Remdesivir nedir, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor mu, iyileştiriyor mu?

Remdesivir nedir, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor mu, iyileştiriyor mu? sorusu Bakan Koca’nın açıklaması sonrası araştırılmaya başlandı. Peki, Remdesivir nedir, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor mu, iyileştiriyor mu? İşte detaylar…

Remdesivir nedir, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor mu, iyileştiriyor mu?
Son Güncelleme: 6 Mayıs 2020 Çarşamba 18:45
6 Mayıs 2020 Çarşamba 18:25

Remdesivir nedir, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor mu, iyileştiriyor mu? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı basın açıklamasında ABD’de koronavirüs tredavisinde kullanıldığı iddia edilen  Remdesivir hakkında konuştu. Peki, Remdesivir nedir, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor mu, iyileştiriyor mu? Sizin için araştırdık…

Remdesivir nedir?

Remdesivir, nükleotid analogları sınıfında bulunan yeni bir antiviral ilaçtır. Gilead Sciences tarafından Ebola virüsü hastalığı ve Marburg virüsü enfeksiyonları için bir tedavi olarak geliştirilmiştir. Laboratuvar testleri remdesivir’in SARS-CoV ve MERS-CoV gibi çok çeşitli virüslere karşı etkili olduğunu göstermektedir. İlaç, 2013-2016 Batı Afrika Ebola virüsü salgını tedavisinde kullanıldı. İlaç güvenli olduğu ortaya çıkmasına rağmen, Ebola virüsü gibi filovirüslere karşı özellikle etkili değildi.

Koronavirüs SARS-CoV-2’nin neden olduğu 2019-20 koronavirüs salgına yanıt olarak Gilead, etkilerini incelemek için Çin tıbbi yetkilileri ile işbirliği içinde “az sayıda hasta” için remdesivir sağladı. Gilead ayrıca remdesivir’in SARS-CoV-2’ye karşı laboratuvar testlerine başladı. Gilead, remdesivir’in hayvanlarda SARS ve MERS’e karşı “aktif olduğu” belirtti.

Remdesivir Türkiye’de kullanılıyor mu?

Bakan Koca konu hakkında şunları söyledi:

"Remdesivir antiviral bir ilaç. 400 hasta için temin etmiştik. Önümüzdeki günler kullanmayı planladığımız bir ilaç. Sonuçlarıyla ilgili durumu aktarmış olacağız!

Remdesivir koronavirüs tedavisinde kullanılıyor mu, iyileştiriyor mu?

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Remdesivir adlı antiviral ilacın corona virüsü tedavisinde “net bir etkisi” olduğunu söyledi. Fauci, “Veriler, Remdesiviri’n iyileşme süresi üzerinde net, önemli ve olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor. Bu durum ilacın virüsü engelleyebildiğini kanıtlıyor” ifadesini kullandı.

ABD’li hasta üzerinde denendi

New England Journal of Medicine’de makaleye göre ise Wuhan seyahati sonrası hastalanan 35 yaşındaki bir erkek deneme süreceindeki tedaviye olumlu yanıt verdi.

Haberde Remdesivir asdlı ilacı alan adamın ilaçtan bir gün sonra iyileşme belirtileri gösterdiği öne sürüldü. Haberde ayrıca deneme sonucunda olumsuz bir duruma rastlanmadığı da belirtildi.

Providence Bölgesel Tıp Merkezi Bulaşıcı Hastalık Bölümü Başkanı Dr. George Diaz, ​​“Tedaviden önce yüksek ateşi vardı ve giderek hastalanıyordu. Tedaviden sonra ise ateşi azaldı ve artık oksijene ihtiyacı kalmadı. Akciğerleri temizlendi ve genel olarak kendini daha iyi hissetti” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Dr. Diaz, ilacın koronavirüs için etkili bir tedavi olup olmadığını belirlemek için ilacın büyük klinik çalışmalarla incelenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar