Parafin nedir, zararları ne? Parafinli meyve nasıl ayırt edilir?

Parafin nedir, zararları ne? Parafinli meyve nasıl ayırt edilir?Yediğimiz meyvelerin gösterişli olmasını ve dayanıklı olmasını sağlayan Parafin nedir, zararları ne? Parafinli meyve nasıl ayırt edilir? Detaylar haberimizde…

Parafin nedir, zararları ne? Parafinli meyve nasıl ayırt edilir?
Son Güncelleme: 2 Aralık 2019 Pazartesi 14:23
2 Aralık 2019 Pazartesi 14:18

Parafin nedir, zararları ne? Parafinli meyve nasıl ayırt edilir? Market ve pazarlardan aldığımız meyve ve sebzelerin ne kadar sağlıklı olduğu kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Reyon ve tezgahlarda parlak parlak duran meyvelerde parafin bulunduğu belirtildi. Peki Parafin nedir, zararları ne? Parafinli meyve nasıl ayırt edilir? Sizler için derledik…

Parafin nedir, zararları ne?

CNH2N+2 formülünde petrollerin asil bir bileşiği olan parafin kokusuz ve renksizdir. Petrolden üretilen parafin ilk olarak 1829 yılında bulunmuştur. Mum çeşidi olarak bilinen bu kimyasal ürünün kullanılmadığı yer neredeyse yok. Parafin meyvelerde raf ömrünü uzatmak ve parlak görünmesini sağlamak için kullanılıyor. parafin kalın bağırsağa büyük şekilde zarar veriyor.

Tıbbi Beslenme Danışmanı Uzm. Dr. Eyyüb Yılmaz parafinli meyve hakkında, “Bildiğiniz mum aslında. Siz karbonatlı su ile, sirkeli su ile bunu temizlediğinizi düşünebilirsiniz. Ancak üzerinde parafin varsa bunu yapamazsınız. Çünkü parafin asla sirkeyle çözülmez, asla karbonatlı su ile temizlenmez. Ürünün raf ömrünü arttırmak ve cazibesinin yükseltmek için parafin kullanılıyor. Sadece elmada değil, narenciye, nar vb meyvelerde de kullanılıyor. Ağaçtayken ilaçlanan meyveler, üzerlerindeki zirai kalıntılar varken parafinle kaplanıyor. Parafinin altında kalan kimyasal ilaç da dışarı uçamadığı için meyvenin içine işliyor. Dolayısıyla kabuğunu soyanlar dahi zirai maddeleri tüketmiş oluyor” dedi

Yiyecek ve içeceklerde kullanılan parafin kozmatik ürünlerde de kullanılıyor. Cilt kremlerinin içeriğinde bulunabilen parafin gözenekleri kapatarak cildin kurumasını engeller. Ancak cilt nemli kalırken hava da almayacağı için zarar görecektir. Bu nedenle cildin dolaylı ya da doğrudan parafinle temas etmemesi, parafinli cilt ürünlerinin kullanılmaması gerekir. Parafin bebe yağlarının, vazelin ve rujların yapımında da kullanılır. Farkında olmaksızın yutulabilen parafin kalbe, böbreklere, lenf düğümlerine ve karaciğere zarar verebilir.

Parafinli meyve nasıl ayırt edilir?

Ürünlerin daha parlak görünmesini sağlayan parafini meyve üzerinde keskin bir aletle hafif şekilde üst tarafı çizilerek çıkarılabiliniyorsa, meyve üstünde oluşan o beyaz şeyler parafindir. Parafinli meyveyi kabuğunu soyarak temizleyebiliriz.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar