Telefon izlenmesi, dinlenmesi nasıl anlaşılır, nasıl engellenir? Telefon dinlenmesini engelleme

Akıllı telefon kullanıcılarını tereddüt eden telefon izlenmesi, dinlenmesi nasıl anlaşılır, nasıl engellenir? Telefon dinlenmesini engelleme detayları haberimizde.

Telefon izlenmesi, dinlenmesi nasıl anlaşılır, nasıl engellenir? Telefon dinlenmesini engelleme
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
8 Eylül 2018 Cumartesi 11:49

Günümüzde akıllı telefonların kullanımı bir hayli arttı. Gerek sosyal medya kullanımlarında gerekse farklı kullanımlar için akıllı telefonlar artık vazgeçilmezlerimiz arasında. Ancak akıllı telefonların dinlenmesi ve izlenmesi gibi olumsuz etkileri var. Peki ya Telefon izlenmesi, dinlenmesi nasıl anlaşılır, nasıl engellenir? Telefon dinlenmesini engelleme yolları azonceoldu.com’da!

Akıllı telefonlarını günümüzde bu kadar yaygınlık kazanması bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Teknolojinin bu kadar yakından takip edilmesi ile akıllı telefonlarda izlenme, dinlenme, habersiz verilere ulaşılması, gezdiğiniz tüm yerlerin tek hamlede ulaşılması, mesajların gizlice takip edilmesi mümkün hale geliyor. Bunun sonucunda ise akıllı kullanıcılar “Telefonum dinleniyor nasıl iptal edebilirim? Telefonumun izlenmesini nasıl engellerim?” tarzı sorularına yanıt arıyor. Peki ya akıllı telefonların dinlenmesini ve takip edilmesini önlemek için neler yapılması gerekiyor? Bu yazımızda karlınıza çıkan bu riskleri nasıl anlayacağınızı ve nasıl önlem almanız gerektiğini anlatmaya çalıştık.

Telefon dinlenmesini engelleme

Telefon dinlenmeleri ya da izlenmeleri yasal ya da yasal dışı olarak ikiye ayırabiliriz. Yasal dinleme ve takipten kaçmak için yapılacak pek fazla bir şey yok. Sadece telefonda konuşacaklarınız ve mesajlarınız ve de gideceğiniz yerler ile ilgili tedbir alabilirsiniz.

Yasal olmayan telefon dinlemeleri ve izlemeleri için bazı casus yazılım programları mevcuttur. Bu programların akıllı telefonların tüm versiyonlarına uyan sürümleri mevcut. Programlar telefona direk telefonun kendisi ile internet üzerinden veya USB kablo ile bilgisayar aracılığı ile yüklenebilmektedir. Yüklenen program telefonunuzda kaydettiği verileri bir sunucu veya mail adresine internet bağlantısına kavuştuğu anda gönderiyor. Veya sizi takip eden kişiye SMS gönderiyor. Ya da bluetooth üzerinden yakınınızdan kayıt yapılabiliyor.

Telefon izlenmesi ve dinlenmesi nasıl anlaşılır?

1.Sms’lerinizi veya görüştüğünüz numaraları sizin hattınız ile SMS olarak başka bir numaraya gönderen programı detaylı fatura dökümündeki SMS gönderilen/alınan numaralara ve sayılarına bakarak tespit edebilirsiniz.

 2.Kaydettiği verileri internet üzerinden gönderen bir programı tespit etmek için ise veri kullanım miktarlarını kontrol ederek ulaşabilirsiniz. Sizin kullandığınızdan aşırı fazla bir internet kotası kullanılmış ise şüphelenebilirsiniz.

 3.Akıllı telefonlarınızda antivirüs veya casus programlar için özel programlarla telefonunuzda tarama yapın.

4.Telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın.

5.Batarya ömrü normalden çok daha az süre dayanmaya başladıysa şüphe edebilirsiniz. (Başka etkenleri de olabilir, şebekeye uzaklık, çok konuşmak, sürekli kullanmak vs.)

Telefon izlenmesi ve dinlenmesi nasıl engellenir?

1.Telefonunuzu güvenmediğiniz kişilere, tamircilere vermeyin.

2.Telefonunuzda şifreli tuş kilitleri kullanın.

3.Telefonunuzu açık olarak ortalıklarda bırakmayın.

4.Size gelen mail ve SMS’lerde verilen linklerde açılan sayfalardan yapılmak istenen şüpheli yüklemelere onay vermeyin.

5.Sisteminizin yasal marketleri haricindeki yerlerden uygulama yüklemeyin.

6.İşletim sisteminizin en son ve resmi sürümlerini kullanın.

7.Antivirüs programı kullanın.

8.Yüklediğiniz uygulamaların istediği erişim izinlerine dikkat edin.

9.Özel verilerinizi telefonunuzda bulundurmayın.

mp3'le engelleyin

Cep telefonu sadece ses aktardığı için, ortamda müzik yayını olması dinlemeleri engeller. Cep telefonunuzu aktif durumdaki bir mp3 çalarla birlikte bir çantaya koyarsanız karşı tarafa sadece müzik yayını gider. Ortamdaki sesleri telefon algılayamaz. Aynı şekilde telefonunuzu bir müzik seti ya da radyonun yanına koyarak, ortamdaki görüşmelerin dinlenmesini engelleyebilirsiniz.

Cep telefonu kapatın

Cep telefonunun, tamamen kapalıyken dinlenmesi mümkün değil. Bunun için telefonun enerjisinin tam olarak kesik olması lazım. Telefonun pilinin çıkarılması da kullanılan yöntemlerden biri. Ancak cep telefonunuza dinleme yazılımı ya da böceği yüklendiyse, cep telefonunuz kapalı da olsa dinlenmesi mümkün. Bu nedenle, size hediye edilen cep telefonlarını kullanırken temkinli olun. Güvenmediğiniz telefon tamircilerine verdiğiniz telefonlara da dinleme yazılımı yüklenebilir.

Çift cam sesi keser

Bulunduğunuz odada çift cam bulunması ve dış camın aynalı olması, bina dışından yapılacak dinlenmeleri önler. Ses, birinci camdan ikinci cama geçerken zayıflar, film tabakalı aynalı camda ise tamamen kaybolur.

Şarjlı diş fırçası

Mekanın dışından lazerli cihazlarla yapılan dinlemelere karşı camlara takılacak perde sesi zayıflatır. Ayrıca önemli bir görüşmede şarjlı bir diş fırçasını cama temas ettirerek çalıştırmanız halinde oluşan titreşim, dinleyicinin ortamdaki sesi algılamasını engeller.

Wi-fi bağlantınızı kapatınız

 Telefonları izleyen birçok sistem Wi-fi ağlarından yararlanıyor. Bunu önlemek için telefonlarınızdaki Wi-fi bağlantınızı kapatmanız gerekiyor. AVG Technologies'in bunun için bir "DO NOT TRACK" yani "İZLEME" fonksiyonlu bir hizmeti var. Bu hizmeti kullanan kullanıcılar telefonları ile yalnızca güvenli Wi-Fi ağlarına bağlanıyor. Bu güvenli Wi-Fi ağlarının çekim alanından çıktığınız an bağlantınız otomatik olarak kapatılıyor.

Yer bilgilerinizi kontrol edin

iPhone kullanıyorsanız hangi uygulamanın yer bilgilerinize ulaştığını kontrol ediniz. Eğer iPhone kullanıyorsanız tek tek hangi uygulamanın yer bilginize ulaşıp ulaşmayacağına karar verebiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken Ayarlar>Gizlilik>Konum Servisleri yolunu izlemek. Açılan yeni sayfada artık hangi uygulama ile konum bilginizi paylaşıp paylaşmayacağınız sizin tercihinize kalmış oluyor.

Konum ayarlarınızı kapatın

Android kullanıyorsanız konum izleme ayarını kapatın. Android telefonlar ise konum bilgilerini hangi uygulamalar ile paylaşıp paylaşmayacağına izin vermiyor. Bunun için kullanıcıların yapması gereken ise konum servisini tümden kapatmak. Ayarlar>Konum Hizmetleri>Konumu Bul yolunu izlemeniz yeterli. Yalnız Konum Bul ayarını kapattığınızda harita özelliğini kullanamadığınızı da hatırlatmak da yarar var.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar