Soyadı değişikliği nasıl yapılır? Soyadı değişikliği başvurusu için son tarih ne?

Ad ve soyadındaki yazım ve imla hatalarından kaynaklı olarak tuhaf sonuçların ortadan kalkması amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere soyadı değişikliği yapılabilecek. Peki ya soyadı değişikliği için son başvuru tarihi ne?

Soyadı değişikliği nasıl yapılır? Soyadı değişikliği başvurusu için son tarih ne?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
21 Temmuz 2018 Cumartesi 15:48

İçişleri Bakanlığı’nın ad ve soyadında yazım ve imla hatasının olmasından dolayı yanlış anlaşılan ad ve soyadlarının değiştirilmesinin önünü açan uygulaması sayesinde bugüne kadar 56 bin 212 kişi soyadını değiştirdi ve 22 bin 40 kişi ismini düzeltti. Ad ve soyadındaki yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişliklerinin il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulama 2019 yılı sonuna kadar devam edecek.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sayılı Kanun geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nunda yapılan bu değişiklikle Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilecekti. Bu kapsamda, ülke genelinde il, ilçe nüfus müdürlüklerine yapılan başvurular kapsamında “Karakoyun, Top, Karpuz, Danabaş, Ördek, Kör, Camuz, Ahmak, Çakal, Malak, Armut, Davul, vb.” 56 bin 212 soyadı mahkeme kararı aranmaksızın değiştirildi.

Soyadı değişikliği için kimler başvurulur?

Ad ve soyadlarında noktalama işareti eksiliği, harf eksikliği ve düzeltme işareti eksikliği bulunanlar ve değiştirmek isteyenler, (Yasmin/ Yasemin, Memet/ Mehmet, Melhat/Melahat, Çığdem/Çiğdem, Alı/Ali, Nıhal /Nihal, Ulku/Ülkü, Adem/Âdem, Bilal/Bilâl, Kazım/Kâzım, Kamil/Kâmil, vb.) 2525 sayılı Soyadı Kanununda belirtilen, umumi edeplere uygun olmayan ve gülünç soyadı olduğu değerlendirilenler, (Yalak, Kalas, Sıçan, Deli, Koyun, Top, Boynuz, Ördek vb.) Ayrı yazılmış olan adların birleştirilmesini (Ayşe Gül/ Ayşegül) ya da bitişik şekilde yazılmış olan adların ayrı yazılmasını isteyenler (Mehmetcan/Mehmet Can) ve buna benzer konularda talebi olanlar bulundukları yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne müracaat edebiliyor. Yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar ise kabul edilmiyor. Yurt dışında bulunanlar ad ve soyadı değişikliğine ilişkin talepleri için dış temsilciliklere başvuru yapabiliyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar