için kaldı

Vakıf Katılım Bankası siber saldırıya mı uğradı, dolar kuru neden düştü?

Halkbank düşük kur haberlerinden sonra bu sefer de Vakıf Katılım Bankası’nda aynı durum yaşadı. Peki ya banka siber saldırıya mı uğradı, dolar kuru neden düştü? İşte Vakıf Katılım Bankası’ndan açıklama..

Vakıf Katılım Bankası siber saldırıya mı uğradı, dolar kuru neden düştü?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
10 Eylül 2018 Pazartesi 08:35

Geçtiğimiz günlerde Halkbank’ta gece yarısı düşük dolar kuru gündeme damga vurmuştu. Banka durum ile ilgili gerekli açıklamayı yaptı ve döviz alımlarının iptal edildiğini açıklamıştı. Bu hafta ise aynı durum Vakıf Katılım Bankası’nda yaşandı. Bankanın internet sitesinde gece saatlerinde dolar kurunun alış fiyatı 4.57, satış fiyatı ise 4.58 olarak gözüktü. Web sitesinin sağ alt köşesinde güncel tarih gözükürken, sol alt köşede ise temmuz ayı tarihi yer aldı. Bu görüntüyle karşı karşıya kalanlar Vakıf Katılım Bankası siber saldırıya mı uğradı, dolar kuru neden düştü? Sorularının cevabını merak etmeye başladı.

Vakıf Katılım Bankası siber saldırıya mı uğradı, dolar kuru neden düştü?

Halkbankası’nda geçen günlerde gece saatlerinde 3.72 TL’den 4.6 milyon ucuz dolar satılmasının yankıları sürerken, bu gece de Vakıf Katılım Bankası’nın kurumsal web sitesinde benzer bir durum oluştu. Vakıf Katılım Bankası’nın internet sitesinde gece saatlerinde dolar kuru satış fiyatı 4.58 olarak gözüktü.

Vakıf Katılım Bankası dolar kuru için ne dedi?

 “10 Eylül 2018 tarihinde kurumsal web sitemizde bilgilendirme amaçlı yayınlanan döviz kurlarımıza yönelik, 9 Temmuz 2018 tarihindeki kurlarımızı gösterecek şekilde bir siber saldırı düzenlenmiş, saldırı çok kısa sürede püskürtülmüştür. Bankacılık sistemlerimiz (mobil ve internet şubemiz) saldırıdan olumsuz etkilenmemiş olup, bu sürede gerçekleşen herhangi bir döviz alım-satım işlemi de bulunmamaktadır. Yapılan müdahale neticesinde kurumsal web sitemiz stabil hale getirilmiştir.”

CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş’ın konuyu Twitter hesabından duyururken, bankadan da açıklama geldi. Banka yönetimi, siber saldırı nedeniyle bilgilendirme amaçlı ekranda döviz kurunun yanlış gözüktüğünü, bu fiyattan herhangi bir alım satım olmadığını duyurdu.

“Vakıf Katılım Bankası döviz kurlarındaki garipliği duyuran twitimin ardından, kurumun internet sitesi erişime kapandı. Saat 01.00 itibariyle siteye girilemiyor. Banka doları 4.57'den satıyordu..  İşte o ekran görüntüleri...”

Konunun sosyal medya yer almasının ardından bankanın internet sitesine erişimin bir süre kapandığı iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde Halkbank'ın da Türk Lirası'nın, ABD Doları ve Euro döviz kurlarını bir süreliğine olduğundan farklı göstermesi tartışmalara neden olmuştu. Banka kur farklılığının "dış kaynaklı hata" olduğunu duyurmuştu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar