Cemal Kaşıkçı’nın dedesi Muhammed Halid Kaşıkçı kimdir?

2 Ekim’den bu yana kayıp olan Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın dedesi Muhammed Halid Kaşıkçı kimdir?

Cemal Kaşıkçı’nın dedesi Muhammed Halid Kaşıkçı kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
30 Ekim 2018 Salı 13:54

İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'na giren Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın binadan çıktığını kimselerin görmemesi üzerine başlayan bekleyişin gerilimi gün geçtikçe artıyor. Kaçık’nın öldürüldü haberlerinin çıkmasının ardından cesedinin nerede olduğu araştırılıyor. Bir yandan da Cemal Kaşıkçı’nın soyu ve yakınları araştırılıyor. Kaybolduğu günden bu yana gündemde en çok merak edilen isimlerden biri nişanlısı Hatice Cengiz oldu. Peki ya Cemal Kaşıkçı’nın dedesi Muhammed Halid Kaşıkçı kimdir?

Cemal Kaşıkçı’nın soyunda kim kimdir?

Medineli olan Kaşıkçı ailesinin birkaç nesil önceki geçmişi hakkında senelerden bu yana ortaya çeşit çeşit iddialar atılır. Kaşıkçılar, bizdeki yaygın kanaate göre aslen Kayseri'nin “Germir” köyündendir, ailenin bazı erkekleri üç asır önce hac için Arabistan'a gidip Medine'ye yerleşmiş, “Kaşıkçı” ismi zamanla Arapçalaşıp “Kaşşugi” olmuş, 1900'lerin başında İttihad ve Terakki'ye katılmışlar, Medine'nin “muhtesip”i, yani vergi toplayıcısı olmuşlar ve Adnan Kaşıkçı'nın Avrupa'da tıp tahsil eden babası Muhammed Halid Khashoggi, yani “Kaşıkçı”, Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülâziz'in doktorluğunu yapmıştır. Cemal'in amcası ve bir zamanlar dünyanın en zengin adamlarından olan Adnan Kaşıkçı ile alâkalı magazin haberleri teşkil etmiştir. İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'na girip de çıkmayan Cemal Kaşıkçı işte bu Muhammed Halid Kaşıkçı'nın bir başka oğlunun, Ahmed Kaşıkçı'nın çocuğu idi. Adnan Kaşıkçı amcası, Prenses Diana'nın sevgilisi olan ve 1997'de Diana ile beraber Paris'te bir trafik kazasında can veren Dodi el-Fayed de halasının oğlu oluyordu.

Kaşıkçı ailesinin aslında Türk olduğu hakkında senelerden buyana böyle söylentiler mevcuttur, hattâ Osmanlı Arşivleri'nde Medine'de muhtesiplik yapan bir “Kaşıkçı” ve onunla aynı aileye mensup kişilerle alâkalı bazı belgeler de vardır ama ailenin geçmişi hakkında hiçbir kayda rastlanmaz. Üstelik, Kaşıkçılar hakkında Avrupa'da yapılan bazı araştırmalarda ailenin aslının Türk değil Çerkes; asıl vatanlarının da Karadeniz'in kuzeyinde soyları Cengiz Han'a kadar uzanan Müslümanlaşmış grupların yaşadıkları “Kaşgan” bölgesi olduğu, Rus Çarları'ndan gördükleri baskıların neticesinde memleketlerini terkederek Medine'ye gittikleri ve orada yerleştikleri anlatılır.

Muhammed Halid Kaşıkçı kimdir?

Muhammed Halid Kaşıkçı d. 1889 - ö. 1978, Riyad), Suudi tıp doktoru. Suudi Arabistan Kralı İbn Suud'un kişisel doktoruydu. Kaşıkçı Türk kökenliydi ve ailesi aslında Kayseri'de yaşıyordu. Samiha Ahmed ile evlendi ve Adnan Kaşıkçı, Samira Kaşıkçı, İsam Kaşıkçı, Adil Kaşıkçı, Asya Kaşıkçı ve Soheyr Kaşıkçı olmak üzere altı çocukları vardı. Cemal Kaşıkçı, Dodi Al Fayed ve İmad Kaşıkçı tanınan torunlarındandır. Medine'de muhtesip olarak çalışan Kaşıkçı ailesi, Medine Müdafaası neticesinde kardeşi Abdullah Kaşıkçı ile beraber üyesi oldukları İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından Şam'a yerleştirilmişlerdir. Ardından Şam'da tıp okudu ve cerrah oldu. Daha sonra radyoterapi eğitimi için Paris'e gitti ve sonra özel kliniğini açmak için Mekke'ye gitti. 1970'lerde Lübnan'da Beyrut'ta yaşadı, ancak 1974'te Lübnan İç Savaşı'nın ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra Londra'ya gitti. Sonunda ameliyat geçirirken öldüğü Riyad'a geri döndü ve Medine'ye gömüldü.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar