Parçalı güneş tutulması nedir, ne zaman? Türkiye’den görülebilecek mi?

Temmuz ayında gerçekleşecek olan parçalı güneş tutulmasının ne olduğu, ne zaman görüleceği ve Türkiye’den izlenip izlenemeyeceği merak edilmeye başladı.

Parçalı güneş tutulması nedir, ne zaman? Türkiye’den görülebilecek mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
9 Ağustos 2018 Perşembe 08:22

Yılın belirli zamanlarında hatta kaç yılda bir gerçekleşen güneş tutulmaları doğa meraklıları için harika bir görüntü sunuyor. 2018 yılının ilk parçalı güneş tutulması 15 Şubat’ta gerçekleşti. Temmuz ayında ise ikincisi yaşanacak. Peki ya parçalı güneş tutulması nedir, ne zaman, Türkiye’den izlenebilecek mi? Diyorsanız detaylar haberimizde.

Parçalı güneş tutulması ne zaman?

İlki 15 Şubat tarihinde gerçekleşen bu yılın ikinci güneş tutulması bugün meydana gelecek. Ayrıca parçalı güneş tutulması olacak. Tutulma yaklaşık olarak 2 saat 15 dakika kadar sürecek.

Güneş tutulması nedir?

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Parçalı güneş tutulması nedir?

Parçalı güneş tutulması: Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür. Parçalı ve halkalı Güneş tutulmalarının izlenmesi, özel göz koruması gerektirir.

Türkiye’den görülebilecek mi?

13 Temmuz günü meydana gelecek güneş tutulması Türkiye’den izlenemeyecek ve Antartika'nın kuzeyi ve Avustralya'nın güneyinden izlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre saat 01.48'de başlayıp 04.13'te sona erecek.

GÜNEŞ TUTULMASI TARİHLERİ

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar