için kaldı

Cemal Kaşıkçı cinayetinde adı geçen Suud El Kahtani ve Ahmet El Asiri kimdir?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülme emrini veren isimler olarak bilinen Suud El Kahtani ve Ahmet El Asiri kimdir?

Cemal Kaşıkçı cinayetinde adı geçen Suud El Kahtani ve Ahmet El Asiri kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
5 Aralık 2018 Çarşamba 09:58

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında son gelişmeler içerisinde cinayette işbirliği olan 5 kişi hakkında idam cezası istenildi. Suudi Arabistan Başsavcılığı Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Cemal Kaşıkçı'nın ölüm nedeninin boğuşma ve öldürücü dozda ilaç olduğu belirtildi. Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili ön planda olan isimlerden biri de Suudi Arabistan Velihat Prensi Muhammed bin Selman'ın yakın danışmanları Suud el Kahtani'ye Cemal Kaşıkçı'yı ülkeye döndürme emri verildi. Ülkeye dönmesi sağlanamayınca öldürüldü. Ölüm emrini, İstanbul'a gönderilen ekibin başı verdi. Kahtani'nin ülkeden çıkışının yasaklandığını belirtti. Peki ya Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu olarak gösterilen ekibin başındaki isim Suud el Kahtani kimdir?

Suud el Kahtani kimdir?

Cemal Kaşıkçı'nın ölüm emrinin Kahtani tarafından verildiği söyleniyor. Kahtani önce Cemal Kaşıkçı'ya hakaret etti ve ardından infaz timine 'bana bu köpeğin kafasını getirin' dedi.  Veliaht Prens Selman'ın danışmanı Suud el-Kahtani, muhaliflere tehdit için Twitter'da kurulan trol ordusunun başındaki isim. Kahtani, 3 bin dolar maaş alan binlerce trole, kime saldıracakları ve hangi konuda tweet atacakları hakkında talimat veriyordu. Suud el Kahtani, Suudi Arabistan'da veliahtlığın Prens Muhammed bin Nayef'ten Selman'a geçmesinde önemli bir rol oynamıştı. Suudi ve Batı basınında Nayef'in uyuşturucu bağımlısı olduğu dedikodusunu yayan Kahtani, Selman'ın akıl danışmanı olarak hareket ediyordu. Suudi savcı, Veliaht Pres Selman'ın danışmanı Kahtani'nin yurt dışına çıkışı yasaklandığını ve hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. El-Kahtani Kaplan Takımı’nın başındaki isim.

Ahmet El Asiri kimdir?

Bu isimlerden Genel İstihbarat Başkanlığı Başkan Yardımcısı General , Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a en yakın isimlerden biri olarak gösteriliyor. Kraliyet Mahkemesi danışmanı Saud el Kahtani ise Selman'ın sosyal medya operasyonlarını yöneten isim olarak biliniyor. Asiri'nin Suudi Arabistan'ın güç dengeleri içerisinde bilinen bir isme dönüşmesi Mart 2015'te Yemen'de Husi isyancılara karşı askeri müdahalenin başlamasıyla oldu. Asiri, Yemen'deki operasyonu yürüten koalisyonun sözcülüğü görevini üstlendi. O dönemde Savunma Bakanı olan Prens Muhammed'in en yakın çalışma arkadaşlarından birine dönüştü. Yemen'deki askeri müdahalede rol alan isimlerin büyük bir kısmı Suudi Arabistan'ın iktidar yapılanmasında bugün önemli yerlerde bulunuyor.

Son gelişmeler..

Başsavcılık, Kaşıkçı cinayetiyle ilişkili olarak Suudi Arabistan vatandaşları Ahmet el Asiri ve Kahtani hakkında yakalama talep etti

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar