Paylaşılmış paranoid bozukluk nedir? Belirtileri neler? Tedavi edilebilir mi?

Paylaşılmış paranoid bozukluk nedir? Belirtileri neler? Müge Anlı'ya çıkan ve canlı yayında tutuklanan Palu ailesinin hastalı belli oldu. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ertan Tezcan Tuncer Ustael'in paylaşılmış paranoid bozukluk hastası olabileceğini söyledi. Paylaşılmış paranoid bozukluk nedir?

Paylaşılmış paranoid bozukluk nedir? Belirtileri neler? Tedavi edilebilir mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
9 Ocak 2019 Çarşamba 16:19

Paylaşılmış paranoid bozukluk nedir? Belirtileri neler? Müge Anlı'ya çıkan ve canlı yayında tutuklanan Palu ailesinin hastalı belli oldu. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ertan Tezcan, Tuncer Ustael'in paylaşılmış paranoid bozukluk hastası olabileceğini söyledi. Paylaşılmış paranoid bozukluk nedir? Belirtileri neler? Tedavi edilebilir mi sorusunun yanıtı haberimizde.

Paylaşılmış paranoid bozukluk belirtileri neler?

İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ertan Tezcan hastalığın belirtilerini şu şekilde sıraladı:

-Bu hastalıkta baskın denilen bir kişi vardır
-Bu kişi ağır hastadır ve hezeyanları vardır. 
-Mantıklı tartışmayla değiştirilmeyen, gerçeğe uymayan düşünceleri bir şekilde etkide kalan kişiye empoze eder. 
-'MIT beni takip ediyor, CIA beni takip ediyor ' der ve en az 20-30 inanan bulabilir.
-'Birileri bana kötülük yapmak istiyor, peşimdeler, uğraşıyor' der ve yine bir takım taraflar bulabilir.
- Bunu çeşitli inanç organizasyonlarında da görebilirsiniz. Bazı inanç organizasyonlarında bu intihar boyutuna gidecek şekilde de olabilir diye konuştu.

Paylaşılmış paranoid bozukluk tedavi edilebilir mi?

Paylaşılmış paranoid bozukluk tedavi edilebilir mi? Paylaşılmış paranoid bozukluk yaşayan bu tür vakaların birçoğunun etkilendikleri kişiden ayrıldıkları zaman süratle normale dönmeye başladığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Ahmet Ertan Tezcan, Bir kısmı dönmeyebilir onlarda da ciddi tedaviler gerekebilir. Burada tedavide ana unsur etkilenen kişilerin baskın kişiden ayrılmasıdır diye konuştu.

Sağlıklı bireylerin de neredeyse günde ortalama 6-7 defa yalan söylediğini belirten Tezcan, Yalan söyleme hastalığına mitomani denir. Burada yalan söylemek, bir çeşit hayal kurmak gibidir. Bizim için kişinin kendi söylediği yalana ne kadar inandığı önemlidir. Bahsedilen olayda kişilerin söylenilen yalana da inanması söz konusu. Bu da ayrı bir hastalık ama bu etkilenmenin içinde bir tanı ölçütü olarak da var. Dolayısıyla baskın kişiden ayrıldığı zaman gerçekleri ve doğruları karşıdaki kişilerin anlayacağı biçimde anlatıp, sorunu halletmek gerekiyor değerlendirmesinde bulundu. 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar