İlk Müslüman kadın üyeler Rashida Tlaib ve Ilhan Omar kimdir?

ABD’de ara seçimlerde ilk sonuçlara göre iki Müslüman kadın temsilciler listesine girdi. İlk Müslüman kadın üyeler Rashida Tlaib ve Ilhan Omar kimdir?

İlk Müslüman kadın üyeler Rashida Tlaib ve Ilhan Omar kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
7 Kasım 2018 Çarşamba 08:52

ABD’de Kongreyi yeniden şekillendirmesi beklenen ara seçimlerde ilk sonuçlar belli olmaya başladı. İlk gelen sonuçlara göre Rashida Tlaib ve Ilhan Omar adlarındaki iki Müslüman kadın Temsilciler Meslisi’ne girdi. Peki ya bir ilk olan iki Müslüman kadın olan Rashida Tlaib ve Ilhan Omar kimdir? Detaylar haberimizde.

ABD'de Kongreyi yeniden şekillendirecek ara seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, Senato'daki çoğunluğunu korudu. Ara seçim sonuçlarını yorumlayan ABD Başkanı Donald Trump, “Bu gece muhteşem bir başarıydı. Hepinize teşekkürler” dedi. ABD'de Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, yarışı kazanarak "Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler" olmayı başardı.

Temsilciler Meclisi'nde ilk Müslüman kadın üyeler

Tlaib ve Omar ABD Kongresi'nin ilk kadın Müslüman üyeleri oldu.

Rashida Tlaib kimdir?

ABD'ye 12 yaşında gelen ve öncesinde 4 yıl mülteci kamplarında yaşayan Ilhan Omar, önceliklerinden birinin ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmenlik politikalarına karşı durmaya devam etmek, daha sonra siyasi olarak tek ödemeli sağlık sistemi ve silah kontrolü gibi politikaları savunmak olduğunu belirtmişti. Filistinli kökenli sosyal hizmet uzmanı Tlaib, Filistinli bir anne babanın 14 çocuğundan en büyüğü olarak Detroit'te doğdu. Babası Ford fabrikasında işçiydi. Kendisi bir sosyal güvenlik uzmanı. 42 yaşındaki Tlaib, 2008'de Michigan'ın ilk Müslüman kadın eyalet meclisi üyesi oldu. 2016'daki Başkanlık seçiminde, dönemin Başkan Adayı Donald Trump'ın Detroit'teki konuşmasını kesen on kadar protestocudan biriydi. Afrika kökenli Amerikalılar'ın yoğun olarak yaşadığı bir bölgeden yarışa giren Tlaib, işçi sınıfının haklarını savunan bir aday portresi çizdi. Tlaib kampanya döneminde, Trump'ın Müslüman ülkelerin vatandaşlarını etkileyen tartışmalı seyahat yasağı gibi politikalarına karşı çıkmak için Kongre yarışına girdiğini söyledi.

Ilhan Omar kimdir?

Somali kökenli, başörtülü siyasetçi Başörtülü siyasetçi Ilhan Omar, ailesiyle birlikte Somali'den kaçmalarının ardından Kenya'daki bir mülteci kampında yaşadı. Aile daha sonra Lüteriyen Kilisesi'nin desteğiyle Minneapolis'e yerleşti. 36 yaşındaki Omar, 2016'da Minnesota'daki ilk Somali kökenli Amerikalı eyalet meclisi üyesi oldu. Omar bu yarışı kazanmasının ardından yaptığı ilk konuşmada, "Bu zafer o mülteci kampındaki 8 yaşındaki çocuğun. Bu zafer, çocuk yaşta evliliğe zorlanan genç kadın için. Bu zafer, rüyalarının sınırı olduğu söyleyenen her insan için" dedi. Elle dergisine verdiği söyleşide de, "Temsiliyetçi demokrasilerin ne olduğunu gösterebilmek için ABD Kongresi'ne girmeyi amaçladığını" söyledi. Omar genel sağlık sigortası sistemine destek veriyor. Ilhan Omar, Kongre tarihindeki ilk başörtülü üye de olacak. Omar, seçilmesi ardından Twitter'da paylaştığı mesajında "Bunu birlikte yaptık, teşekkürler" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar