Bitcoin’in düşme nedeni Satoshi mi? Satoshi nedir?

Bitconin’in son zamanlarda düşmesinin nedeni olarak Satoshi görülüyor. Peki ya Satoshi nedir?

Bitcoin’in düşme nedeni Satoshi mi? Satoshi nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
19 Kasım 2018 Pazartesi 14:49

Fiyatı yaklaşık yüzde 11 düşüşle 5 bin 600 dolar seviyesine kadar gerileyen Bitcoin’in neden düştüğü merak ediliyor. Bitcoin`deki sert düşüşün nedeni olarak ise sahte Satoshi düşünülüyor. Peki ya Satoshi mi?

Bitcoin’in düşme nedeni Satoshi mi?

Bitcoin’in sert düşüşün nedeni hakkında piyasalarda sorular sorulmaya başlandı. Düşüşün nedeni `sahte` Satoshi olarak bilinen Avustralyalı yazılımcı Craig Steven Wright. Habere göre Bitcoin`in (BTC) kurucusu olduğunu iddia eden Avustralyalı yazılımcı Craig Steven Wright, 14 Kasım akşam saat 20.00’de attığı tweet ile Bitcoin madencilerini Bitcoin fiyatını 1000 dolara düşürmekle tehdit etti. Avustralyalı yazılımcı Craig Steven Wright'ın tweetinin ardından Bitcoin’in fiyatı yaklaşık yüzde 11 düşüşle 5 bin 600 dolar seviyesine indi. Diğer kripto paralar da Bitcoin’i takip ederek daha büyük oranda zararlara imza attı. Bitcoin’in kurucusunun, kimliği belli olmayan anonim şahsiyet Satoshi Nakamoto olduğu biliniyor. Fakat ne polis ne de kripto para piyasaları Wright’ın 2016’da yaptığı "Gerçek Satoshi benim" iddiasını inandırıcı bulmadı.

Wright’ın tehdit tweeti kasım ayının başından beri kripto piyasalarını meşgul eden Bitcoin Cash (BCH) çatallanması ile ilgili. Kripto para birimlerinde yazılım güncellemeleri yapıldığında bazen eklenen yeni özellikler o para biriminin topluluğunun tamamı tarafından kabul edilmiyor. Bu durumda, yeni özellikleri olan yazılım, ayrı bir kripto para birimi haline dönüşüyor. Buna çatallanma (fork) deniyor.

Satoshi nedir?

Satoshi Bitcoin’in en küçük birimidir. Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto isminden gelmekte ve Bitcoin’in en küçük birimine Satoshi adı verilmiştir. Bir Bitcoin’in yüz milyonda birine eşittir (0.00000001 BTC). Birim, Bitcoin’in orijinal yaratıcısı Satoshi Nakamoto’ya duyulan saygıdan ötürü Satoshi adı ile eşleşmiştir. Blok zincirindeki tüm miktarlar, diğer para birimlerine dönüştürülmeden önce Satoshi cinsinden yer alır. Kaynak kodu, Bitcoin miktarını belirtirken Satoshi kullanır. Bitcoin’den çok küçük miktarlar ile bahsediliyorsa genellikle Satoshi birim olarak kullanılır.

Bitcoin, kripto koin marketinin temel parası.  Öyle ki Bitcoin toplam kripto para hacminin yarısından fazlasını oluşturuyor. Öte yandan Bitcoin aynı zamanda en yüksek değere sahip olan kripto para ve 10 Eylül itibariyle 4800 dolar seviyesinde bir değere sahip. Bu kadar yüksek olan Bitcoin’in diğer altcoinlerle ve ICO‘larla takasını yapabilmek için de daha küçük bir birim yaratılması gerekti. Bu gerekçenin üzerine de Bitcoin’in yüz milyonda biri olan Satoshi, küçük işlemler için kullanılmaya başlandı.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar