Multipl Miyelom nedir, belirtileri nelerdir? Multipl Miyelom hastaları kaç yıl yaşar?

Genellikle ileri yaş grubunda görülen Multipl Miyelom(MM) hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Multipl Miyelom(MM) hastaları kaç yıl yaşar? Hastalıkla ilgili detaylar haberimizde.

Multipl Miyelom nedir, belirtileri nelerdir? Multipl Miyelom hastaları kaç yıl yaşar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
5 Ekim 2018 Cuma 09:48

Son yıllarda en ufak fiziki hareket sonrasında yaşanan kemik kırılması durumlarının habercisi olarak görülen Multipl Miyelom(MM) hastalığı tam olarak nedir, nasıl belirti gösterir? Bu hastalığa yakalananların yaşam ömrü nedir? Tüm detaylar haberimizde.

Multipl Miyelom(MM) nedir?

Bir tür kanser çeşidi olan Multipl Miyelom(MM), bir çeşit beyaz kan hücresi olan plazma hücrelerinde başlayan bir kanserdir. Plazma hücreli kanserlerin en sık görülen çeşididir. Miyelom hastalığı, normalde kemik iliğinde bulunan hücreler olan plazma hücrelerinden kaynaklanan bir kemik iliği kanseri tipidir. Miyelom, kemik iliğinin yetişkinlerde normal olarak aktif olduğu bölgeleri, yani omurga, kafatası, pelvis (leğen kemiği), göğüs kafesi, omuzlar ve kalçalar çevresindeki alanları tutar ve bu yüzden multiple miyelom olarak adlandırılır.

Genellikle etkilenmeyen alanlar kollar ve bacaklardır. Bu sayede bu bölgelerin işlevleri genellikle tam olarak korunduğundan, bu önemli bir noktadır. Miyelom ile ilgili tıbbi sorunların çoğu kemik iliğinde biriken miyelom hücreleri ve kan veya idrarda mevcut olan paraprotein yüzünden ortaya çıkar. Multipl miyelomda artan anormal plazma hücreleri, anormal bir protein üretirler. Buna paraprotein veya M protein denir. Bu anormal proteinin faydalı bir işlevi yoktur; yani enfeksiyonlarla savaşamaz ve hatta aşırı miktarda artarak kanın akışkanlığının azalmasına sebep olur, böbreklere zarar verir.

Plazma hücreleri ile oluşan kanserler;

-Multipl miyelom

-Plazmositom

-Makroglobülinemidir.

Multipl miyelomda aşırı miktarda artan plazma hücrelerine miyelom hücreleri denir ve bu anormal hücrelerin artması yüzünden kemik iliğinde normal hücrelerin üretimi bozulur. Kansızlık ve buna bağlı halsizlik, trombositlerde azalmaya bağlı morluklar, kanamalar gibi belirtiler ortaya çıkar, enfeksiyonlarla mücadele edilemediği için enfeksiyonlara eğilim artar. Ayrıca bu anormal plazma hücreleri kan ve yumuşak dokularda da birikerek çeşitli sorunlara yol açabilirler. Kemik iliğinde biriken miyelom hücreleri zamanla kemiğin sert kısımlarına da zarar verebilirler. Kolay kırıklar ve buna bağlı kemik ağrıları ortaya çıkar.

Miyelomda risk faktörleri nelerdir?

Bir hastalığa yakalanmanızı kolaylaştıran faktörlere risk faktörleri denir. Bir risk faktörü taşıyor olmanız sizin o kansere yakalanacağınız anlamına gelmeyeceği gibi herhangi bir risk faktörü taşımadığınız halde bile o kansere yakalanabilirsiniz. Multipl miyelomun gerçek nedenleri bilinmemektedir. Bu hastalık bulaşıcı değildir. Araştırmalar belirli risk faktörlerinin bir kişide hastalık gelişme riskini artırdığını göstermektedir.

Multipl miyelomda hastalık belirtileri nelerdir?

-Kemik ağrısı (genellikle sırt ve kaburgalarda)

-Kemik kırıkları (genellikle omurga kemiklerinde)

-Sık enfeksiyon geçirme ve ateş

-Nefes darlığı

-Halsizlik ve aşırı yorgunluk hissi

-Kolay kanama ve morarmalar

-Kilo kaybıdır.

Multipl Miyelom(MM hangi yaş grubunda görülüyor?

Miyelom daha çok 60 yaş sonrası görülmekle birlikte, ülkemizde 40-60 yaş arasındaki kişilerde de sıkça rastlanıyor. Ancak 40 yaşın altında nadir olarak görülüyor. Hastalık bazı ailelerde sık görülse de, nedenleri arasında genetik yatkınlık bulunmuyor.

Multipl Miyelom hastaları kaç yıl yaşar?

-Evre: Yaklaşık olarak 5 yıl (62 ay)

-Evre: Yaklaşık olarak 3 ila 4 yıl (44 ay)

-Evre: Yaklaşık olarak 2 ila 3 yıl (29 ay)

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar