için kaldı

Mobbing nasıl anlaşılır, nasıl ispatlanır? Mobbing durumunda nereye başvurulur?

Mobbing nasıl anlaşılır, nasıl ispatlanır? Mobbing durumunda nereye başvurulur?Çalışma ortamında hemen hemen herkesin başına gelen Mobbing nasıl anlaşılır, nasıl ispatlanır? Mobbing durumunda nereye başvurulur?sorusunu sizler için araştırdık.

Mobbing nasıl anlaşılır, nasıl ispatlanır? Mobbing durumunda nereye başvurulur?
Son Güncelleme: 12 Kasım 2019 Salı 13:08
12 Kasım 2019 Salı 12:57

Mobbing nasıl anlaşılır, nasıl ispatlanır? Mobbing durumunda nereye başvurulur? Net dünyasında er çok araştırılan kavramlar arasında bulunan Mobbing nasıl anlaşılır, nasıl ispatlanır? Mobbing durumunda nereye başvurulur? sorusunun detayları haberimizde…

Mobbing nedir?

Mobbing kelime manasında bir kişiyi tacizde bulunmak, sindirmek, kabadayılık yapmak ya da rahatsız etmek için işbirliği yapan bir grup ya da kişiyi ifade eder. Çalışan birçok insanın başına gelen bir olay olan mobbing, bir iş yerinde bir grup ya da bir kişinin başka birine düşmanca davranması, ona karşı olmadık baskılar uygulaması, bazen davranışları ile bazen de sözleri ile psikolojik baskı uygulaması ile olur.

Mobbing genelde kimlere uygulanır?

Mobbing, şirkette genelde çalışkan ve yaratıcı güce sahip insanlara yapılır. Bu tür insanlar genelde diğer insanlar tarafından kıskanılır. Bu her zaman çalışan için geçerli olan bir neden değildir tabi. Bazen astlar iş yerinde birleşerek denetleyicilerini yani üstlerini zayıflatır. Kadınlar, genç işçiler ve yaşlı çalışanların hedef alınma riski daha yüksektir ve sosyal hizmet, sağlık ve eğitim gibi belirli alanlarda mobbing oranları özellikle yüksektir. Hakkınızda iş yerinde üstleriniz hiç olmadık şeklide size kızıp bağırıyorsa buda bir çeşit mobbing.

Mobbing nasıl anlaşılır?

Her şirkette en az bir tane mobbinge maruz kalan insan vardır. Arkadaşları tarafından dışlanarak yalnızlaştırılır, ya da üstleri tarafında küçük düşürülmeye çalışılır. Bu tür insanlar karşısındakini küçülterek

kendini üstünün önünde yükseltmeye çalışır. Eğer hakkınızda sürekli olmadık söylentiler çıkıyorsa, hakkınızdaki dedikodular almış başını gidiyorsa size mobbing yapıldığı anlamına gelir. Hatta bir ara durup düşünürsünüz’ niye bunlar başıma geliyor’ diye. İşte size mobbing uygulayarak birileri istifa ederek gitmenizi istiyor.

Şirket içinde sürekli birim ve yer değiştiriyorsanız buda bir mobbingdir. Çalışan olarak size verilin görevler başkaları tarafından zorlaştırılıyorsa ya da üstleriniz tarafından kaldıramayacağınız işler veriliyorsa mobbinge maruz kalmışsınız demektir.

İşten ayılmanız için çalışılması, Konuşurken sürekli sözlerinizin kesilmesi, Şirket içinde sizle kimsenin konuşmaması, birilerinin sizi görmezden gelmesi, lakap takılma, görmezden gelinme, Yapılan işin sabote edilmesi, Sürekli suçlanma ve eleştirilme, Statünün küçümsenmesi, cinsel tacize maruz bırakılma, sözlü ya da yazılı tehdit, Kaba ve kötü sözlerle rencide edilme, motivasyonun kırılmaya çalışılması, iş performansının dışında işler verilmesi, alışılmış iş düzenini bozularak farklı işlere yönlendirilmesi  gibi etkenler mevcut.

Mobbingin etkileri nelerdir?

Mobbing uygulanan kişide çeşitli etkiler görülebilir. Mobbing uygulanan kişinin moali ve çalışma performansı büyük ölçüde etkilenir. Yönetim, mobbing olaylarını ele almak için hiçbir şey yapmadığında ve bu davranışın devam etmesine ve büyümesine izin verirse, etki daha da yoğunlaşır. Mobbing uygulanan kişinin iş için daha az hevesi olur, neredeyse işe gitmek istemez. Kendisine verilen görevlere odaklanamaz, zürekli kafasına bazı şeyler takılır. İş arkadaşlarından yoğun bir şekilde tecrit ve güvensizlik görür. Kişide kaygı ve stres sürekli artar. Böylece işyerindeki mobbing nedeniyle ciddi aksamalar olabilir. Mobbing, bir iş gücünün genel bütünlüğünü ve moralini bozabilir ayrıca her boyuttaki işletmeyi etkileyebilir. Bu da yıllar içinde kârda önemli kayıplara neden olabilir.

Mobbing nasıl ispatlanır?

Çalıştığınız yerde mobbinge uğradığınızı düşünüyorsanız öncelikle sağlam deliller toplamalısınız. Bu noktada şahitler, maaş kesme varsa bordrolar, kamera kayıtları, e- mailler, kullanılan ilaç faturaları, verilen işlerle ilgili belge ve örnekler alınarak delil olarak sunulabilir. Çünkü yargıya intikal eden davalarda delil etkin bir yargılama için önemlidir. Kamu ve özel sektör ayırt etmeksizin tüm çalışanlar şikayet ve bilgi almak için 7 gün 24 saat ALO 170 Hattına başvurabilirler. Şunu unutmamakta fayda var; İşverenler, nasılsa açığa çıkmaz düşüncesiyle mobbingi neredeyse kendilerine hak görmekte ve bu durum sık sık kullanılan bir yöntem olduğu için, çalışanların haklarını sonuna kadar savunması ve geri adım atmaması gerekir. Çünkü atılan her geri adım, mobbing uygulayanı daha da güçlendirecektir.

Mobbing durumunda nereye başvurulur?

 Mobbing uygulandığını kanıtladıktan sonra delillerinizle birlikte, ALO 170 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi’ni arayabilir. Kişi bu durumda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, TBMM’ye, Anayasa Mahkemesi’ne, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na, Kamu Denetçiliği Kurumu’na, Türkiye İnsan Hakları Kurumu’na, İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları’na başvurabilirler.

Mobbing uygulayanlara ne gibi cezalar verilebilir?

Mobbing adli bir suçtur. bu yüzden mobbing uygulayanlar için; Türk Ceza Kanunu'nun 105. maddesinde “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur. Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim/öğretim ilişkisinden kaynaklanan nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.”

Yine aynı kanunun 109. maddesinde “Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Kişi; fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu suçun kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevinin sağladığı nüfûz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır.” denmektedir.

Ayrıca yukarıda yazılı cezaların yanı sıra çalışanın maddi ve manevi tazminat davası hakları saklı kalmak kaydıyla hukuki hakkını araması yolları sabittir.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar