Su sümbülü nedir, nasıl yayılır, zararlı mı?

Asi nehri üzerinde hızla yayılan su sümbülleri ilgin görüntülere sahne oldu. Peki ya su sümbülü nedir, nasıl yayılır, zararlı mı?

Su sümbülü nedir, nasıl yayılır, zararlı mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
8 Aralık 2018 Cumartesi 11:18

Asi Nehri'nin bazı kısımlarında oluşan su sümbülleri nehrin geniş bir alanına yayıldı. Yer yer nehrin yüzeyini kaplayan bitkiler, "sümbül tarlası" izlenimi verdi. Peki ya su sümbülü nedir, neden hızla yayılıyor, zararlı mı?

Lübnan'ın Bekaa Vadisi'nde doğan, Suriye'den geçerek Hatay'ın Samandağ ilçesinden Akdeniz'e dökülen Asi Nehri'nin bazı bölümleri su sümbülleriyle kaplandı. Antakya Doğa, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dr. Samim Kayıkçı, su sümbülünün Güney Amerika kökenli bir bitki olduğunu söyledi.

Su sümbülü zararlı mı?

Su sümbülünün dünya literatüründe, istilacı su bitkileri arasında en bilinen türlerden biri olduğunu kaydeden Kayıkçı, şunları belirtti: "Çeşitli arazi çalışmalarında bu türün yayılışını gözlemliyoruz. Pek çok zararlarının yanında bir kısım faydaları da var insanlar için. Yayıldığı yerlerde su ulaşımıyla ilgili sıkıntılara sebep oluyor, sulama kanallarının ve barajların tıkanmasıyla ilgili sorunlar oluyor. Bir bölgenin biyo çeşitliliği üzerine etkisi var çünkü yabancı bir tür ve oraya girdiği yere çok hızlı çoğaldığı için bütün alanı kaplıyor ve oradaki bütün doğal dengeyi bozuyor."

Su sümbülü nedir, özellikleri nelerdir?

Biyosistemler arasında en çok dikkat çeken bitki olan “su sümbülü” ılıman ve subtropikal iklimlerde, tatlı suların yüzeyinde yaşar.  Hızla çoğalıp yayılır ve göllerin, kanalların üstünü kaplar böylece güneş ışınlarının derinlere ulaşmasını önler, sudaki nitratı emer. Sonuç olarak ekosistemi karmakarışık bir duruma getirir. Bu bitkinin yarattığı zararlarla baş etmek için çeşitli yollara başvurulmuştur. Üzerine böcekler salınmış, mantarlar saçılmış ve hatta kimyasal sıvılar dökülerek yok edilmeye çalışılmıştır. Tabi ki bunların çevreye ayrıca zararları olmuştur. Ama bu çabalar pek önemli sonuçlar vermemiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda bunların doğru olmadığı bulunmuştur, bugüne kadar faydasız ya da zararlı olarak nitelendirilen bu canlı biyolojik sistemlerin organik maddeleri büyük bir hızla absorblayıp, nitrat, fosfat ve ağır metalleri uzaklaştırabilme yeteneklerinin olduğu anlaşılmıştır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar