AK Parti aday adayları için e-temayül yoklaması nedir, nasıl yapılır, ne zaman?

Yerel seçim 2019 için AK Parti’nin yerel seçim aday adayları için başvuru şartları açıklandı. Başvurular değerlendirilirken bu seçimde ilk kez e-temayül yoklaması sistemi uygulanacak. Peki ya AK Parti hangi illerde temayül yoklaması yapmayacak?

AK Parti aday adayları için e-temayül yoklaması nedir, nasıl yapılır, ne zaman?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
6 Kasım 2018 Salı 08:53

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde AK Parti’den belediye başkan olmak isteyenler için aday adaylığı başvuru süreci başladı. Bu kapsamda aday adaylığı içim başvuru şartları duyuruldu. Başvuru şartlarında dikkat çeken detay ise standart temayül yoklaması yerine e-temayül yoklamasının uygulanacak olması. Yerel seçim aday adayları için e-temayül yoklaması nedir, ne zaman, nasıl yapılacak?

AK Parti Aday adaylığı başvuru tarihleri nedir?

Adaylık başvuruları, belediye başkanlıkları için 5-12 Kasım'da, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için 5 Kasım-12 Aralık'ta alınacak.      

Aday adaylığı başvuruları nereye yapılacak?

Başvurular, büyükşehir ve il belediye başkanlıkları için Genel Merkeze veya buraya iletilmek üzere il başkanlıklarına, ilçe ve belde belediye başkanlıkları için il başkanlıklarına veya il başkanlıklarına iletilmek üzere ilçe başkanlıklarına, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için ilçe başkanlıklarına bizzat yazılı yapılacak.   

Başvurular aksecim.akparti.org.tr adresi üzerinden, istenilen belgelerin de sisteme aktarılması suretiyle yapılacaktır. Kişiler teşkilata gelmeden de internet üzerinden ön başvuruda bulunabilecek ancak başvuru işlemini kesinleştirmek için (kesin başvuru) ilgili teşkilat birimine uğrayarak sistemden çıkarılan başvuru formunu bizzat imzalamaları gerekecektir.      

AK Parti aday adaylığı başvuru ücreti nedir?

AK Parti’de Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanı aday adaylarından 10 bin, nüfusu 100 binin üzerinde olan il belediye başkanı aday adaylarından 5 bin, nüfusu 100 bin ve daha az olan il belediye başkanı aday adaylarından 3 bin lira alınacak. Kadın ve genç adaylar, belirlenen aidatların yarısını, engelli adaylar ise dörtte birini ödeyecek.

Ak Parti e-temayül yoklaması nedir, nasıl yapılır, ne zaman?

AK Parti'de temayül yoklaması Kasım ayı içinde, müracaatların alınmasından sonraki bir tarihte yapılacak. İlk kez e-temayül sistemi uygulanacak. e-temayül yoklaması 10:00-16:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Saat 16:00'da e-temayül yoklaması biter bitmez sonuçlar Cumhurbaşkanı'na ulaşacak. E-temayül yoklamasıyla her temayül yoklamasından yaklaşık 100 bin TL tasarruf amaçlanırken, kağıt ve malzeme israfının önüne geçilmesi planlanıyor.

E-temayül sistemiyle işlemler hızlanacak ve yaklaşık 3 ton kağıt tasarrufu sağlanacak. Aynı zamanda zaman ve mesai israfı da önlemiş olacak. Geçersiz oy olmayacak. İllerde kurulan kabinlerdeki bilgisayarlar üzerinden temayül yoklamalarının yapılacağını bildirdi. Genel merkezden giden komisyon başkanı ve üyelerinin kimlik kartları karşılığında manyetik kartlar dağıtacak, bu kartların kişiye değil ilçeye uyarlı olacak. Kartı alan kişi istediği kabinde oyunu kullanacak.

Temayül yoklaması nedir?

Temayül yoklaması kimin kime destek verdiğini bulmak için yapılmaktadır. Bir oylama şeklidir. Kimi siyasi partiye göre genelde siyasi partilerin kullandığı ve seçmenin adaylardan hangisine meyyal olduğunu anlamak için yapılan bir tür araştırma/anket.

AK Parti hangi illerde temayül yoklaması yapmayacak?

İstanbul, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kocaeli, Sivas, Kastamonu, Amasya, Denizli, Ordu, Samsun, Tekirdağ, Tokat, Artvin, Bayburt, Bolu, Çankırı, Kırşehir.

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar