, veri transferi yapabiliyor.

Konu hakkında bilgisayar mühendisliği profesörü David Blaauw, "Bu cihazın bilgisayar olarak adlandırılmasının doğru olup olmadığından henüz emin değiliz. Gerekli işlevselliğe sahip değil." açıklamasında bulundu.

Micro Mote neler yapabiliyor?

Bunların dışında şu anda hassas bir sıcaklık sensörü olarak hizmet veren küçük bilgisayar, sıcaklığı zamanlanmış aralıklara dönüştürmek için elektronik darbeler kullanıyor. Böylelikle ortam sıcaklığını yalnızca 0.1 santigrat derece hata oranı ile gözlemleyebiliyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar