Filistin asıllı Muhammed Dahlan kimdir?

Lüks yatta Cemal Kaşıkçı kavgası nedeniyle boynu kırılan Filistin asıllı Muhammed Dahlan kimdir? Cemal Kaşıkçı olayı ile ne ilgisi var?

Filistin asıllı Muhammed Dahlan kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
3 Aralık 2018 Pazartesi 12:28

Cemal Kaşıkçı cinayetinin üstünü kapatması istenen Filistin asıllı Muhammed Dahlan’ın boynu Cemal Kaşıkçı kavgası sonrasında kırıldığı açıklandı. Peki ya Filistin asıllı Muhammed Dahlan kimdir, neden Selman’ı koruması isteniyor? Detaylar haberimizde.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'e bağlı çalışan Dahlan, Suudi Prens'in şerefine Dubai'de düzenlenen yat partisine davet edilerek burada Kaşıkçı cinayeti için hazırlanan yeni senaryonun ana oyuncusu olma teklifi aldı.

Muhammed Dahlan'ın Cemal Kaşıkçı ile ilgisi nedir?

Yeni Şafak'ın haberine göre; Muhammed bin Zayed ile Muhammed bin Selman'ın, Dahlan'a "Kaşıkçı cinayetini planlayan ve planı uygulayan kişi olarak seni ilan etmeye hazırlanıyoruz" dediğini, Dahlan'ın ise Prens'i temize çıkarmak için cinayetin tüm faturasının kendisine kesilmesini kabul etmediğini kaydetti. Kaynaklara göre Dahlan, gergin geçen görüşme sonrası Dubai'deki bir ekip tarafından feci şekilde dövüldü ve boynu kırıldı. İsrail tarafından yıllar önce devşirilen ve BAE Prensi bin Zayed'in desteğiyle Ortadoğu'daki birçok kirli plan için kullanılan Muhammed Dahlan, yat partisindeki arbedenin hemen ardından Dubai'deki özel bir hastaneye kaldırıldı.

Olay sonrası Dahlan'a yakın isimler, onun 'yaşanan bir kaza sebebiyle' tedavi altına alındığını duyurdu. Bu açıklamanın birkaç saat sonra yayından kaldırılması dikkat çekti. Suudi bir kaynak, Dahlan'ın boynunun kırık olduğunu ve hastanede olağanüstü koruma altında tutulduğunu belirtti. Aynı kaynak, Dahlan'ın kimseyle görüştürülmediğini ve önümüzdeki günlerde bu konuda şok gelişmeler yaşanabileceğini ileri sürdü.

Muhammed Dahlan kimdir?

“Orta Doğu’nun kiralık katili” olarak anılan Filistin asıllı Muhammed Dahlan, Kaşıkçı cinayetinde Suudi Prens Muhammed bin Selman’ı temize çıkarma planı için kullanılmayı kabul etmeyince Dubai’de saldırıya uğradı.  Filistinli muhalif lider Muhammed Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilen ve Nilesat uydusundan yayın yapan El Gad Televizyonu'nun sahibidir. Muhammed Dahlan, 29 Eylül 1961 tarihinde Gazze Şeridi'nin güneyinde bir şehir olan Hanyunus'da fakir bir ailenin altı çocuğundan en küçüğü olarak doğdu. Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde okudu. İngiltere'de bulunan Cambridge Üniversitesi'nde İngilizce alanında öğrenim gördü. Ebu Fadi lakabıyla tanınan Dahlan, El Fetih'in gençlik hareketinin öncüleri arasında yer almıştır. Muhammed Dahlan, 1981-1986 yılları arasında İsrail tarafından 11 kez tutuklanmış, 5 yıllık süre zarfında ara ara hapishanelerde kalmış ve bu süreçte İbranice öğrenmiştir. Hapishaneden çıktıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi'nde okuyan Dahlan, İşletme bölümünden mezun olmuştur.

Muhammed Dahlan, 1987 yılında başlayan 1. Filistin İntifadasının önde gelen isimlerinden biri olmuştur. 1988'de Ürdün'e sürgüne gönderilen Muhammed Dahlan, bu dönemde Amman, Kahire ve Bağdat'a gitti. Daha sonra Libya ve Tunus'a geçerek buradaki Filistin Kurtuluş Örgütü'ne katıldı. Dahlan siyasi ve askeri eğitimini Tunus'da yaptı. 1993 Oslo Anlaşması gereği İsrail güvenlik güçlerinin yeniden konuşlanmasına ilişkin yürütülen güvenlik müzakerelerinde Filistin heyetinde yer aldı Muhammed Dahlan 1994 yılında Filistin'e geri döndü. Dahlan, 11 Kasım 2004 tarihinde Yaser Arafat'ın ölümünde Filistin yönetiminin başına geçebilecek 5 isimden biri olarak düşünüldü. İçişleri Bakanı olarak görev yapan Dahlan, Ariel Şaron tarafından 2000 yılı Kasım ayında Gazze'deki yerleşimcilere saldırmakla suçlanmış ve ölümle tehdit edilmiştir. 5 Kasım 2001 tarihinde Filistin Özerk Yönetimi'nin politikalarında tepki gösterip istifa etmiş ancak Yaser Arafat istifasını kabul etmemiştir. Arafat bir kararneme ile kendisini Ulusal Güvenlik Müsteşarı olarak tayin etmiş ancak bir süre sonra bu görevden de istifa etmiştir. Bu durum Arafat ile arasını açmıştır. Daha sonra Mahmud Abbas tarafından Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı olarak vazifelendirilmiştir.

Dahlan, 2007 yılında El Fetih adına Hamas ile Gazze Şeridi'nde bir güç mücadelesine girmiştir. Ancak mücadele sonucunda kaybeden taraf olarak El Fetih Gazze'den tamamen çekilmek zorunda kalmıştır. Hamas liderleri Gazze'deki hesaplaşmadan Dahlan'ı sorumlu tutmuştur. Hamas'ın Gazze'deki askeri operasyonunun ardından Filistin'i terk etmek zorunda kalmıştır. Sağlık sorunlarını bahane ederek Batı Şeria'dan ayrılan Dahlan, bazı Avrupa ülkelerinde kaldıktan sonra Kahire'ye dönmüştür. Öte yandan Muhammed Dahlan hakkında  zaman zaman çeşitli suçlamalar gündeme gelmiştir. Dahlan evli ve üç çocuk babasıdır.  

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar