Belediye başkanlığı için istifa eden milletvekilleri görevine geri dönebilir mi?

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte aday olmak isteyenler adaylık şartlarını merak ediyor. 2019 yerel seçimlerle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de milletvekilleri belediye başkan adayı olabilir mi? Belediye başkanlığı için istifa eden milletvekilleri görevine geri döner mi?

Belediye başkanlığı için istifa eden milletvekilleri görevine geri dönebilir mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
8 Kasım 2018 Perşembe 10:44

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için geri sayım başladı. Adaylar için başvuru süreci başladı. Peki ya Milletvekilleri belediye başkan adayı olabilir mi? Belediye başkanlığı için istifa eden milletvekilleri geri dönebilir mi? Detaylar haberimizde.

Anayasa değişikliğiyle birlikte eski etkinlikleri kaybolacak olan milletvekilleri yerel seçimlerde belediye başkanı adaylık arayışı içine girdiler.

Milletvekilleri belediye başkan adayı olabilir mi?

TBMM’de temsil edilen siyasi partiler, 2019 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimlere ilişkin hazırlıklarını başlattı. AK Parti, CHP MHP ve İYİ Parti’nin merkez yoklamasıyla belirleyecekleri belediye başkan adaylıkları için çok sayıda milletvekilinin başvuru hazırlığı yaptığı öğrenildi. Bazı milletvekillerini seçim bölgelerinde bu amaçla bürolar tuttuğu ve Meclis'e arada sırada yoklama vermek için geldikleri bildirildi.

AK Parti’de yerel seçim

Yerel seçimlere ilişkin ilk hamle AK Parti’den geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığı görevine yeniden döndükten sonra yerel seçimleri kazanmak için yıpranmış ve geçmişte FETÖ ile iyi ilişkiler kurmakla suçlanan mevcut bazı belediye başkanlarını istifaya zorladı. AK Parti’de seçime kadar göreve getirilen başkanların durumunun seçim öncesinde yeniden değerlendirileceği belirtiliyor. Erdoğan, özellikle elindeki Ankara, İstanbul gibi önemli büyük şehirleri kaybetmek istemiyor. Bu nedenle, içlerinde Başbakan Binalı Yıldırım ve Veysel Eroğlu’nun da içinde olduğu çok sayıda bakan ve milletvekilinin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına da aday gösterebileceği belirtiliyor. AK Parti’li çok sayıda milletvekilinin de belediye başkanı olmak istediği ancak bu konuda son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyeceği için ortaya çıkmadıkları ifade ediliyor. AK Parti’de bazı illerde yapılacak teamül yoklamalarından kendi isimlerinin öne çıkması için alttan alta çalıştıkları ifade edildi.

CHP’de yerel seçimler

Yerel seçimlere iddialı bir şekilde hazırlanan CHP’de mevcut milletvekillerinin hemen hemen yarıya yakını (47-50 milletvekili) il ve ilçe belediye başkan adaylığı planları yapması dikkat çekti. Parti örgütleri ve CHP’li mevcut belediye başkanları milletvekillerini belediye başkanlıklarına talip olmasına tepki gösterdikleri belirtildi. Parti yönetimi ise çok sayıda milletvekilinin başkan adaylığının söz konusu olması üzerine Meclisi tamamen boşaltmamak için milletvekillerinin bazı istisnalar dışında ilçe belediye başkan adayı gösterilmemesine dönük ilke kararı aldığı bildirildi. CHP’li bazı aday adayı olarak adını ortada dolaştırırken, bazıları da 2019 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimler için adaylığını resmen açıkladı.

MHP’de yerel seçimler

Geçtiğimiz yerel seçimlerde Adana, Mersin ve Manisa gibi üç önemli kentin büyükşehir belediyesini kazanan MHP önümüzdeki seçimlerde de elindeki korumaya ve artırmaya dönük bir strateji izlemesi bekleniyor.

Belediye başkanlığı için istifa eden milletvekilleri geri dönebilir mi?

Milletvekili olan birisi belediye başkanı olmak istediği zaman vekillikten istifa etmesi gerekmiyor. Ama belediye başkanı olan bir insan milletvekili olmak istediği zaman istifa etmesi gerekiyor. 2019 genel seçimlerinin erkene çekilmesiyle birlikte milletvekili olmak isteyen bütün belediye başkanları milletvekilliği için belediyeleri boşatmak zorunda kaldı. Ama milletvekili olan bir insanın belediye başkanı olmasının önü kapanmış oldu. Çünkü seçildikten sonra yedek vekil de yok.

 

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar