Siyanür yasak mı? Siyanür alma şartları nelerdir? Herkes alabilir mi?

Siyanür ile ilgili ölümler gün geçtikçe sayıca artıyor. Fatih'te yaşanan olayda 4 kişi hayatını kaybetti ve cesetlerin bulunduğu evin kapısında ''Siyanür var, dikkat edin.'' yazıyordu. Bu olaydan sonra Siyanür yasak mı? Siyanür alma şartları nelerdir? Herkes alabilir mi? soruları gündeme geldi.

Siyanür yasak mı? Siyanür alma şartları nelerdir? Herkes alabilir mi?
Son Güncelleme: 6 Kasım 2019 Çarşamba 11:50
6 Kasım 2019 Çarşamba 11:30

Siyanür yasak mı? Siyanür alma şartları nelerdir? Herkes alabilir mi? soruları kısa sürede en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Azonceoldu ekibi olarak siyanürün yasak olup olmadığı hakkındaki bilgileri derledik. Peki ama siyanür almak için şartlar nedir? Siyanürü herkes alabilir mi?

Siyanür yasak mı?

Siyanür almanın Türkiye'de yasak olmadığı söylenenler arasındadır. Fakat Türkiye'de siyanür almak için belirli şartlar vardır. Siyanür almak henüz yasaklanmamıştır. İşte Siyanür almanın şartları...

Siyanür almanın şartları nelerdir? 

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu "Nasıl ki bazı uyuşturucu ilaçlar yeşil reçeteye bağlanmış, reçetesiyle tüketiciye verilebiliyorsa bu tür tehlikeli maddelerin satışı da aynı şekilde gerçekleşmeli" açıklamasını yaptı. Ağaoğlu şartları, ''"Satılacaksa bile gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Nedir bu prosedürler dersek. Benzin almak isteyen kişi, arabasının ruhsatını, kimliğini ve benzin almasındaki gerekçesini beyan etmek durumunda. Ancak bu şekilde benzin verilebiliyor. Benzinden çok daha tehlikeli olan siyanürün piyasadan çok daha kolay bir şekilde temin ediliyor olması vahim bir durum." cümleleriyle sıraladı. 

Siyanür herkes alabilir mi?

Siyanüre ulaşabilmek için belirli şartlar vardır ve Resmi Gazetede de yer almıştır. "Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmelik" ile 16.06.2004 tarih ve 25494 sayıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 7. maddesi, üretime/ithalata konu yönetmelik eki kimyasal maddelerin yurt içinde gerekli denetimlerinin yapılabilmesi adına dağıtım kanallarının her birinin ve son kullanıcısının tespit edilmesini ve suistimalinin önlenmesi amaçlıyor.

14 Mayıs akşamı yaşanan ve annesiyle babasını siyanür içirerek öldüren Mahmut Can Kalkan, ifadesinde 1 kilogram siyanürü İzmir Karşıyaka'daki bir kahvehaneden 220 lira karşılığında aldığını belirtmişti. 

Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neşet Kadırgan Akşam gazetesine konuyla ilgili '' Yasak değil ama yasal şirketler belgesini ibraz etmeyenlere ürün göndermez, parasını iade eder. Ancak Türkiye’de herkes buna uyuyor mu? Uymuyor ki bir kimya öğrencisi siyanürü internette satın alabilmiş. Sadece üst düzeyde doktora yapanlar siyanürle araştırma yapabilir. Böylece öğrencinin bunu üniversiteden alması da zor.” açıklamasını yapmıştı. 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar