Renovasyon ne anlama gelir? Renovasyon çalışmaları neden yapılır, nedir?

Notre Dame Katedrali’nin yangın sebebi olarak renovasyon çalışmaları olduğu tahmin ediliyor. Peki ama Renovasyon ne anlama gelir? Renovasyon çalışmaları neden yapılır, nedir?

Renovasyon ne anlama gelir? Renovasyon çalışmaları neden yapılır, nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
15 Nisan 2019 Pazartesi 21:57

Renovasyon ne anlama gelir? Renovasyon çalışmaları neden yapılır, nedir? Soruları Notre Dame Katedrali’nin yanmasıyla gündeme geldi. Haberimizde Renovasyon ne anlama gelir? Renovasyon çalışmaları neden yapılır, nedir? sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz. Fransa’nın başkenti Paris’te Notre Dame Katedrali’nde yangın çıktı. İşte Renovasyon ne anlama gelir? Renovasyon çalışmaları neden yapılır, nedir?  yanıtı! 

Renovasyon nedir? 

Renovasyon yenilenme ve yenileme anlamına gelir. Bir kentin bir bölümünün, bir yapının ya da yapının bir bölümünün koruma amacı ile yenileştirilmesi demektir.

Zamanla değişen yaşam biçimi nedeniyle birçok tarihi yapı özgün işlevini yitirdi. Hamam, kervansaray, tekke, manastır gibi tarihi yapı türleri günümüzde farklı işlevlere hizmet etmek için uyarlanmaktadır.

Otel, konut gibi işlevleri günümüzde de geçerli olan binalar ise konfor açısından eksik ve standart altı  kaldığından, yıkılmaması için yeniden işlevlendirme gerekmektedir.

Renovasyon çalışmaları nedir?

Yeniden işlevlendirilmesi zor olan tarihi binalar müze haline getirilmektedir. Projenin başarılı olabilmesi için bazı eklemeler yapılmalıdır. Mümkün olduğunca görünümü az etkileyecek tasarımda olan bekçinin barınabileceği bir yere ve ziyaretçilere ikram, tuvalet gibi hizmetleri sunmaya uygun mekanlara gerek duyulmaktadır.

Özel mülkiyete geçmiş olan hamam, tekke gibi vakıf yapılarının yeniden işlevlendirilmesi sorun yaratabilmektedir. Yeni kullanım zorlamasıyla eklenen ara katlar gibi değişikler özgün mekansal özellikleri zedelemektedir.

Çevresel özellikleri nedeniyle korunması istenen yapıların yeniden kullanımlarında yeni işlevin dış görümünü bozmadan gerçekleştirilmesi arzu edilir.

Yangın, bakımsızlık gibi sebepler nedeniyle döşeme ve tavanlarını yitirmiş ve ilk tasarımına ait yeterli veri bulunamayan ikinci grup yapılarda, yeni bir iç düzenleme yapılmasına izin verilebilir.

Çok önemli plan ve iç mekan değerlerine sahip olan yapılarda tarihi mekanların anısını sürdüren düzenlemelere gidilmesi uygun olur.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar