Varlık Fonu nedir, başkanları kimler? Varlık Fonu'na devredilen şirketler

Varlık Fonu’nun yeni yönetiminin belirlenmesinin ardından Varlık Fonu’nun ne olduğu, neden kurulduğu ve bünyesinde devredilen şirketler araştırılmaya başladı. Varlık Fonu nedir, başkanları kimler? Varlık Fonu'na devredilen şirketler..

Varlık Fonu nedir, başkanları kimler? Varlık Fonu'na devredilen şirketler
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
12 Eylül 2018 Çarşamba 08:43

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş Yönetim Kurulu’ndaki isimler değişti ve Resmi Gazetede yayımlandı. Bu karara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Varlık Fonu Başkanı olurken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Varlık Fonu Başkanvekili oldu. Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyeliklerine Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı. Genel Müdürlüğe ise Zafer Sönmez atandı. Peki ya Varlık Fonu nedir, nasıl işler? Detaylar haberimizde.

Varlık Fonu nedir?

Türkiye’nin en çok merak edilen kurumların başında Varlık Fonu geliyor. Varlık Fonu’nun geliri genellikle bütçe fazlalarından oluşuyor. Bir ülke eğer bütçe fazlası veriyorsa bu fazlayı 4 şekilde kullanabilir:

 (1) Harcamalarını artırır.

(2) Mevcut vergi yükünü düşürür.

(3) Borçlarını erken ödemeye tabi tutabilir.

(4) Bir varlık fonu kurarak bütçe fazlalarını buraya aktarır ve bu fonla ulusal ya da yabancı bazı finansal varlıkları satın alıp gelirlerini artırmaya çalışarak gelecek kuşaklara refahı aktarma yoluna gidebilir.

Varlık Fonu neden kuruldu?

Kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek; mevcut kamu varlığına değer katarak gelecek nesiller için daha güçlü bir Türkiye hazırlamak amacıyla kurulmuş bir yapı olup, ülkemizin ekonomik istikrarının artırılması ve kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş., Başbakanlığa bağlı, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen, özel hukuk hükümlerine tabi bir Anonim Şirket yapısındadır.

Varlık Fonu'na devredilen şirketler hangileri?

-Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, BİST Varlık Fonu'na devredildi

-THY ve Halkbank'ın hisseleri Varlık Fonu'na

-Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürlüğü'ne Mehmet Bostan atandı

TÜRKSAT, Türk Telekom'un Hazine'ye ait yüzde 6,68'lik kısmı

Eti Maden ile Çaykur'un Genel Müdürlükleri Varlık Fonu’na devredildi

Ulusal Varlık Fonları, çeşitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelirini artırmayı hedefleyen, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlar olarak biliniyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar