Yusuf Nazik kimdir? Yusuf Nazik ilk ifadesinde Türkiye-Suriye için ne dedi?

Reyhanlı saldırısının planlayıcısı olan Yusuf Nazik Suriye’nin Lazkiye kentinde yakalandıktan sonra Türkiye’ye getirildi. Yusuf Nazik kimdir? Yusuf Nazik ilk ifadesinde Türkiye-Suriye için ne dedi?

Yusuf Nazik kimdir? Yusuf Nazik ilk ifadesinde Türkiye-Suriye için ne dedi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
12 Eylül 2018 Çarşamba 11:50

Reyhanlı saldırısının planlayıcısı olan Yusuf Nazik, Milli İstihbarat Teşkilatı MİT tarafından Suriye’nin Lazkiye kentinde yakalanarak güvenli bir şekilde Türkiye’ye getirilmesinin ardından sorguya alındı. Yusuf Nazik verdiği ilk ifadelerde Türkiye ve Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki ya Yusuf Nazik kimdir?

MİT, Lazkiye'deki nokta operasyonda, Reyhanlı saldırısında Suriye istihbaratıyla irtibatı sağlayıp failleri yönlendiren Yusuf Nazik'i yakaladı. Aranan teröristler listesinde "mavi" kategoride yer alan Reyhanlı'nın organizatörü Yusuf Nazik, MİT mensuplarının operasyonuyla ele geçirilmesinin ardından güvenli yollar üzerinden Türkiye’ye getirilerek sorguya alındı. Nazik’in ön sorgusunda, Suriye istihbarat birimlerinden aldığı talimatla Türkiye’de eylem arayışına girerek alternatif eylem yerlerine yönelik keşif çalışması yaptığını, patlayıcıların Suriye’den Türkiye’ye intikalini sağladığını, iki transit tipi araç temin ederek patlayıcıların araçlara yerleştirilmesini organize ettiğini itiraf ettiği öğrenildi. Ayrıca Nazik'in, Reyhanlı patlamalarında rol aldığı bilinen Mukaveme Suriye lideri Mihraç Ural hakkında da detaylı bilgiler paylaştığı, sorgusunda eyleme katılan diğer firari sanıkları da teslim olmaya çağırdığı belirtildi.

Yusuf Nazik ilk ifadesinde Türkiye-Suriye için ne dedi?

Sorgusunda Antakya doğumlu olduğunu aktararak ailesi hakkında bilgi veren Nazik, Reyhanlı’daki bombalı saldırıyı arkadaşlarıyla yaptıklarını itiraf etti.  Emri Suriye istihbaratından aldığını belirten Nazik, "Türkiye devletinden kaçamadım, pişmanım. Beni Suriye’den yakalayıp getirdiler. Suriye’deki arkadaşlarıma sesleniyorum, yol yakınken dönün, Türk devleti bize sahip çıkar, kendi devletimiz bize sahip çıkar. Suriye devletine de sesleniyorum, Türkiye devleti çok büyüktür bunun hesabını elbet sizden soracak." ifadelerini kullandı.

Yusuf Nazik kimdir?

Hatay-Reyhanlı saldırısının organizatörü olduğu ileri sürülen Yusuf Nazik Şam'da serbest kalmıştı. İstihbarat birimleri 11 Mayıs 2013’te, 52 kişinin öldüğü Hatay-Reyhanlı saldırısının organizatörü olduğu ileri sürülen Yusuf Nazik’in Şam Cezaevi’nden tahliye edildiğini ve yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu belirledi. Reyhanlı'da 11 Mayıs 2013'te gerçekleştirilen bombalı saldırıda 5'i çocuk 53 kişi hayatını kaybetmişti. 9 sanık hakkında 53'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 11 sanık hakkında "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "suçluyu kayırmak" suçlarından 20'şer yıla, iki sanık hakkında da "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar