Perine masajı nedir, doğumu kolaylaştırır mı, gebeliğin hangi haftasında yapılır?

Normal doğumu kolaylaştırması ile bilinen perine masajı mercek altına aldık. Perine masajı nedir, doğumu kolaylaştırır mı, gebeliğin hangi haftasında hangi yağlarla yapılır?

Perine masajı nedir, doğumu kolaylaştırır mı, gebeliğin hangi haftasında yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
8 Ekim 2018 Pazartesi 14:47

Hamilelik boyunca anne adaylarını en çok endişelendiren durumlardan biri kuşkusuz doğumdur. Hamilelik ve anne olma duygusu her ne kadar muazzam bir şey olsa da doğum akıllara gelince anne adaylarında ister istemez gerginlik oluşturur. Doğumun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği, normal mi yoksa sezaryen mi olacağı konuları endişe vericidir. Hamilelik süresince her şeyin normal gittiği durumlarda çoğu anne adaylarının tercihi normal doğumdan yanadır. Normal doğumun gerçekleştirmesi için anne adayları bu süreçte bazı uygulamalarda bulunur. Bunlardan biri de perine masajıdır. Normal doğum yapacak anne adaylarının düzenli olarak yürüyüş yapması, fazla kilo almamak için özen göstermesi, kegel egzersizleri yapması ve perine masajı yapması önerilir. Peki ya nedir bu perine mesajı, nasıl yapılır, doğumu kolaylaştırıcı etkisi var mıdır? Gebeliğin kaçıncı haftasında yapılmalıdır? Perine mesajına dair tüm detaylar haberimizde.

Perine nedir?

Kadın üremesinde vajina ile anüs arasındaki alana perine denir. Perine bölgesi ortalama olarak 2-3 cm çapındadır. Normal doğumda bebeğin dışarıya çıkabilmesi için perine bölgesinin normal büyüklüğü yeterli değildir. Bu sebeple de normal doğum esnasında yırtıklar bu alanda daha çok olur. Normal doğumlarda genellikle uygulanan doğum kesisinin esas hedefi de perine bölgesinde meydana gelebilecek yırtıkların oluşumunu önlemektir.

Perine masajı nedir?

Perine masajı, normal doğumda epizyotomiden (kesi) kaçınmak için gerekli hazırlıklardan birisidir.

Perine masajı gebeliğin hangi haftasında yapılır?

Normal doğuma hazırlık olarak hamileliğin son 5-6 haftasında haftada 1 ya da 2 kez perine masajı yapılması önerilir. Gebelikte bu masajı haftada 1 ya da 2 kez uygulamak sayesinde doğum esnasında oluşabilecek yırtıklardan ya da epizyotomi (kesi) ihtiyacından kaçınmak mümkün olabiliyor. Perine masajı, doğum yollarını doğuma hazırladığı için anne adayları, masaja 34. hafta itibari ile başlayabilirler. Perine masajı uygulamak isteyen kadınlar, bunu her gün yapmalılar.

Perine masajı nasıl yapılır?

Perine masajı yaparken anne adayının ruhsal açıdan rahat ve sakin olmasında fayda var. Perine masajı öncesinde anne adayı mutlaka tuvalete çıkmalı ve mesanesini tamamen boşaltmalıdır. Ardından eller güzelce yıkanmalı, hijyene özellikle dikkat edilmelidir. Masaja başlamak için anne adayı; tek ayağını bir sandalye ya da küvet kenarı gibi yüksek bir yere yaslar ve ayakta durur. Başparmağını yağın içine batırır ve ardından parmağı vajinanın içine yerleştirir. Sonrasında bir kez Kegel egzersizi uygular, yani iç vajina kaslarını sıkar ve bırakır. Sonra kasları gevşetir ve yağlı başparmağı hafifçe arkaya, aşağıya doğru çekerek bir U şeklinde dolaştırır. Bu hareketi 3 dakika boyunca yapmaya devam eder. Perine masajını, anne adayı ayna karşısına geçerek kendi kendine uygulayabilir. Ancak gebeliğin fazla ilerlemesi ya da bazı ağır semptomlar yaşanması hallerinde anne adayının kendisi yapması zor olabileceği için, eşinin bu masajı yapması daha uygun olur.

Perine masajı hangi yağlarla yapılır?

Masaj için zeytinyağı veya buğday tohumu yağı gibi E vitamini bakımından zengin yağlara ihtiyaç vardır. Bazı anne adayları hazır masaj yağı karışımları da tercih ederler, ancak sade bir yağ kullanmak daha faydalı olur.

Perine masajı doğumu kolaylaştırır mı?

Bu masaj sayesinde bu bölge dokusunun esnekliği artar. Egzersiz birkaç gün tekrarlandığında doğum sırasında dokunun daha kolay esnemesi ve bebeğin sorunsuz bir şekilde çıkabilmesi mümkün olacaktır. Perine masajının temel mantığı doğum esnasında bebeğin başının çıkarken geçeceği yolları önceden biraz esnetmek ve duruma alıştırmaktır. Bu bağlamda perine masajında parmakla içten dışa doğru, esneterek yapılacak hareketler faydalı olacaktır. Perine masajında, alt vajinanın iç dokularını gererek normal doğuma hazırlanır. Perine masajı sayesinde pelvik taban kasları kanır, o bölgenin daha esnek olup gevşemesi sağlanır ve gebelik yırtıkları önlenir. Kendi doktorunuza danışmadan perine masajı yapmamanız önerilir.

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar