Mahlep nedir, faydaları neler, neyden yapılır?

Mahlep nedir, faydaları neler, neyden yapılır? Orman-step sınırındaki kurak yerlerin ağaçlandırılmasında öncü ağaç olarak kullanılır. Peki Mahlep nedir, faydaları neler, neyden yapılır?

Mahlep nedir, faydaları neler, neyden yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
7 Mart 2019 Perşembe 17:48

Mahlep nedir, faydaları neler, neyden yapılır? Orman-step sınırındaki kurak yerlerin ağaçlandırılmasında öncü ağaç olarak kullanılır. Peki Mahlep nedir, faydaları neler, neyden yapılır? sorusunun yanıtları haberimizde.

Mahlep nedir?

Mahlep (Prunus mahaleb), gülgiller (Rosaceae) familyasından boylu çalı veya 8–10 m'ye ulaşan, kışın yaprağını döken bir ağaç türü. Yapraklar dairemsi ya da geniş yumurta biçiminde, boyları 3–6 cm, kenarları dişli, alt yüzlerinde ana damar boyunca tüyler vardır.

Güzel kokulu çiçekleri beyaz renklidir. küçük veya 5–6 mm büyüklüğündeki meyve olgulaşınca siyah bir renk alır. Orman-step sınırındaki kurak yerlerin ağaçlandırılmasında öncü ağaç olarak kullanılır.

Orta ve güney Avrupa'da Fransa ve Almanya, batı ve orta Asya'da kuzey Pakistan ve Kırgızistan ile kuzeybatı Afrika'da Fas arasında kalan coğrafya anayurdunu oluşturmaktadır.

Mahlepin faydaları neler? 

Mahlebin sindirim sistemine de iyi geldiği bilinmektedir. Bağırsakları çalıştırdığından dolayı kilo alımını da engelliyor. Sindirimi hızlandırdığı için bağırsaklarda oluşabilecek kolon kanserini engelliyor. 

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vücudu hastalıklara karşı koruyor. Ayrıca karın şişliklerine azaltmada ve karın ağrılarını giderilmesinde etkisi büyüktür.

Mahlepin içinde bulunan kalsiyum, kemik gelişimine ve vücutta oluşabilecek kemik ağrılarına iyi gelmektedir. 

Astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkları yok etmek için en etkili baharat türlerinden olduğu bilinmektedir. Vücutta oluşan balgamı söker ve balgamın birikmesini önler.

Kandaki şeker oranını dengelediğinden şekerin hızlıca yükselmesini önler. Dengeleme özelliğinden dolayı şeker hastalıklarına da iyi gelmektedir. Eğer şeker hastalığına yakalanma riskiniz varsa salgıladığı insülin hormonunu sayesinde yakalanma riskiniz ortadan kaldırmış olur.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

momo En beğenilen yorum
ölüm için tasarlanma